We komen dichterbij wat we waren en wat we willen

CHIO
LF Bestuur Ron Voskuijlen 55

We vroegen ook algemeen directeur van het CHIO Rotterdam, Ron Voskuilen hoe hij de afgelopen 73ste editie van het hippische topsportevenement heeft ervaren. Een terugblik maar ook een kijkje in de toekomst!

"Het voelde goed." zegt Ron Voskuilen. "Ik ben blij dat we weer dichter in de buurt zijn gekomen van zoals een CHIO Rotterdam hoort te zijn. Na een jaar geen CHIO en een jaar met beperkingen was deze editie weer met publiek, met een Stroodorp en de gezelligheid die erbij hoort. Maar bovenal ook met mooie sport, het geeft toch een speciaal gevoel om Nederland te zien winnen en het Wilhelmus in het Kralingse Bos te horen. De rubrieken waren erg spannend, je voelde hoe het publiek meeleefde. Met de open opzet van het Stroodorp die we dit jaar hadden kwam de beleving van de sport voor iedereen heel dichtbij. Daar doen we het toch allemaal voor. Daarbij vond ik zelf de nieuwe rubriek voor de vierspannen een geweldig onderdeel. Zeker ook omdat de complete wereldtop aan start kwam en je de spanning in het stadion voelde. Wat mij betreft een blijvertje. Tijdens het indoorseizoen zie je dit soort wedstrijden vaker maar ik denk dat de vierspanrijders hebben aangetoond dat het in het outdoorseizoen zeker ook een plek verdiend.

Tradities & Toekomst proof

We hebben dit jaar voortgeborduurd op het concept dat vorig jaar, door Corona, is ontwikkeld. Alle sport in het hoofdstadion en alle publiek, het Stroodorp en hospitality dicht op de sport. Ook dit jaar is dat weer positief ontvangen. En met een compacter CHIO zijn we ook in staat om het evenement meer in harmonie met met de buurt en het bos te organiseren. Er waren geen grootschalige wegafsluitingen en het Kralingse Bos was zoveel als mogelijk toegankelijk voor de gebruikers van het bos.

We zijn nog aan het evalueren waar we verder kunnen verbeteren, maar het is zeker een basis om mee verder te gaan. Zo komen we elke keer een stapje dichterbij hoe we waren en hoe we willen worden. Zeker met onze lange historie zijn tradities mooi, maar we moeten ook goed opletten dat het CHIO toekomstproof blijft.

Trouwe partners

Ook dit jaar was de aanloop naar het evenement best uitdagend. We merken dat de druk op de zomermaanden heel groot is geworden. Alle evenementen organisaties kiezen de zomerperiode om zo min mogelijk risico te lopen dat Corona roet in het eten gooid. Daarnaast ben ik ontzettend blij met de trouwe partners van het CHIO, zonder hen was dit echt niet gelukt. Onze sponsoren, waarvan sommigen het in de afgelopen twee jaar zelf zeker niet gemakkelijk hebben gehad, zijn ons trouw gebleven en hebben naar kunnen bijgedragen. Zonder hen was er geen CHIO geweest. Om nog maar niet te spreken over onze toeleveranciers. In de evenementenbranche hebben de afgelopen twee jaar voor aardverschuiving gezorgd. Inkomstenderving door geannuleerde evenementen, personeelstekorten, etc. ze hadden er allemaal mee te dealen. Door onze jarenlange relatie hebben ze zich maximaal ingezet en alles gedaan wat in hun vermogen lag om dit CHIO tot een succes te maken.

Blik op vooruit

Nu gaat vooral de blik op vooruit. In 2024 bestaan we 75 jaar, daarmee zijn we het oudste internationale sportevenement van Rotterdam en misschien wel het oudste internationale paardensport evenement van Nederland. We gaan de komende tijd plannen maken hoe we dat kunnen vieren.

Daarnaast blijven we op z'n Rotterdams werken aan de pijlers van onze meerjarenstrategie, talentontwikkeling, innovatie en duurzaamheid. Met een nieuwe invulling van de jeugdochtend en de KNHS Young Leaders hebben we dit jaar weer stapjes gezet op gebied van talentontwikkeling. We zijn volop aan de slag met de duurzaamheid scan die we onlangs van onze duurzaamheidspartner ABN AMRO hebben ontvangen en streven er naar om in 2025 een NET ZERO evenement te zijn. Kleine veranderingen zoals stimuleren van bezoekers om met het OV naar het evenement te komen, serveren van kraanwater in plaats van flesjes, energie-vriendelijke aggregaten en minder verspilling van voedsel tijdens het evenement dragen allemaal bij.

Kortom, genoeg ideeën en ambities waar we nu mee aan de slag gaan! Ik heb al weer zin in het 74ste CHIO Rotterdam!"

  • Deel dit artikel