Vooruitblik Nationale GP Dressuur

CHIO
RDL 403 Judith Ribbels Fun Fun EB NED 1
Foto: Rachelle de Leeuw

Naast de FEI Nations Cup Dressage, tevens observatie voor het EK later dit jaar, staat er tijdens het CHIO nog een Grand Prix rubriek op het programma. Een nationale rubriek, maar met dezelfde EK juryleden net als bij de internationale GP. Deze rubriek vindt plaats op de openingsdag in de Rotterdampiste, op woensdagmiddag 21 juni aanstaande. De beste acht combinaties mogen de Grand Prix Special rijden op donderdag. De toegang op woensdag is gratis! We blikken vooruit met een aantal deelnemers.

Devenda Dijkstra

Devenda Dijkstra is blij als we haar bellen: “Jaaa ik doe mee in Rotterdam! Vorig jaar ook al. Eerlijk gezegd had ik voor de vier sterren tour ingeschreven, maar dit is ook heel gaaf. De sfeer is altijd fantastisch in Rotterdam en bij de EK jury rijden vind ik ook heel leuk. Natuurlijk ga ik voor de beste acht, ik wil heel graag op donderdag ook rijden. Mijn paard Hero (v. Johnson) is een nuchter paard, aan hem zal het niet liggen. Hero is elf jaar, 1.68m hoog en in eigendom van mijn partner Laurens van Lieren en een mede eigenaar. Ik rij hem al sinds hij zes jaar is en reed daarvoor L2 met een pony. Toen ik Laurens ontmoette, ontmoette ik ook Hero en ik was weg van hem. Ik mocht hem een keer rijden en meteen was er de klik. Samen zijn we in 2,5 jaar van de klasse B naar de Grand Prix gereden. Dat klinkt heel spannend, maar het ging eigenlijk heel makkelijk, Hero denkt altijd heel goed mee. In de voorbereiding ga ik niets speciaals doen. Vorige week hebben we nog gesprongen en deze week staat er nog een buitenrit op het programma, zoals vaker”.

Rachelle de Leeuw

Dominique Filion

De volgende deelneemster is nog enthousiaster. Het is Dominique Filion. Ze jubelt als ze hoort wie ze aan de telefoon heeft. Dominique: “Jaaaaa ik ben super blij! Ik vind het een hele eer dat ik mag rijden. Ik vind Rotterdam een sprookjeswedstrijd en iedereen wil daar rijden. Natuurlijk is de FEI Nations Cup nog leuker, maar mijn paard is nog zo groen in de Grand Prix, dat is nog niet haalbaar. Hopelijk in de toekomst. Naast heel leuk, vind ik het ook spannend. Op het NK had Dettori de eerste dag veel spanning. Dat is echter niet vreemd, want hij heeft nog weinig wedstrijdervaring. Vorig jaar wonnen we nog brons op het NK in de lichte tour, 'our journey is just starting'! Ik rij Dettori nu 1.5 jaar. Het is een KWPN hengst van Desperado en werd voorheen door Hans Peter Minderhoud gereden. Ondanks dat hij hengst is, is hij heel lief, een echt knuffeldier, bijna verlegen. Hij vindt het heerlijk om zich heel vies te maken. Over dat verlegen, ik merk dat hij steeds trotser wordt nu we samen vaker op pad gaan. Ik denk dat hij als hij straks alle vertrouwen heeft, hij werkelijk alles voor me doet. Die tijd krijgen we ook zeker van de eigenaren. Zij zijn heel enthousiast en komen altijd kijken als ik ergens start. Ik les tegenwoordig bij Alex van Silfhout en met hem heb ik echt een klik. We hebben pas zeven keer Grand Prix gestart en één keer Grand Prix Special en we gaan echt hard vooruit al zeg ik het zelf. Over de Grand Prix Special gesproken, die reden we op het NK onlangs in Ermelo en dat was tot nu echt ons hoogtepunt”.

Danielle Vink

Mirella van Kemenade

De volgende dame die aan de start komt tijdens de Nationale Grand Prix is Mirella van Kemenade en we horen meteeb dat ze afkomstig is uit Brabant. Mirella: “Vorig jaar mocht ik ook op het CHIO rijden en dat vond ik kei leuk. Zowel toen als dit jaar zal ik mijn paard Siebenstein (v. Sir Donnerhall) starten. Hij is bij mij sinds hij drie en een half jaar is en ik heb hem helemaal zelf afgericht. Hij is van mijn ouders en het is een super aanhankelijk paard. Hij meet maar liefst 1.78m, maar is heel smal en is een echte knuffelkont. Siebenstein vindt snel iets spannend, maar met rijden is hij wel gefocust op mij. Echte plannen heb ik niet met hem. We rijden nu Grand Prix en proberen onze scores steeds te verbeteren. Ik ben mijn ouders dankbaar dat hij nog steeds bij mij is en dat we wedstrijden als het CHIO samen mogen beleven. Ik kijk er heel erg naar uit, Rotterdam is een top evenement op een top locatie!”

Rachelle de Leeuw

Judith Ribbels

Judith Ribbels is de volgende die we spreken. Judith: “Fun Fun (v. Sorento) is mijn eerste Grand Prix paard. Voorheen heb ik altijd jonge paarden gereden. Fun Fun is een merrie, 13 jaar, koffie vos en 1.66m hoog. Ze is heel bloederig en charmant en toen ze drie jaar was, zijn we samen begonnen. Ze is van mezelf en ik heb ook al een paar embryo’s van haar gespoeld. Naast Fun Fun heb ik nog een goede nakomeling van Vitalis en een goede vierjarige. Vorig jaar heb ik internationaal gestart in Geesteren en daar rij ik dit jaar weer. Ik heb vorig jaar bij jullie in Rotterdam gereden en dit jaar dus ook weer. Ik mocht toen door naar de Grand Prix Special op donderdag en die wonnen we tot mijn hele grote blijdschap. Overigens vind mijn merrie die grote, meerdaagse wedstrijden net zo leuk als ik. Een paar dagen mee en alle aandacht. Ze heeft een super fijn karakter en als je goed voor haar bent, doet ze alles voor je. Mijn doel met haar is zo goed mogelijk presteren, maar zeker ook genieten en dat doen we ook. Fun Fun is heel speciaal voor ons”.

Jessica Pijlman

Jennifer Sekreve

De laatste deelneemster die we bellen is wederom een dame, Jennifer Sekreve. Jennifer: “Ik zal aan de start komen met de KWPN hengst Hitmaker (v. Wynton). Hitmaker is elf jaar, donkerbruin en 1.72m hoog. Hij is in eigendom van Paardenhouderij Boeve, K. van Zaanen en A. Harman & P. Rietsnijder. Fokker is K. van Zaanen. Vanaf dat hij vier is rij ik Hitmaker en doe dat iedere dag met veel plezier. Het hele traject hebben we samen doorlopen en hij wil het echt voor je doen. Johan Hamminga is mijn trainer en staat ons altijd bij. We hebben eigenlijk weinig gestart, hij pakte alles gewoon heel simpel op. Een paar keer de klasse Z bij de basis, een paar keer ZZ zwaar en Lichte tour en toen al redelijk snel Grand Prix. Hitmaker heeft echt aanleg voor de oefeningen in de Zware tour, maar we moeten nog wel ringervaring op doen in deze klasse. Ik heb al een paar CDI’s gereden in Nederland en daarvan leert hij veel. In Rotterdam ben ik uiteraard eerder als publiek geweest, maar ik heb er nog nooit gereden. Ik heb er dan ook veel zin in en ik denk dat Hitmaker het ook heel leuk gaat vinden. Jullie mooie accommodatie en schitterende ring, we gaan samen ons best doen en genieten”.

Vijf dames die er naar uit zien om in Rotterdam te rijden. Aan hun enthousiasme zal het niet liggen. Dank voor jullie reacties Devenda, Dominique, Mirella, Judith en Jennifer, leuk om jullie alvast even gesproken te hebben. Veel succes in de voorbereiding en heel graag tot woensdag 21 juni in het Kralingse bos!

  • Deel dit artikel