Vermeulen, Voets en Hosmar winnen KNHS-Para Dressuur Trophy

D4 Vermeulen 061920134 DWF0062

In het Hippisch Centrum van de Zwartewaterruiters in Genemuiden vond de selectiewedstrijd plaats voor de KNHS-Para Dressuur Trophy voor Outdoor Gelderland. Er werd in drie Grades een klassement opgemaakt, waarbij de Grade 1B en Grade 2 werden samengevoegd. Demi Vermeulen zegevierde met Vaness (v. Onze Fons) in Grade 2. De zege in Grade 3 ging verrassend naar Sanne Voets met Zoya Sollenburg (v. Métall), terwijl Frank Hosmar in Grade 4 zowel de eerste plaats met Wallstreet Shuffle (v. Polansky) als de tweede plaats met Alphaville (v. Sandreo) opeiste.

Door de harde wind klapperden de dakplaten regelmatig roffelend tegen elkaar. "Ik denk dat daarin de oorzaak gezocht moet worden waarom veel combinaties het iets rustiger aan deden tijdens hun wedstrijden dan anders", constateerde Hanneke Gerritsen, voorzitter van de jury, na afloop. Bondscoach Joyce Heuitink zag naast een aantal ervaren combinaties ook een aantal jonge paarden in de rijbaan. "De routiniers hebben vandaag laten zien waarom ze als zodanig omschreven worden. Daarnaast heb ik een aantal combinaties gezien die deze routine nog missen, maar wel potentie hebben". De bondscoach doelde als het om nieuwkomers ging onder andere op Sanne Voets, die met Zoya Sollenburg de zege pakte in Grade 3. "Sanne heeft dit paard sinds het begin van de winter tot haar beschikking en voor mij is dit een aankomende topper. Het paard wordt steeds mooier in de aanleuning en blijft ook mooi bovenin lopen. Boeiend om een combinatie zo'n groeiproces te zien doormaken!", vertelde Heuitink.

Sanne Voets versloeg Glasten Krapels met de over veel uitstraling beschikkende Filia H. DvB (v. Fuchsberger), die ook de stijgende lijn vandaag wist vast te houden. Als de ruiter de rust nog iets meer weet te bewaren moet het mogelijk zijn om door de 70% grens heen te breken. Voets legde in deze Grade ook beslag op de derde plaats met Vedet PB (v. Florestan I). Bij deze combinatie was er iets sprake van spanning, waardoor kleine foutjes in de keertwendingen ontstonden.

In Grade 4 was Frank Hosmar met een eerste en tweede plaats heer en meester. "Wallstreet Shuffle was heel mooi in de aanleuning en liep een hele mooie constante proef. In de gedragenheid is nog winst te boeken, maar alle onderdelen worden perfect uitgevoerd. Alphaville weet in een proef zich zo te gedragen alsof dat wat Frank van hem vraagt geen moeite kost. Daarbij valt de progressie die het paard maakt in draf op", aldus Heuitink. De derde plaats ging naar Sabine Peters met Paroseka (v. Polytraum).

In Grade G2 was de wedstrijd in Genemuiden de eerste wedstrijd na het EK in het Deense Herning voor Demi Vermeulen en Vaness. "De combinatie toonde gedurende de gehele proef een mooie stille aanleuning, en dat ging gepaard aan een hele mooie oprichting. Een ijzersterke proef, waaraan je duidelijk kunt afzien dat de trainingsarbeid die Demi bij Coby van Baalen verricht vruchten afwerpt", aldus Heuitink. In deze klasse had Hanneke Gerritsen een aankomende topper gezien: "Ik vind Uniek (v. Gribaldi) een paard dat opwaarts is gebouwd. Dat heb je juist in Grade 2 nodig. In stap en draf blijft dat opwaartse beeld heel mooi bewaard. Daarbij heeft beschikt Uniek over heel veel souplesse en zijn de verruimingen in draf erg mooi. Voor mij heeft Rixt van der Horst (Boarnsterhim), die tweede werd, in dit paard een toekomstige topper". De derde plaats was in de Grade 2 voor Nicole den Dulk (Landgraaf) met Fifty Fifty

De KNHS Para Dressuur Trophy is mogelijk gemaakt door de Rabobank Foundation. Deze competitie heeft als belangrijkste doel het stimuleren van het Aangepast Sporten, zowel in de breedtesport als in de topsport. De KNHS Para Dressuur Trophy biedt geclassificeerde ruiters tevens een uitgebreid aanbod aan wedstrijden van goede kwaliteit, waarbij de internationale FEI proeven worden uitgeschreven. De selectiewedstrijden zijn open voor alle geclassificeerde ruiters/amazones met een geldige startpas. De selectiewedstrijden dienen als selectiecriterium voor de kadervorming. De wedstrijden dragen voor Bondscoach Joyce Heuitink en de kaderleden bij aan een goede opbouw en observatiemomenten richting de Wereld Ruiterspelen in Normandië.

Uitslag KNHS-Para Dressuur Trophy Genemuiden:

Grade 1B/2:

1) Demi Vermeulen (Zevenaar) - Vaness (v. Onze Fons) - 72.50

2) Rixt van der Horst (Boarnsterhim) - Uniek (v. Gribaldi) - 70.22

3) Nicole den Dulk (Landgraaf) - Fifty Fifty - 68.90

Grade 3:

1) Sanne Voets (Uden) - Zoya Sollenburg (v. Métall) - 69.54

2) Glasten Krapels (Amsterdam) - Filia H. Dvb (Fuchsberger) - 67.63

3) Sanne Voets - Vedet Pb (Florestan I) - 67.24

Grade 4:

1) Frank Hosmar (Hellendoorn) - Wallstreet Shuffle (v. Polansky) - 72.38

2) Frank Hosmar - Alphaville (v. Sandreo) - 72.08

3) Sabine Peters (Liempde) - Paroseka (v. Polytraum) - 67.20

  • Deel dit artikel