Sterke afvaardiging TeamNL springruiters naar Longines League of Nations in Ocala

FEI / Louise Parkes
NB CHIO567 Monaco N O P Smolders Harrie NED DSC5992

Bondscoach Jos Lansink heeft voor de Longines League of Nations in Ocala (Florida) een heel sterk team geselecteerd. TeamNL bestaat tijdens deze tweede wedstrijd van de nieuwe formule van de landenwedstrijden uit Harrie Smolders, Maikel van der Vleuten, Willem Greve en Jur Vrieling. Het viertal reist van 19 tot en met 24 maart naar Amerika.

Lansink doet in de tweede wedstrijd van de Longines League of Nations een beroep op de vier hoogst geplaatste ruiters van TeamNL op de FEI-ranking van dit moment. Harrie Smolders die komend weekend tijdens The Dutch Masters-Indoor Brabant wordt gehuldigd als ‘Ruiter van Jaar 2023’ is de huidige nummer 12 op de wereldranglijst.

Smolders wordt in het team vergezeld door Maikel van der Vleuten, de regerend kampioen van Nederland. Van der Vleuten is op nummer 18 de tweede Nederlander op de ranglijst van de wereldpaardensportbond.

Daarop vinden we Willem Greve op plaats nummer 30. De ruiter uit Markelo verkeert in goede vorm met zijn toppaarden. Mede dankzij de goede klasseringen de afgelopen maanden is Greve in twee maanden tijd 30 plaatsen gestegen op de FEI-ranking.

Jur Vrieling was er al bij tijdens de eerste wedstrijd van de FEI Longines League of Nations in Abu Dhabi drie weken geleden. TeamNL eindigde toen op de negende plaats. Op de FEI Longines-ranking is Vrieling de nummer 53.

De tien beste landen – gerankt op basis van de hoogstgeplaatste ruiters per land op de FEI Longines ranking – komen aan start in de FEI Longines League of Nations. De competitie bestaat uit vier wedstrijden met de finale in Barcelona. De eerste wedstrijd, gewonnen door Duitsland, was drie weken geleden in Abu Dhabi. Na Ocala staan Sankt Gallen en Rotterdam in dit Olympisch jaar nog op de kalender.

In de opzet van de Longines League of Nations rijden alle vier de combinaties per land in de eerste omloop. Daarin tellen de drie beste resultaten. In de tweede omloop komen drie combinaties van de acht beste landen aan start waarbij alle resultaten tellen.

Het belangrijkste doel dit jaar is voor bondscoach Jos Lansink uiteraard de Olympische Spelen van Parijs, waarvoor de springruiters zich in 2022 al plaatsten tijdens het WK. Een plaats in de finale van de Longines League of Nations staat uiteraard ook erg hoog op de verlanglijst van Lansink.

De wedstrijd in Ocala op zondag 24 maart wordt live (6 uur tijdsverschil) uitgezonden via FEI.tv.

TeamNL Longines League of Nations, Ocala Florida

Harrie Smolders

Willem Greve

Maikel van der Vleuten

Jur Vrieling

Bondscoach: Jos Lansink

Kalender Longines League of Nations™ 2024

19 - 23 maart: Ocala, FL (USA)

30 mei - 2 juni: St. Gallen (SUI)

20 - 23 juni: Rotterdam (NED)

3 - 6 oktober: Barcelona (ESP) – Finale

Klik hier voor de tussenstand na 1 van de 4 wedstrijden

  • Deel dit artikel