Vierspannen op het CHIO; Koos de Ronde vertelt

CHIO
5 EA85163 8610 4 A86 8 ED8 2 D5 E7840 F40 D 1 201 a

Wie aan het CHIO denkt, denkt aan springen, dressuur en para dressuur. Afgelopen jaar werd daar een showrubriek voor vierspannen aan toegevoegd. Niet zomaar een rubriek, het deelnemersveld in het Kralingse Bos bestond uit de top 5 van de wereld. Het werd een spektakel, een groot succes. Zo groot dat de rubriek dit jaar opnieuw op het programma staat. Op prime time, direct na de Longines FEI Jumping Nations Cup op vrijdagavond om 20.00 uur. Drankje erbij en genieten! We belden met de aanstichter van dit succes: Koos de Ronde.

Even voorstellen

Koos de Ronde is 46 jaar, woont in Zwartewaal onder de rook van Rotterdam, is getrouwd met Marie de Ronde en heeft 3 kinderen. De oudste dochter Anna rijdt zelf al tweespan en de twee jongsten, Pieter en Julia, zijn grooms van hun vader. Koos begon toen hij 17 jaar was met aangespannen rijden. Enkelspan pony’s, maar al snel wist hij dat hij meer wilde. Inmiddels rijdt hij al jaren onafgebroken bij de wereldtop, won hij elf keer teamgoud en werd hij diverse keren Nederlands kampioen.

Sport promoten

Zoveel al meegemaakt, zoveel successen gevierd. Waarom dan een showwedstrijd op ons CHIO vroegen we ons af. Koos: “Het CHIO Rotterdam is een geweldige accommodatie, dichtbij en ik zag mogelijkheden om onze sport te promoten. Rotterdam is één van de mooiste concoursen van Nederland en wat mij betreft outdoor het allermooiste. De datum van het evenement past ons ook nog eens goed, vlak voor Aken. Mijn droom is eigenlijk ooit nog eens een serie neer te zetten zoals bij het springen waarin we meerdere concoursen moeten rijden. Rotterdam, Aken, ooit, schitterend lijkt me dat. Terug naar het CHIO. Normaal moet het publiek naar het mennen komen en nu komen wij vierspanrijders naar het publiek. Onze sport is zeker niet alleen voor insiders, het is zeker ook een vorm van entertainment. Het gaat snel, het publiek mag enthousiast zijn, iedereen snapt snel wat de bedoeling is en dat vinden de mensen leuk. Waar wij komen, gaat het publiek “aan” en is onze sport een succes. Het klinkt raar, wij rijden in alle grote steden van Europa, maar zo dichtbij huis waren we nooit van de partij. Tot vorig jaar. Bovendien wist ik dat Bert de Ruiter de speaker is in Rotterdam en die vind ik heel goed. Bert is enthousiast en kan het publiek als geen ander betrekken bij wat in de piste gebeurt. Tenslotte kent hij onze sport en ons.

Deelnemersveld 2023

Het deelnemersveld voor dit jaar is al bekend en daar ben ik heel erg trots op en blij mee. Nummer 1 van de wereld Boyd Exell, nummer 2 van de wereld Bram Chardon, nummer 3 van de wereld in mijn persoontje, nummer 4 van de wereld IJsbrand Chardon, de nummer 1 vierspanrijder van België Glenn Geerts en de nummer 1 van Amerika Chester Weber.

Paardvriendelijk parcours

Het CHIO heeft een super mooie piste, groter dan wij gewend zijn bij onze indoor wedstrijden. Er kan daarom een mooi parcours op snelheid gebouw worden. Paardvriendelijk, maar wel technisch. We rijden allemaal het basisparcours en de beste drie mogen door naar de winning round waar we allemaal weer op 0 beginnen wat het extra spannend maakt. Mijn vader is parcoursbouwer en zal het parcours ontwerpen Hij heeft beloofd weer een mooi vloeiend, maar zeker uitdagend rondje neer te zetten. Ik heb er nu al zin in, vorig jaar was onze rubriek een groot succes. Dit overigens zeker ook door de aankleding. Met de decoraties in jullie parcours, zoals de Euromast, zag het er gelikt uit”.

We horen Koos zijn verhaal met een glimlach aan. Een grote, stoere paardenman die rustig en zakelijk zijn verhaal wil doen, maar op ons overkomt (sorry Koos, het is alleen maar goed bedoeld) als een jongen die verslag doet nadat hij of zij een dagje in een pretpark is geweest. Zo enthousiast, mooi om te horen.

Vierspannen uitgelegd

We noemden het al, het publiek in het Kralingse bos is vooral de disciplines springen, dressuur en para dressuur gewend. Wat is leuk om de CHIO bezoekers te vertellen over de vierspansport? Koos: “Onze sport is een echte teamsport met vier paarden en drie personen op de koets. Die vier paarden moet je met elkaar trainen zodat het een team wordt. Luie en snelle paarden gaan bijvoorbeeld niet samen. Ook wil je dat één paard de natuurlijke leider wordt. Met de voorste twee paarden heeft de menner alleen contact via de stem en het vertrouwen in elkaar moet dus enorm zijn. De leider staat altijd voorop en achterop staan de sterkere paarden, zij zijn ook vaak wat groter. De paarden voorop zijn wat meestal wat kleiner en wendbaarder. We rijden in Rotterdam met een marathonwagen, speciaal voor de snelheid. Naast mij als bestuurder zitten twee personen achterop, een bakkenist en een navigator. De bakkenist is er om de koets op vier wielen te houden en hangt tegen in de bochten. De navigator helpt mij om de goede route te rijden en daarin een passend tempo te kiezen. We hebben slechts 10 minuten om het parcours te verkennen en ik ben tijdens de rit heel erg met de paarden bezig. Een navigator is dus geen overbodige luxe”.

Topsport en gezelligheid op een prachtige locatie

Duidelijk. Een hele andere vraag. Als Koos aan het CHIO denkt, waar denkt hij dan aan? Koos geeft een antwoord waar we blij van worden en eerlijk gezegd ook trots. Koos: “Als ik aan Rotterdam denk, denk ik aan topsport en gezelligheid op een prachtige locatie. Die locatie is voor veel mensen al heel normaal, maar in onze sport zeker nog niet. Toen we vorig jaar gingen losrijden in het vroegere dressuurstadion in het bos wisten Chester Weber en Boyd Exell niet wat ze zagen, ze vonden het fantastisch. Ook de weg van de losrijring door het bos naar de hoofdpiste vonden ze schitterend.

Koos de Ronde in 2011

Al zeker 20 jaar op het CHIO

Zoals gezegd zijn wij Nederlanders dat gewend. Ik kom al jaren vrijwel ieder jaar naar het CHIO. Als publiek, als genodigde op de VIP-tribune, maar ik heb er ook een paar keer gereden. Voormalig voorzitter van het CHIO, Dick Verbeek, was directeur van AON en zij sponsorden de vierspandemonstratie tijdens het CHIO in 2002 en daar mocht ik in meerijden. In 2011 tijdens het EK dressuur heb ik samen met IJsbrand Chardon een clinic mogen verzorgen. Over de keren dat ik als publiek kwam, ik ben eigenlijk op alle dagen wel geweest en heb alle rubrieken wel eens gezien”.

Tjibbe

Regelmatig zetten we op de CHIO social media vrijwilligers in het zonnetje. Inmiddels 2 jaar geleden was die eer aan “Team Texel”, drie fanatieke paardendames woonachtig op ons Waddeneiland. Team Texel is naast fan van het CHIO en de paardensport ook bewonderaar van Koos de Ronde. Via via kwamen ze in contact met Koos en tot hun grote blijdschap mochten ze naar Koos zijn thuisbasis komen. Hoogtepunt van dat bezoek was ongetwijfeld de buitenrit die ze met Koos en vier van zijn toppaarden mochten maken. Texel dame Marleen ment zelf ook op redelijk niveau en mocht tot haar grote blijdschap ook even de teugels in handen nemen (zie foto). Links voor had Koos Tjibbe ingespannen waarmee het liefde op het eerste gezicht was voor de dames. Na alle enthousiaste verhalen en foto’s van de dames vroegen wij natuurlijk ook naar Tjibbe. De liefde voor zijn paard is hoorbaar in de stem van Koos als hij antwoordt, mooi om te horen. Koos: “Ik heb Tjibbe al ca. zes jaar en hij is een apart verhaal. Hij is een halve Fries, de andere helft weten we niet. De vorige eigenaar was klaar met studeren en stopte met het enkelspan mennen toen hij daarna ging werken. Ik word regelmatig getipt en zo ook toen. Tjibbe is klein, slechts 1.55 m, maar ik zag meteen zijn inzet. Daarnaast is hij super lief en super cool, iedereen kan ermee weg rijden. Dat zit deels in de africhting, maar zeker ook in zijn karakter. Tjibbe is zo’n leider waar ik eerder dit gesprek over vertelde. Hij geeft veel stabiliteit en zijn vertrouwen in mij is enorm. Hij is niet de snelste, maar dat compenseert hij volledig met zijn slimheid. Hij voelt mij zo aan, hij voelt gewoon wat ik denk. Tjibbe doet precies wat je vraagt. Hij is al 19 jaar, maar nog topfit. Afgelopen jaar heb ik indoor met 3 schimmel lippizaners gereden, maar bruine Tjibbe bleef de leider, hij was het vierde paard. Het is ook zeker mijn planning om hem dit jaar weer mee te nemen naar Rotterdam zodat iedereen hem in actie kan zien.

Liefde voor de sport

Ja, ik ben inderdaad gek op mijn paarden, heel gek. Ik durf ook te zeggen dat alle vierspanrijders hun sport uitoefenen uit liefde voor het paard. Vergis je niet, anders dan bijvoorbeeld bij topspringruiters valt er bij ons echt helemaal niets te verdienen buiten de eer. De vierspansport levert helemaal niets op. Door het grote aantal paarden wat wij nodig hebben (een outdoor span, een indoor span, reserve paarden, paarden in opleiding), hebben wij ook geen tijd over om handel te bedrijven. Wij moeten onze inkomsten halen uit veel lesgeven, sponsoren en clinics geven in binnen- en buitenland. Mij hoor je echter niet klagen hoor, dit is wat ik altijd gewild heb en onze sport is voor mij het mooiste wat er is".

We zeiden het al. Meer dan gek op zijn paarden, één en al passie voor de sport. We vonden het al leuk om naar de vierspannen te kijken, maar dat plezier is na dit indrukwekkende gesprek zeker gegroeid. Dankzij het mooie verhaal en de uitleg van Koos. Dank voor je tijd Koos; respect, heel veel respect. We hebben genoten van je woorden en we zien er naar uit om jou en je collega's vrijdag 23 juni as. te zien in het Kralingse bos. Enne ..... geef Tjibbe een knuffel van ons!

Wil jij Koos de Ronde in actie zien? De vierspanrubriek is op vrijdagavond na afloop van de Longines FEI Jumping Nations Cup.

  • Deel dit artikel