Zonder grooms geen toppaarden

CHIO
NB Grooms team NL springen jpg 008
Foto: Nils Boeser

Achter iedere topruiter staat een topgroom. Grooms, de verzorgers van de paarden, die behalve om te eten en te slapen bijna niet van hun zijde wijken. Van het moment dat “hun” paarden wakker worden tot ze de ring in gaan en weer gaan slapen, waar ze ter wereld ook zijn, zonder grooms geen toppaarden. Zoals ieder jaar blikken we ook na het 73e CHIO nog even terug en onder het motto “de eerste de beste” hebben we er dit jaar voor gekozen om daarin te starten met zo’n groom. De groom van niet zomaar een ruiter, de groom van Maikel van der Vleuten: Kim Broekhuizen!

11 jaar groom

Wanneer we Kim bellen is ze in Spanje, natuurlijk met Maikel en zijn paarden, maar Maikel hoeft pas 's middags in actie te komen. Kim heeft 's ochtends zodoende alle tijd voor ons. Kim: “Ik ben 25 jaar, kom uit Rockanje en ben eigenlijk al 11 jaar groom. Tegenwoordig woon ik in Weert en naast de paarden zijn karten en borrelen met vrienden mijn hobby’s. Ik groom nu 9 maanden bij Maikel en dat heb ik in het verleden ook al eens anderhalf jaar gedaan. Echter toen was ik nog jonger en wilde ik me niet direct vast pinnen. Zodoende heb ik ook bij andere ruiters gewerkt en ben ik een half jaar in Florida geweest. Mijn doel was om ervaring op te doen en dat is zeker gelukt. Echter nu heb ik mijn plek gevonden en hier hoop ik te mogen blijven, want ik wil hier niet meer weg.

foto: Danielle Vink

Marilyne van Hoey Smith

Vroeger thuis had ik al een pony en al jong ging ik op concours. Vriendin van mijn ouders en inmiddels ook bestuurslid van het CHIO, Marilyne van Hoey Smith, trainde bij Ivo Biessen op de stal van Eric Berkhof en omdat mijn ouders vonden dat paardrijden niet alleen rijden is, ging ik werken bij Ivo en zo ben ik in de topsportwereld gerold. Marilyne is inmiddels ook een goede vriendin van mij, ik spreek haar bijna iedere dag.

Show groom

Ik ben wat men in jargon noemt show groom, wat betekent dat ik in principe alleen mee ga op concoursen of als de paarden van Maikel het erf verlaten voor iets anders. Ik doe dan echt alles.... paarden verzorgen tijdens de reis én het evenement , maar ook de reis plannen, de vrachtwagen rijden en de organisatie van alles. Thuis hebben we nog een heel team dat daar alles regelt. Soms ben ik tussen twee evenementen nog geen 12 uur thuis, daar kun je eigenlijk niets bij hebben. Zo zijn we dit jaar al in Doha, Mexico, Miami, Stockholm, Cannes en St. Tropez geweest. En natuurlijk Den Bosch en Rotterdam. Heel druk dus en dan kan je niet zonder heel goed team thuis.

Ik groom al vanaf mijn 15e en zolang kom ik ook al op het CHIO Rotterdam. Als groom van Marilyne, als publiek en ik heb met mijn pony’s ook getraind op het CHIO terrein en de CHIO Zuid Holland Cup springen gereden. Rotterdam is thuis voor mij, mijn ouders en mijn opa en oma komen altijd langs. Ik zie mijn familie niet vaak en iedereen weer even bij elkaar, dat is heel fijn.

Goed geregeld

Ik vind het CHIO een heel goed georganiseerd concours. Zo kwamen we dit jaar net terug uit Stockholm en hadden gevraagd of we een dagje eerder mochten komen voor de rust van de paarden. Dat was geen enkel probleem en daar was ik heel blij mee. Wat ik ook super vind, is dat als je aankomt er een hele club vrijwilligers klaar staat om te helpen de vrachtwagen uit te laden, het zwaarste werk van een groom, echt top is dat. Dat we dit jaar wonnen met het team maakte het feest natuurlijk compleet, maar buiten dat is het gewoon goed geregeld. De vrachtwagens staan helaas wat ver weg, maar we krijgen 3 keer per dag te eten, de paarden hebben het goed in het bos, er zijn voldoende goede rijbanen, niets mis mee.

Thuiswedstrijden

Ik kom op veel concoursen en heb inmiddels mijn voorkeuren. Falsterbo en Dublin zijn mooi, mede ook door de teamwedstrijden. De Globals zijn vaak moeilijk te bereiken met de vrachtwagen, maar ook daar is alles goed geregeld voor de grooms. Den Bosch is de thuiswedstrijd van Maikel, waar iedereen van stal komt kijken. Rotterdam is dus voor mij thuis, maar ondanks dit alles ga ik toch het allerliefste naar Aken. De beleving daar, dat is niet normaal, dat maak je nergens mee. Het publiek is zo enthousiast, geweldig !

Wereldkampioenschappen & Olympische Spelen

Mijn droom voor dit moment is het WK in Herning en daarna de Olympische Spelen in Parijs. Wat zou het mooi zijn om hier naar toe te mogen en nog mooier, wat zou het geweldig zijn om een medaille mee naar huis te nemen. Met het hele team werken we aan de verwezenlijking van dit doel. Het team thuis, de veearts, de hoefsmid, Eric sr., iedereen ! Aan Beauville Z zal dit zeker niet liggen. Hij gaat er altijd voor, het is een karakter paard. Het grappige is, dat als hij vervelend is, hij het allerbeste in vorm is. Zo werd hij recent derde in de Grote Prijs van Knokke en op het voorterrein was hij zo vervelend, hij gedroeg zich als een klein kind. Maar, we kunnen het van hem hebben, zijn inzet is vervolgens abnormaal”.

Zonder grooms geen topsport

Een echte groom spreekt, de passie druipt er vanaf, Kim praat enthousiast en vol liefde over haar vak, ze leeft duidelijk voor haar werk. Echter ze heeft aan het einde van dit leuke gesprek toch een kritische noot. Kim: “Het klinkt allemaal als een sprookje zo en dat is het ook wel een beetje, maar het is ook heel hard werken. Ik hoop dat iedereen zich realiseert wat grooms allemaal doen achter de schermen. We maken heel veel uren, hele lange dagen en ik hoop echt dat organisaties daar in de toekomst wat meer rekening mee gaan houden. Vooral bij indoor concoursen maken we abnormaal lange dagen. In Rotterdam klagen we niet hoor, daar beginnen we niet vroeg en zijn we s avonds netjes op tijd klaar, maar dat is wel eens anders. Er haken op dit moment veel grooms af en dat is niet goed voor de sport, zonder grooms geen topsport. Gelukkig heeft sociale media hier wel positieve invloed op. Wij zijn eigenlijk allemaal best actief op deze platforms en dat geeft de buitenwereld veel meer inzicht in wat wij allemaal doen”.

Aldus Kim Broekhuizen, 25 jaar, al 11 jaar groom, en ze heeft al een groot deel van de (paarden) wereld gezien in haar nog vrij korte leventje. Leuk met je gesproken te hebben, dank voor je tijd en we voelen ons vereerd dat je ons als thuis beschouwt Kim. We zullen je waardering aan het stallingsteam doorgeven en heel graag tot volgend jaar op het 74ste CHIO Rotterdam!

  • Deel dit artikel