Zweedse team wint goud, Nederland zilver bij ECCO FEI World Championships

FEI
Podium

De ontknoping van de landenwedstrijd van het WK in Herning zat vol verrassingen. Het Zweedse team behielden op superieure wijze hun voorsprong van de afgelopen dagen terwijl parcoursbouwer Louis Konickx beslist geen gemakkelijke proef had gebouwd.
De springruiters van TeamNL hebben in een bloedstollende finale de zilveren medaille veroverd. In de zware springproef reden de oranje-jassen onder leiding van bondscoach Jos Lansink vier sterke ritten. De springruiters van TeamNL hebben zich nu ook verzekerd van een ticket voor de Olympische Spelen in Parijs. Maikel van der Vleuten, Harrie Smolders en Jur Vrieling hebben zich ook geplaatst voor de individuele WK-finale op zondagmiddag, waarin de 25 hoogst geplaatste combinaties van start gaan. Brons was voor Groot-Brittannië.

“Ik heb er geen woorden voor”, klinkt bondscoach Jos Lansink beduusd. “We liepen een beetje achter de feiten aan, zeker toen Maikel en Sanne hadden gereden met ieder vier strafpunten. Toen leek Parijs moeilijk te worden. Als alles op het eind dan zo omdraait, dat is ongelofelijk. Je kunt zien hoe mooi onze sport is, je moet er tot de laatste hindernis in blijven geloven en dat hebben we zeker gedaan. Alle ruiters hebben hun bijdrage geleverd. Het doel was een kwalificatie binnen te halen, als je dat dan met een medaille doet kan ik niet anders dan tevreden zijn.”

Goede start

Sanne Thijssen en Con Quidam RB reden als eerste combinatie voor Nederland een fantastische ronde. Ze maakten een fout op het middelste element van de driesprong, maar met vier strafpunten was dat een goed begin voor TeamNL. Sanne was trots op de prestatie van haar 16-jarige hengst. “Ik heb gestreden voor een nulronde. Mijn paard moet het van zijn vechtlust hebben en hij gaf vandaag alles.” Sanne Thijssen sloot haar WK-debuut af met een 26e plaats en mist daardoor nipt de individuele finale.

Geplaatst voor individuele finale

Op de steilsprong (hindernis 4) kregen Maikel van der Vleuten en Beauville Z N.O.P. een fout en sprongen verder een super ronde. Maikel staat nu 9e in het individuele klassement. Van der Vleuten: “Als ik ergens de fout niet verwachtte, was het op die planken hindernis. Zonde dat zoiets gebeurt, je kunt het niet meer terugdraaien. Door de moeilijke dingen, zoals de combinaties, vloog hij foutloos heen.”

Long John Silver 3 van Jur Vrieling sprong net als in de eerste manche uit het boekje en kwam nergens in de buurt van de balken. Op de finishlijn waren ze net te langzaam wat twee strafpunten betekende. Daarmee leverde Vrieling een belangrijke bijdrage aan het mooie teamresultaat en hij mag met 8.29 strafpunten ook zondag in de individuele finale van start gaan. De ervaren Vrieling was dolblij met het resultaat. “Ik heb mijn paard heel veel beloond. We hebben zilver maar het voelt voor mij als goud. Abnormaal hoe we allemaal gereden hebben. Ik ben ongelofelijk blij.”

Brons in handen

Anchorman Harrie Smolders met Monaco N.O.P had de teammedaille voor het grijpen, maar moest dan wel foutloos blijven. En tot grote vreugde van iedereen lukte dat en was teamNL verzekerd van minimaal brons. Toen daarna Frankrijk de fout in ging werd het zelfs zilver. Smolders was de held van de avond. “Het was onderhand wel nodig zo'n nulrit. We hadden al twee dagen het geluk niet helemaal aan onze zijde, maar nu het moest gebeuren, gebeurde het. Dat is prachtig in deze sfeer!”


Eindstand Landenwedstrijd:

Goud Zweden - 3.69 strafpunten

Zilver Nederland - 19.31 strafpunten

Sanne Thijssen - 3.83 + 4 + (4) strafpunten

Maikel van der Vleuten - 1.96 + 0 + 4 strafpunten

Jur Vrieling – (6.29) + 0 + 2 strafpunten

Harrie Smolders – 3.52 + (4) + 0 strafpunten

Brons Groot-Brittannië - 22.66 strafpunten

4. Ierland - 23.15

5 Duitsland - 24.76

Klik hier voor de eindstand van het landenklassement

Individuele stand na drie rondes:

1. Henrik von Eckermann (Zwe) - King Edward (v. Edward), 0.58/0/0 strafp

2. Jens Fredricson (Zwe) - Markan Cosmopolit (v. Cohiba), 2.71/0/0 2.71 strafp

3. Jérôme Guery (Bel) - Quel Homme de Hus (v. Quidam de Revel), 2.35/0/1 3.35 strafp

9. Maikel van der Vleuten - Beauville Z N.O.P. (v. Bustique), 1.96/0/4 5.96 strafp

11. Harrie Smolders - Monaco N.O.P. (v. Cassini II), 3.52/4/0 7.52 strafp

14. Jur Vrieling - Long John Silver 3 (v. Lasino), 6.29/0/2 8.29 strafp

26. Sanne Thijssen - Con Quidam RB (v. Quinar Z), 3.83/4/4 11.83 strafp

Klik hier voor de tussenstand individueel

  • Deel dit artikel