Vijf jaar Werken als een Paard

Wae P vakantieschool 2017 2

De zomervakantie is in volle gang. Een periode waarin veel kinderen met hun familie op vakantie gaan of allerlei leuke uitjes plannen. Toch is dit niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Vijf jaar geleden is de organisatie van Werken als een Paard, na een gesprek met Burgemeester Aboutaleb, speciaal voor deze kinderen een Vakantieschool programma gestart. Nu vijf jaar later staat het programma als een huis met de belangrijkste boodschap: als je werkt als een paard, kun je veel bereiken.

Enorme groei in vijf jaar
De afgelopen vijf jaar heeft het concept haar succes bewezen. Iedere op één na laatste week van de zomervakantie worden kinderen op de Rotterdamsche Manège ontvangen om ze een kosteloze, leuke en leerzame vakantiedag aan te bieden. Sinds 2014 hebben er al meer dan 500 kinderen uit groep 5, 6, 7 en 8 kunnen genieten van dit vakantieschoolproject. Het eerste jaar is het programma gestart voor de basisschoolkinderen uit de focuswijken. Al snel werd deze groep uitgebreid met kinderen die autisme hebben. Twee jaar geleden kwamen daar kinderen uit de crisisopvang bij en vorig jaar is een pilot gedraaid voor kinderen met of herstellende van kanker. Al deze groepen komen ook dit jaar aan bod en voor het eerst verwelkomt ‘Werken als een Paard’ een groep kinderen die gevlucht zijn uit hun thuisland.

Esther van Noort, een vaste begeleider van het programma licht toe: “Het programma wordt op iedere specifieke doelgroep afgestemd, maar op hoofdlijnen blijft het nagenoeg hetzelfde. En dat is ook goed want zoals het programma is, is het heel educatief en verrijkend voor de kinderen. We zien dat de vraag enorm toeneemt. De Vakantieschool is vijf jaar geleden begonnen met één dag en is ondertussen uitgegroeid naar anderhalve week, zodat er meer ruimte is om activiteiten te organiseren voor de verschillende groepen.”

Een dag op de Vakantieschool
De dag begint met een theorieprogramma waardoor kinderen leren over paarden, hoe ze leven en wat ze nodig hebben om gezond te zijn en gezond te blijven. En zij leren hoe het is om met een beperking te leven en welke sportmogelijkheden er allemaal zijn. Na een gezamenlijke lunch gaan de handen uit de mouwen en worden de theorielessen meteen in de praktijk gebracht. Bijvoorbeeld door een echte taart te maken voor de paarden of zelf rolstoel en paard te rijden. Daarbij ligt de focus op de kleine dingen, die voor de meeste mensen misschien heel normaal zijn, maar voor de kinderen al heel spannend kunnen zijn. Zo maakt de grote zachte neus en warme ademhaling van een paard iedere keer weer veel indruk op kinderen.

Esther: “Het mooiste om te zien is toch wel de spanning op de gezichtjes aan het begin van de dag en dat ze soms zelfs zeggen ‘nee dat ga ik echt niet doen hoor’ terwijl ze aan het einde van de dag met een grote glimlach op hun gezicht de paarden kusjes geven, knuffelen en zonder probleem een rondje in de rolstoel of op het paard rijden. Ongemerkt maken ze enorme stappen op zo’n dag.”

Kinderen centraal
Het belang van het programma zit hem in de kleine dingen waarbij het kind centraal staat. Eén dag lang kunnen zij helemaal zichzelf zijn, als individu en buiten de gezinssituatie om. Broers en zussen die tegelijk deelnemen aan het programma, worden deze dag dan ook in een aparte groep ingedeeld. Het draait die dag echt om de kinderen zelf. Een dag waar zij bijzondere ervaringen opdoen en waarbij zij in aanraking komen met dingen die voor de meeste mensen vanzelfsprekend zijn, maar voor hen vaak niet.


Gezamenlijk initiatief
Werken als een Paard is een initiatief van Stichting Trustfonds Hippische Alliantie Rotterdam. Het programma van de vakantieschool wordt gerealiseerd samen met de partners van de Stichting Hippische Alliantie Rotterdam de Rotterdamsche Manège, Rijvereniging De Hazelaar en het CHIO Rotterdam en in nauwe samenwerking met de Gemeente Rotterdam, Horses&Co, Fonds Gehandicaptensport (met het voorlichtingsprogramma (S)Cool on Wheels) en met de inzet van vele betrokken vrijwilligers.

  • Deel dit artikel