Nederland wint landenwedstrijd in Sankt Gallen

ISC 1297

Net als vorige week in Rome hoefde de vierde ruiter van het Nederlandse team in de tweede manche ook niet meer van start te gaan, omdat de overwinning in de FEI NationsCup™ reeds binnen was.

"Ik wilde dolgraag na drie wedstrijden twintig punten hebben, om ons daarna rustig te kunnen voorbereiden op de Europese Kampioenschappen, die in september in Madrid worden gehouden. Dat EK is voor ons verschrikkelijk belangrijk, omdat we ons alleen daar kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen volgend jaar. Dat we nu de leiding hebben in de FEI NationsCup™ heeft me wel verrast, maar het toont ook de sterkte en de breedte van ons ruiters aan", aldus bondscoach Ehrens. In Sankt Gallen sprong - op Eric van der Vleuten met VDL Groep Utascha SFN na - een geheel ander team als in Rome.

Het Oranje kwartet begon de eerste manche zeer sterk, met een foutloze ronde van Eric van der Vleuten, die na afloop vertelde: "Ik heb het gevoel dat deze merrie sinds La Baule, de eerste wedstrijd in deze serie, alleen maar beter is geworden. In Rome sprong Utascha SFN ook goed, maar nu speelde ze er mee". De tweede ruiter voor Nederland, Piet Raijmakers jr., temperde de vreugde iets door met Van Schijndel's Rascin in het lastige tweede gedeelte van het parcours in de problemen te komen. De derde ruiter, Rabo Talent van het Jaar Maikel van der Vleuten leverde met VDL Groep Verdi een sterk gereden foutloos parcours af. De vierde ruiter was Jur Vrieling met VDL Bubalu. In het parcours heeft de hengst af en toe moeite met het changeren en dat kostte een fractie te veel tijd, waardoor ze wel alle hindernispalen lieten liggen, maar een strafpunt moesten incasseren voor het overschrijden van de tijd.

Na de eerste manche ging Nederland aan de leiding met 1 strafpunt, voor Zwitserland en de Amerikanen die beide op vier strafpunten stonden. De Britten stonden op een gedeelde vierde plaats samen met de Fransen met acht strafpunten. In de tweede manche bleven Van der Vleuten sr. en Utascha SFN wederom foutloos en wist Raijmakers jr. de schade te beperken tot één springfout. Ook Maikel reed met de hengst Verdi een zeer goede tweede ronde en bleef wederom foutloos.

Toen begon het wachten, want de Britten wisten in de tweede ronde driemaal foutloos rond te rijden en bleven daardoor op acht staan. Nederland stond op vijf. Twee van de drie Zwitserse ruiters hadden een foutloze ronde genoteerd en als de Zwitser Pius Schwizer met Carlina ook foutloos zou weten te blijven dan eindigde Zwitserland op 4 strafpunten. Dan moest Jur Vrieling ook foutloos te blijven om de zege voor Nederland zeker te stellen. Omdat Schwizer echter de allerlaatste balk van de allerlaatste hindernis net te zwaar toucheerde viel die, en konden de Nederlanders elkaar in de armen vallen, omdat het resultaat van vijf strafpunten genoeg was voor de zege en Jur Vrieling VDL Bubalu niet meer hoefde te starten.
"Dit is het mooiste moment in mijn gehele ruitersport carrière. Mijn zoon Maikel dubbel foutloos en ik ook, en dan ook nog de landenwedstrijd winnen!", stamelde Eric van der Vleuten. Op het uiterst selectieve parcours konden in totaal slecht vijf dubbel foutloze ritten worden genoteerd.

"Ik vond het een wedstrijd die veel van het technisch inzicht van de ruiters vroeg en de paarden dienden zeer voorzichtig te zijn. Daarom ook slechts vijf dubbel foutloze ritten en tien foutloze ritten in de eerste en negen foutloze ritten in de tweede manche", aldus de winnende bondscoach Rob Ehrens, die ook zijn vreugde over het sterke optreden van de beide jonge ruiters Maikel van der Vleuten en Piet Raijmakers niet onder stoelen of banken stak.

Opvallend was dat Duitsland na een zwak optreden in de eerste manche in de tweede manche nog slechter presteerde. Nadat Jörg Oppermann met Che Guevara 28 strafpunten had opgelopen staakte Jan Sprehe met Paolini de strijd. Daarop besloten Eva Bittere en Holger Wulschner maar niet meer van start te gaan, waardoor de Denen nu eens niet als laatste eindigden, maar de Duitsers. Daarnaast is het opvallend dat Frankrijk en Duitsland na drie wedstrijden de gedeelde één na laatste plaats innemen in het tussenklassement, voor de Denen.

Tussenstand FEI Nations Cup™ na 3 wedstrijden:
1) Nederland - 23.5
2) Ierland - 19
3) België - 18
4) Groot-Brittannië - 16
5) USA - 11.5
6) Duitsland - 11
6) Frankrijk - 11
8) Denemarken - 4

  • Deel dit artikel