Von Eckermann wereldkampioen, Maikel van der Vleuten brons

FEI
1 MB Podium 2

Afgelopen week stegen ze naar de nummer 1 positie in de wereldranglijst, vandaag veroverde de Zweed Henrik von Eckermann met King Edward de wereldtitel tijdens de ECCO FEI World Championships 2022 in Herning (DEN). Jérôme Guery (BEL) won zilver. Na de bronzen olympische medaille vorig jaar in Tokio heeft Maikel van der Vleuten (Someren) op het FEI Wereldkampioenschap voor springruiters in Herning wederom brons gewonnen.Hij leverde deze uitzonderlijk goede prestatie door met zijn 12-jarige Beauville Z N.O.P. beide finalerondes foutloos te blijven. “Buitenaards. Nu kun je zien wat een goede kampioenschapsruiter Maikel is”, klonk het compliment van bondscoach Jos Lansink.

Maikel van der Vleuten en Beauville Z N.O.P. begonen vanaf de achtste plek aan de individuele finale. De goed op elkaar ingespeelde combinatie reed een sterke foutloze ronde in de eerste manche. Daarmee steeg Van der Vleuten naar de zesde plek en mocht hij nogmaals terugkeren in de piste van Herning voor het allesbeslissende loodzware parcours.

Van der Vleuten en Beauville Z N.O.P. persten er in de tweede finaleronde alles uit wat ze nog in zich hadden en dat werd beloond met een geweldige foutloze ronde. “Ik zei gisteren nog dat je met dubbel nul op het podium zou komen”, zegt Van der Vleuten, nog bijkomend van zijn uitzonderlijke prestatie. “Mijn kleine rijfoutje van vrijdag heb ik vandaag super omgezet. Vooraf hoopte ik bij de laatste 12 te komen, maar ik durfde er niet op te rekenen. Twee kampioenschappen op rij en twee individuele medailles is gewoon geweldig.”

Jos Lansink kan terugkijken op een mooi kampioenschapsdebuut als bondscoach van teamNL. “Er stond druk op Maikel want hij moest nul rijden. In het eerste parcours had de parcoursbouwer zich denk ik een beetje verkeken, want ze sprongen er allemaal zo makkelijk overheen. We wisten dat de tweede ronde extreem zou worden en dat zag je ook aan de uitslagen. Maikel reed van start tot finish op de millimeter. We hebben ons gekwalificeerd voor Parijs en dat daar nu twee medailles bijgekomen zijn is geweldig”.

De Zweed Henrik von Eckermann mocht plaatsnemen op de hoogste trede van het podium. Zijn paard King Edward raakte in vijf parcoursen geen balk aan. Het zilver was voor de Belg Jérome Guery.

Tevreden naar huis

Jur Vrieling met Long John Silver en Harrie Smolders met Monaco N.O.P. maakten allebei één springfout in de eerste finaleronde en wisten zich daardoor niet voor de tweede finaleronde te plaatsen. Toch toonden beide ruiters zich tevreden over de prestaties van hun paarden.

Jur Vrieling betreurt de gevallen balk maar kijkt terug op een heel goed kampioenschap dat eindogde op de 18e plaats. “Mijn paard sprong van begin af aan heel goed. Op woensdag in het jachtparcours al, en dan hoop je dat je de twee dagen erna veel voor het team kan doen en dat hebben we gelukkig gedaan. Ik had gehoopt vandaag in de finale meer te kunnen doen, maar ik ben heel tevreden.”

Ook Smolders keert tevreden huiswaarts na een 15e plek. “Monaco heeft fantastisch gesprongen, echter hebben we - op de vrijdag na - net niet het niveau aangetikt om individueel een hoofdrol te spelen. We kwamen om ons te kwalificeren voor de Olympische Spelen, we nemen team-zilver mee naar huis, dus we moeten tevreden zijn.”

Eindstand WK springen individueel

Goud Henrik von Eckermann (Zwe) - King Edward (v. Edward), 0.58/0/0/0/0 - 0.58 strafp

Zilver Jérôme Guery (Bel) - Quel Homme de Hus (v. Quidam de Revel), 2.35/0/1/0/0 - 3.35 strafp

Brons Maikel van der Vleuten - Beauville Z N.O.P. (v. Bustique), 1.96/0/4/0/0 - 5.96 strafp

15. Harrie Smolders - Monaco N.O.P. (v. Cassini II), 3.52/4/0/4 - 11.52 strafp

18. Jur Vrieling - Long John Silver 3 (v. Lasino), 6.29/0/2/4 - 12.29 straf

Klik hier voor de volledige eindstand

  • Deel dit artikel