Het CHIO Rotterdam is het enige Nederlandse hippische topsportevenement met zowel een landenwedstrijd springen als dressuur
In 1948 werd op initiatief van de heer Job Dura voor het eerst een internationaal concours georganiseerd. Dura wilde de stad graag een evenement geven en zei tegen de toenmalige directeur van de Rotterdamsche Manège Adolf Klebe: “Klebe zullen we een internationaal concours beginnen?”
Tijdens het allereerste CHIO Rotterdam vond al een landenwedstrijd springen plaats. Nederland won. Jaap Rijks reed op Master, het paard van Job Dura. “Het eerste CHIO Rotterdam vond vlak na de Olympische Spelen in Londen plaats. Master weigerde nooit maar tijdens de Olympiade in 1948 vertikte hij het om over de sloot te springen. In Rotterdam sprong Master weer als vanouds en behaalden we met het Nederlandse team de overwinning,” aldus Rijks. Prijzengeld voor de winnaar 150 guldens!
Jaren 50
Begin jaren ’50 wordt voor het eerst gebruik gemaakt van elektronische tijdwaarneming en rijdt ZKH Prins Bernhard der Nederlanden mee in zowel het Argentijnse als Mexicaanse equipe die daarmee respectievelijk 2e en 3e werden. In 1953 neemt Duitsland voor de eerste keer deel aan de landenwedstrijd. Duitsland zou daarna geen enkele keer meer ontbreken, behalve in 1966 toen de moeraskoorts heerste.
Jaren 60
In 1961 bouwt het Rotterdamse bedrijfsleven de eerste permanente tribune. Het dressuurprogramma is compleet met de eerste Kür op Muziek, tevens de start van de dressuur carrière van Dr. Rainer Klimke die met Arcadius de Prijs van de Rijbaan wint. In 1962 vindt het eerste CDIO plaats, in 1963 het EK Springen voor Junioren en in 1967 het EK Springen voor Senioren.
Ook deed de commercie z’n intrede en verschenen de eerste reclameborden op het terrein.
Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan krijgt het CHIO Rotterdam in 1967 het Europees Kampioenschap Springen toegewezen. In 1969 was Harry Wouters v. d. Oudenweijer met Abadan de eerste Nederlander die de Grote Prijs won.
Jaren 70
Zo’n honderdduizend hippies kiezen het Kralingse Bos in de zomer van 1970 als het Europese antwoord op Woodstock voor Holland Pop Festival. In de jaren zeventig debuteerden ruiters als John en Michael Whitaker en de Piet Raijmakers tijdens het CHIO Rotterdam. “Het was altijd feest in Rotterdam,” aldus Raijmakers. In 1979 vinden opnieuw de Europese Kampioenschappen plaats tijdens het CHIO Rotterdam. Johan Heins wint met Argonaut de Grote Prijs.
Jaren 80
In 1980 werden de Olympische Spelen in Moskou geboycot en mocht het CHIO Rotterdam de alternatieve Spelen organiseren, Hugo Simon won met Gladstone. Jos Lansink won in 1988 met Felix de Grote Prijs. In 1989 werd de combinatie derde tijdens het EK dat wederom in Rotterdam plaatsvond.
Jaren 90
Het laatste decennium van de twintigste eeuw was niet eenvoudig. De kosten van het evenement schoten omhoog, uitbreiding was noodzakelijk. Anky van Grunsven zorgde voor een nieuw tijdperk voor de dressuursport.
Het nieuwe millennium
De landenwedstrijd van Rotterdam wordt onderdeel van een nieuwe competitie, de Samsung Super League. Alleen de beste concoursen van de wereld mogen een Super League wedstrijd organiseren. Gert Jan Bruggink wint in 2004 de Grote Prijs van de Rotterdamse Haven. Na Dick Verbeek wordt Frans Lavooij voorzitter van het CHIO Rotterdam. De grasmat op het hoofd terrein verdwijnt, er komt een All-Weather bodem en de dressuur verhuist naar het hoofdterrein. Tijdens de eerste Grand Prix op die nieuwe All Weather bodem rijdt Anky van Grunsven met Salinero een nieuw wereldrecord. Het CHIO Rotterdam krijgt een hoofdsponsor die z’n naam aan het evenement verbindt, LSI Project Investment. Edward Gal maakt zijn debuut met de zwarte wonderhengst Totilas en bezorgt jury en toeschouwers kippenvel. Naast paardensport wordt entertainment in het Stroodorp één van de publiekstrekkers van het CHIO Rotterdam.
De afgelopen jaren (sinds 2010) Plannen om een nieuwe permanente tribune te bouwen worden werkelijkheid en leveren de toewijzing van het EK dressuur in 2011 op. Adelinde Cornelissen wordt Europees Kampioen. In augustus 2011 opent ZKH Prins Willem Alexander de Grandstand, de nieuwe luxe multifunctionele accommodatie. In 2012 wint Marc Houtzager met Tamino de Longines Grand Prix Port of Rotterdam. In 2016 lukt het Rob Ehrens eindelijk om met het Nederlandse team in Rotterdam de landenwedstrijd te winnen. Ook tijdens de wedstrijd in Rotterdam om de FEI Nations Cup Dressuur is Nederland onder leiding van Johan Rockx oppermachtig. Nederland en Rotterdam stellen zich kandidaat voor het EK Springen, Dressuur en Para-dressuur in 2019. In augustus 2019 worden Marting Fuchs en het Belgische springteam tot Europees kampioen springen gekroond, worden Duitsland en Isabell Werth kampioen bij de dressuur en is het goud voor de Para-Dressuur voor het Nederlandse team en individueel voor Sanne Voets en Frank Hosmar.
In 2020 vindt er vanwege de Corona-uitbraak geen CHIO plaats. Wel wordt in samen werking met CDIO Hickstead de Rotterdam Hickstead Grand Prix Challenge georganiseerd, een online evenement met deelnemers uit Nederland, Groot-Brittannië en andere landen met o.a. Charlotte Dujardin. In 2021 vindt het CHIO Rotterdam plaats maar maar met beperkt publiek in verband met de nog steeds geldende Corona-maatregelen.