Rabo Talententeam 2014 bestaat uit elf ruiters

D4 Horstvander 061920133 DWF0055

Nieuwe en vertrouwde gezichten presenteerden zich vanmiddag tijdens Indoor Brabant als het Rabo Talententeam 2014 van de paardensportbond. Elf ruiters, waaronder vijf nieuwe talenten, krijgen dit jaar van Rabobank de ondersteuning om zich optimaal voor te bereiden op een internationale carrière. Voor het eerst is een para-dressuur talent opgenomen in het Rabo Talententeam, namelijk Rixt van der Horst. Het Rabo Talententeam bestaat verder uit twee eventers, vier dressuuramazones en vier springruiters.

De elf leden van het Rabo Talententeam zijn door de bondscoaches gezamenlijk geselecteerd uit een grote groep talenten die voortkomen uit het succesvolle Rabo Talentenplan, waarin de para-dressuur de laatste twee jaar is ingebed. In het topsportprogramma van de paardensportbond heeft de para-dressuur een prominente plaats, dat wordt nu ook voortgezet in het Rabo Talententeam met de 22-jarige Rixt van der Horst uit Grou. De amazone komt uit in Grade II en heeft in Uniek een getalenteerd paard, waarmee ze is opgenomen in het B-kader.

Springen

Sjaak Sleiderink (21) is de routinier van de elf ruiters. De regerend Nederlands kampioen bij de Young Riders maakt voor de vijfde keer deel uit van Rabo Talententeam. De pupil van Jeroen Dubbeldam won vorig jaar team goud op het Europees Kampioenschap en won de driesterren Grote Prijs van Humlikon in Zwitserland. Tijdens Indoor Brabant rijdt Sjaak in de internationale rubrieken met de door de Rabobank beschikbaar gestelde startplaats.

De amazone die al voor het derde jaar in het Rabo Talententeam zit is Jody van Gerwen (22). Vorige week eindigde Jody als tweede in de wereldbekerwedstrijd in Warschau en boekte vorig jaar sterke overwinningen in de Grote Prijs van Drenthe in Assen en tijdens het CSI Twente. Jody heeft meerdere paarden die ze op het hoogste niveau uitbrengt.

Ruim een jaar rijdt en werkt Kevin Jochems bij Piet Raijmakers. Zijn talenten komen daar helemaal tot zijn recht. Kevin veroverde vorig jaar in Mierlo de titel bij de Junioren met Ma Cherie en werd door bondscoach Roelof Bril opgenomen in het EK team dat in Spanje zilver won. Kevin is met zijn 18 jaar de benjamin en maakt zijn debuut in het Rabo Talententeam.

Ook Jelmer Hoekstra (20) is een nieuwe naam in het team. Jelmer en Kevin kennen elkaar uit de tijd dat ze samen in het pony EK team zaten in 2009. Jelmer is in dienst bij de stal Ger Poels en krijgt de kans om zich met voormalig Talententeamlid Aniek Poels voor te bereiden op een internationale loopbaan.

Dressuur

Nieuwkomer Daniëlle van Mierlo (24) is zeker geen onbekende. Daniëlle zat vanaf haar twaalfde aangesloten in de jeugdkaders. Eerst bij de pony’s, daarna junioren en Young Riders en nu maakt ze deel uit van het U25 kader. Danielle leidde al haar paarden vanaf jonge leeftijd zelf op. Momenteel traint ze met Ucento en Azurro op het hoogste niveau bij Hans Peter Minderhoud.

Voor de 23-jarige Dinja van Liere is het het tweede jaar dat ze lid is van het Rabo Talententeam. Dinja start Hexagon’s Roumanda succesvol op Grand Prix-niveau en is opgenomen in het U25-kader. Begin deze maand pakte Dinja met haar jonge hengst Duval’s Capri Sonne de ZZ-Licht titel bij de KNHS-Indoorkampioenschappen. Dinja werkt en traint bij Stal Hexagon met Leunus van Lieren en Thamar Zweistra.

Van het Europees Kampioenschap voor Young Riders keerde Stephanie Kooijman vorig jaar terug met drie medailles in alle mogelijke kleuren. Daarna pakte ze ook nog eens overtuigend de Nederlandse titel in Hoofddorp. De stalamazone van Academy Bartels, die voor het derde jaar lid is van het team, heeft het EK dit jaar weer hoog op haar wensenlijstje staan.

Danielle Houtvast (21) maakt voor het derde jaar deel uit van het Talententeam. Ze is net terug uit Florida waar ze samen met haar trainster Leida Collins heeft deelgenomen aan internationale dressuurwedstrijden. In 2012 won Danielle teambrons op het EK Young Riders.

Eventing

De 22-jarige Althea Bleekman reisde vorig jaar meerdere keren vanuit haar thuisland Engeland naar bijeenkomsten van het Rabo Talententeam. Dat zal de amazone ook dit jaar met plezier doen. Afgelopen jaar maakte ze de overstap naar de senioren met als hoogtepunt deelname aan het Europees kampioenschap in Malmö.

Nienke van Roekel maakt dit jaar haar comeback in het team. In 2013 sloot ze haar Young Riders periode af met een 4e plaats op het EK en werd ook zesde op het Europees Kampioenschap voor Landelijke ruiters. Nienke (21) wil dit jaar met Bilbao de overstap maken naar het driesterrenniveau bij de senioren.

Rabo Talententeam

Voor de Talenten betekent opname in het team een erkenning en waardering van hun talent, sportieve prestaties en motivatie. De KNHS bondscoaches spreken hiermee een groot vertrouwen uit in hun toekomst en erkennen hen als de grootste talenten van de Nederlandse paardensport.

De teamleden krijgen een budget waarmee extra trainingen en begeleiding voor hun topsportcarrière bekostigd kan worden. De teamleden mogen niet ouder zijn dan 25 jaar en zij moeten op termijn in staat zijn aansluiting te vinden bij het Olympisch/Paralympisch seniorenkader. Opname in het Rabo Talententeam is de hoogste erkenning die je binnen het Rabo Talentenplan kan krijgen. Daarnaast behoren ook alle jeugdkaderleden en 120 nationale Beloften (gescout op de Talentendag) tot het Rabo Talentenplan. Beide groepen worden vanuit het Rabo Talentenplan door de topcoaches en-trainers van het KNHS Trainersplatform begeleid.

Facebook

Volg de prestaties en activiteiten van het Rabo Talententeam komend jaar via www.facebook.com/Rabotalententeam. Vanaf september kun je hier stemmen op jouw Rabo Talent van het Jaar 2014, die tijdens Jumping Amsterdam bekend gemaakt zal worden.

  • Deel dit artikel