VDL Bubalu heeft in Barcelona afscheid genomen van de landenwedstrijden

Rsz bsf 7243 vdl bubalu vrieling jur

De KWPN goedgekeurde hengst VDL Bubalu komt vanaf nu niet meer in actie in landenwedstrijden. Bubalu nam afscheid in stijl, door in de beide manches van de Furusiyya FEI Nations Cup finale foutloos te blijven. "Ik hoop dat ik nog in één of twee internationale wedstrijden met VDL Bubalu kan starten, waaronder de finale in Doha, maar dan is het over. In overleg met de familie Van de Lageweg zal Bubalu op een geschikte locatie afscheid nemen van het Nederlandse publiek. Dat zou bijvoorbeeld op Jumping Amsterdam kunnen zijn, of tijdens de KWPN hengstenkeuring", vertelde Jur Vrieling.

VDL Bubalu kwam in 2009 naar Holwierde, waar Vrieling zijn stal heeft. Daarvoor werd de hengst in de sport uitgebracht door de Colombinaanse ruiter Ricardo Villa. Vanaf 2010 waren Bubalu en Jur bijna steeds een vaste keuze van bondscoach Rob Ehrens voor internationale kampioenschappen. In 2010 gingen zij samen van start op het WK in Kentucky en in 2014 was de foutloze rit in de tweede manche van de landenwedstrijd beslissend voor de gouden team medaille die het Oranje kwartet op het WK veroverde. In 2012 namen zij deel aan de Olympische Spelen in Londen en werd in de landenwedstrijd Olympisch zilver gewonnen. In 2013 kwamen zij aan de start van het Europees Kampioenschap in Herning en in 2012 veroverden dit duo de Nederlandse titel in Mierlo. Tussendoor kwamen zij 22 maal aan de start van een landenwedstrijd. In Dublin 2010 zegevierden ze, terwijl ze een jaar later deel uitmaakten van het team dat de landenwedstrijden van Aken en Sankt Gallen wist te winnen. In 2014 kwamen ze aan de start van de landenwedstrijden in Hickstead en Rome en in beide wedstrijden eindigde het Oranjekwartet als tweede.

Jur Vrieling en Bubalu kunnen terugkijken op een indrukwekkende staat van dienst in landenwedstrijden. In de 24 landenwedstrijden noteerden ze twintig maal een foutloos parcours liepen ze vijf maal tegen één strafpunt aan voor het overschrijden van de tijd en noteerden ze zeven maal één springfout. Tweemaal moesten ze vijf strafpunten accepteren, negen maal acht en driemaal negen. Eenmaal hadden ze een off day en noteerden ze 17 strafpunten en eenmaal hoefden ze niet in actie te komen omdat zij als laatste van start moesten gaan maar Nederland de zege reeds binnenhad.

VDL Bubalu werd geboren op 28 juni 2000 in de stallen van de VDL Stud in het Friese Beers. Vader van Bubalu is de legendarische Baloubet du Rouet, uit de merrie Zancara, die Nimmerdor als vader heeft. Nadat Bubalu met Ricardo Villa kampioen van Colombia was geworden en het BWP de hengst had goedgekeurd als dekhengst besloot Van de Lageweg Bubalu terug te halen naar Nederland. Jur Vrieling had kort daarvoor afscheid moeten nemen van Oramé VDL en kreeg de beschikking over deze hengst. Op grond van zijn prestaties in de sport besloot het KWPN in 2012 Bubalu voor de dekdienst goed te keuren.

"VDL Bubalu is nog steeds topfit. Daarom is het jammer om nu afscheid van hem te moeten nemen als sportpaard. Aan de andere kant, wat is er mooier om afscheid te nemen op wat ik durf te omschrijven als het absolute hoogtepunt in zijn carrière, de gouden team medaille tijdens de WEG en zijn formidabele tweede manche daar in de landenwedstrijd? De pijn wordt iets verzacht door het feit dat ik in Zirocco Blue VDL en Zavall VDL fantastische opvolgers heb, waarmee ik op het hoogste niveau in de sport door kan gaan", aldus Vrieling.

  • Deel dit artikel