Werken als een Paard gaat door!

Werken als een Paard / CHIO
Manege gesloten

Ook voor het maatschappelijke programma Werken als een Paard vraagt de huidige Coronacrisis een heleboel aanpassingsvermogen. Door alle getroffen maatregelen zijn basisscholen en scholen voor het speciaal onderwijs dicht. Hierdoor kunnen de Werken als een Paard programma’s helaas ook nog niet doorgaan in de gebruikelijke vorm. Erg spijtig, voornamelijk voor alle kinderen die deelnemen! Achter de schermen probeert het team zoveel mogelijk met ze in contact te blijven en te helpen waar nodig.

Elke week heeft het Werken als een Paard team telefonisch overleg over de steeds veranderende situatie waarin de maatschappij zich op dit moment bevindt. Hierin wordt besproken hoe het team er toch kan zijn voor de kinderen en wat ze vooral wel of niet kunnen en mogen doen. Het vraagt aanpassingsvermogen en creativiteit maar het team is niet voor één gat te vangen!

Werken als een Paard, thuis

Werken als een Paard heeft diverse programma’s gedurende het schooljaar lopen. De kinderen van het Speciaal Onderwijs gaan wekelijks naar Rijvereniging de Hazelaar en krijgen daar therapeutisch les met inzet van paarden. Deze kinderen mogen nu niet naar school en dus niet naar De Hazelaar. De paardrijlessen zijn voor hen altijd één van de hoogtepunten van de week. Daarom worden nu speciaal voor deze kinderen wekelijks video’s bij de paarden gemaakt die naar de kinderen gestuurd worden. Docenten geven aan dat de kinderen heel blij worden van de video’s waarin ze hun ‘eigen’ paard terug zien.

De kinderen van het naschools programma gaan elke week naar een andere locatie waarbij ze een bezoek brengen aan een bedrijf of andere organisatie. Op deze manier maken de kinderen kennis met verschillende beroepen. Nu de kinderen niet naar school mogen en het naschool programma niet kunnen volgen houdt het team op allerlei andere manieren contact met de kinderen, maar ook met de ouders en docenten. De kinderen krijgen wekelijks filmpjes of opdrachten thuisgestuurd die passen binnen het thema van die week. Zo kunnen de kinderen thuis bijvoorbeeld een proefje doen met Madscience, een monstervirus tekenen of kiemen laten groeien in hun eigen raamkozijn in de week waarin ze normaal gesproken met de boswachter op pad zouden gaan. Daarnaast belt het team elke week ook een paar kinderen op, gewoon om te horen hoe het gaat en even met ze te kletsen.

Vakantieschool

Naast de lessen voor het speciaal onderwijs en het naschools programma zijn ook de voorbereidingen voor de Vakantieschool in volle gang. Vooralsnog bestaat de hoop dat de Vakantieschool straks in augustus door kan gaan. Na evaluatie en reflectiedagen is het team achter de schermen bezig om het programma te vernieuwen en nog leuker en beter te maken voor de kinderen. Het team kijkt weer uit naar de vrolijke gezichtjes op de Rotterdamsche Manège, maar alleen als het veilig is voor iedereen. Dat is het belangrijkste.

  • Deel dit artikel