Champagne en paarden

CHIO
RDL SFEER FEEST 1

Wanneer men CHIO Rotterdam zegt, zegt men uiteraard paardensport. En gezelligheid. En het Kralingse bos. Maar zeker ook Moët & Chandon. Waar op andere concoursen vaak bier het voorkeursdrankje is om mee te proosten, is voor vele bezoekers in Rotterdam zo’n heerlijk glas Moët & Chandon favoriet. Bubbels horen bij Oud & Nieuw, maar zeker ook bij het CHIO. We vroegen Martine Reukema, Corporate & Private Sales van Moët Hennessy of ze tijd voor ons wilde maken en dat wilde ze. Het werd een enthousiast gesprek over champagne en paarden.

Louis Vuitton, Moët Hennessy

Martine: “LVMH, Louis Vuitton Moët Hennessy, staat voor alles wat luxury is. Mode en lederwaren zoals o.a. Dior en Louis Vuitton, horloges en sieraden, parfum en cosmetica, motorjachten en wijnen en sterke dranken (Moët Hennessy). Onder Moët Hennessy vallen de champagnes Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Ruinart, Dom Pérignon, Krug, Armand de Brignac. Maar ook Belvedere Wodka, Hennessy Cognac, Eminente rum, whisky’s en wijnen. Op dit moment zijn we onze portfolio aan het uitbreiden en hebben we recentelijk Whispering Angel rosé en Chandon Garden Spritz aan het assortiment toegevoegd.

Champagne mag alleen champagne heten als het echt uit de champagnestreek komt. Er wordt per jaar bepaald wat het aantal kilogram per hectare is dat geoogst mag worden. De vraag naar champagne wordt steeds groter en de eisen zijn streng. Nederland is nog niet echt een champagneland, maar de consumptie is sinds Corona wel sterk gegroeid. Doel voor onze afdeling Sales is dus alles zo eerlijk mogelijk te verdelen. Om aan de wensen van de consument te voldoen zijn we jaren geleden in zeven landen gestart met Chandon. Waaronder ook Chandon Garden Spritz uit Argentinië." Martine kiest haar woorden zorgvuldig, maar moet dan lachen: “Gewoon een drankje waar je heel gelukkig van wordt. We kunnen niet aan de stijgende vraag naar champagne voldoen en daarom voegen we andere producten toe aan onze portfolio.

Ik ben dit jaar zelf niet op het CHIO geweest. Eerlijk gezegd kom ik er tijdens het evenement niet vaak. Mijn partner is dan altijd jarig en vaak zijn we dan met vakantie. Dat vinden mijn collega’s niet erg, ze nemen graag mijn plaats in en nemen familie en vrienden die de paardensport een warm hart toedragen mee. Zeg nu zelf, wat is er mooier dan als je werk en de liefde voor de sport kunt combineren!?

Ruim 10 jaar verbonden

Ruim 10 jaar is het merk Moët & Chandon al verbonden aan het CHIO en sinds 2017 hebben we de band verdiept, toen zijn we lid geworden van het business netwerk Vrienden van het CHIO. Het gevolg is dat we niet alleen tijdens het CHIO actief zijn, maar ook door het jaar heen bij bijvoorbeeld de businessclubs. We bieden regelmatig een drankje aan en doen waar we kunnen iets extra's. Onlangs zijn we verhuisd van Baarn naar Amsterdam en daar hebben we een schitterende bar. Helaas kunnen we daar geen 100 personen huisvesten, maar ik zou het leuk vinden om er eens een afvaardiging van het CHIO te ontvangen.

We zijn nog steeds bezig een bezoek naar de Champagne te plannen met de twee business clubs van het CHIO (CHIO Port Club Rotterdam en Sociëteit Schoufour). Door de Corona heeft dit behoorlijke vertraging opgelopen."

Bourgondiërs van het Westen

We noemden het al in de inleiding, het CHIO Rotterdam heeft de naam dat er graag een mooi glas champagne gedronken wordt terwijl op andere evenementen bijvoorbeeld bier de boventoon voert aan de bar en in de hospitality. We vragen Martine of ze dit kan verklaren. Ze denkt even na, maar komt dan met een duidelijk antwoord. Martine: “Ik denk dat Rotterdammers de bourgondiërs van het Westen zijn. Daarnaast worden er veel deals gesloten tijdens het evenement, er wordt veel business gedaan. Het CHIO wordt goed bezocht door ondernemers uit de omgeving, maar heeft ook aantrekkingskracht op bedrijven uit het hele land. Het is fijn om met lekker weer, wat jullie in juni vaak hebben, met gasten een mooie fles bubbels open te trekken. Paardensport op hoog niveau, mooie kleding, welkome gasten, daar past ons product perfect bij. De cijfers bewijzen dat, in de periode van 2015 – 2019, tot dat Corona haar intrede deed, heeft er een verdubbeling van het aantal geconsumeerde flessen plaatsgevonden”.

Geen champagnebar in het Stroodorp

Het CHIO stelt prijs op de mening van haar gasten, van ruiters tot vips en van bestuur tot vrijwilligers en daarom wordt ieder jaar een klanttevredenheidsonderzoek uitgevoerd. Positief dit jaar: Het vrije zicht op de ring vanuit het stroodorp. Negatief dit jaar: Het ontbreken van Moët & Chandon op het feestplein. We vragen Martine om een reactie. Martine: “Het doet me goed om dit te horen, hier ben ik best trots op. Het zit zo, er mocht vanwege de evenementenvergunning geen champagne in glazen geschonken worden.Alleen plastic glazen zijn toegestaan, dus het is ook niet mogelijk om een fles Champagne te kopen. Vergis je niet, Moët Hennessy is heel erg begaan met het milieu. We waren er dus wel, maar niet met een aparte champagnebar, aanwezig zoals men van ons gewend is. Ja, wij vonden dat inderdaad ook heel jammer en willen hier komende jaren zeker een oplossing voor vinden. Ideeën zijn van harte welkom!

Moët & Chandon = succes

Moët & Chandon is niet speciaal aan de paardensport gelinkt, één van onze andere merken, Veuve Clicquot is dat bijvoorbeeld wel, namelijk aan de polo sport. Het is gewoon zo gegroeid. De gasten van het CHIO waarderen ons product en voor ons is het een kans om met veel mooie bedrijven en gasten in contact te komen. Champagne is een feestelijke drank en je kunt er je gasten of gezelschap mee verwennen. De Zwitserse tennisser Roger Federer is één van onze ambassadeurs, alles wat succes uitstraalt is Moët & Chandon, het is gewoon een heerlijke champagne.

Minder stikstof en meer klimaat

Napoleon zei het al “In defeat and victory you need champagne” en zo is dat nog altijd. Champagne en in ons geval dus Moët & Chandon drink je niet dagelijks, het is extra lekker en het is luxe. Het heeft uitstraling en valt altijd op. Wij hebben als leider op het gebied van Luxury Wines & Spirits een verantwoordelijkheid ten aanzien van de planeet. De oprichters van onze huizen beseften goed dat zij de natuur met respect dienden te behandelen. Het is dan ook onze plicht om dit erfgoed te koesteren. En dan gaat het niet alleen over de bodem en terroir, we moeten ook de samenleving hierbij betrekken. Zorgen voor de natuur is uiteindelijk zorgen voor de mensheid. Minder stikstof produceren en de natuur sparen. We zijn al gecertificeerd hiervoor, de impact op het milieu moet echt minder. Zo heeft bijvoorbeeld Ruinart zijn geschenkverpakking vervangen door een ‘Second Skin’ verpakking. Dit is een mooie wikkel van dik papier die je na het uitpakken bij het oud papier kunt doen. Het leuke van papier is dat je ook een leuke boodschap op de second skin kan plaatsen.

Verantwoord genieten

Ik ben recent op vakantie geweest in Italië en Frankrijk en als je dan de grijze bergtoppen ziet die wit horen te zijn, dan weet je dat er iets niet klopt. Het ziet er dor en grauw uit en daar moeten we met zijn allen iets aan doen. Wees lief voor de natuur. Natuurlijk mogen en moeten we blijven genieten van onze heerlijke producten, maar we moeten dat verantwoord doen. Recyclen en scheiden van afval, het zijn zulke kleine dingen die een groot verschil kunnen maken. Dank voor de feedback dat jullie de zichtbaarheid van Moët & Chandon gemist hebben op het CHIO. We gaan hier een komende editie zeker iets aan doen!”

Aldus Martine Reukema, Corporate & Private Sales Moët Hennesy Nederland BV. Een gesprekspartner die ons concours een warm hart toedraagt. De liefde is zoals gezegd wederzijds Martine, de waardering voor jullie product is groot. Dank voor je tijd en we hopen nog vele jaren met elkaar te kunnen proosten op geweldige sport, succesvolle deals, alweer een mooie CHIO editie, een goede samenwerking en natuurlijk op het volgende CHIO Rotterdam”.

  • Deel dit artikel