Wie verslaat de Duitse dressuurtoppers?

FEI / Louise Parkes
BWG3 C2 A7959 PR

Als vanaf maandag de dressuurruiters starten met de Longines FEI European Dressage Championships 2019 in Rotterdam, zal de vraag vooral zijn welke ruiters uit welke landen in staat zijn om de Duitse overmacht te weerstaan.

Zo af en toe in de historie van de EK's dressuur waren landen, waaronder Nederland in 2007, 2009 en 2015, en Groot Brittannië in 2011 (ook in Rotterdam), in staat de Duitsers van het goud af te houden maar verder waren de gouden teammedailles tijdens alle 23 Europese Kampioenschappen voor Duitsland.

Met in totaal 18 teammedailles, met de laatste overwinning in 2017 Gothenburg (SWE) twee jaar geleden waar Isabell Werth haar persoonlijke medaille collectie ook nog uitbreidde naar maar liefst 21 door zowel de Grand Prix Special te winnen.

In totaal heeft Duitsland 18 gouden individuele medailles behaald tijdens Europese Kampioenschappen. Nederland komt op de tweede plaats met zeven gouden medailles. Zwitserland en Groot Brittanië hebben er ieder vier en Oostenrijk, Denemarken en Frankrijk ieder een. Verder hebben 24 amazones een Europese titel behaald en 8 ruiters waaronder de Duitser Reiner Klimke met Dux in 1967, met Mehmed in 1963 en met Ahlerich in 1985. De meest recente mannelijke Europees Kampioen was Edward Gal die met de beroemde hengst Totilas in Windsor (GBR) in 2009 een onvergetelijke Kür op Muziek reed.

In totaal starten komende week 70 dressuurruiters uit 24 landen om de medailles komende week. 15 landenteams gaan proberen om de Duitsers te verslaan waarbij de ogen zijn gericht op de Britten, de Zweden, de Denen en natuurlijk de oude rivalen, het Nederlandse team.

De Engelsen hebben hun hoop gevestigd op de negenjarige merrie Mount St John Freestyle gereden door Charlotte Dujardin. Zij wordt vergezeld door Carl Hester met Hawtins Delicato, Gareth Hughes met Classic Briolinca en nieuwkomer Charlotte Fry met Dark Legend. Dujardin weet, waar en op welk paard ze ook rijdt, voor de nodige verrassingen te zorgen. Met de inmiddels gepensioneerde Valegro heeft ze tal van records gebroken en was ze dé verrassing van het vorige EK in Rotterdam in 2011.

Zweden stuurt Patrik Kittel, Therese Nilshagen en de zussen Antonia en Juliette Ramel, terwijl Denemarken met Daniel Bachmann Andersen, Anders Dahl, Cathrine Dufour en Agnete Kirk Thinggaard in Rotterdam vertegenwoordigd is. Edward Gal, Anne Meulendijks, Hans Peter Minderhoud en Emmelie Scholtens vertegenwoordigen Nederland, maar het lijkt er toch op dat het moeilijk zal worden om het Duitse team met Sönke Rothenberger en Cosmo, Dorothee Schneider en Showtime FRH, Jessica von Bredow-Werndl en TSF Dalera en Werth met haar Bella Rose te kloppen.

De enige verandering in het gouden team van de Wereldruiterspelen in Tryon is dat Dorothee Schneider Sammy Davis heeft vervangen door Showtime en deze combinatie is in bloedvorm de afgelopen tijd. Zo goed dat de combinatie het Isabell Werth lastig maakte tijdens het CHIO in Aken afgelopen maand.

De teammedailles worden bepaald aan de hand van de Grand Prix die maandag en dinsdag plaatsvindt. Reken maar dat de strijd heftig wordt want drie teams die nog niet hun startbewijzen voor Tokyo 2020 hebben kunnen die in Rotterdam winnen. Dat is vooral het doel voor de teams van Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Luxemburg en Portugal.

Japan, als gastheerland en Duitsland, USA, Groot Brittanië, Zweden, Nederland, Spanje, Rusland, Canada, Brazilië en Australië hebben hun kwalificaties voor de Olympische Spelen al binnen.

De Grand Prix Special individuele medaillestrijd vindt plaats op donderdag 22 augustus en de Grand Prix Kür op Muziek op zaterdag is de slotrubriek van het Longines FEI Europees Kampioenschap Dressuur - presented by Rabobank.

  • Deel dit artikel