Twee dagen top dressuur tijdens de Equine America Rotterdam Hickstead Grand Prix Challenge

CHIO
Whats App Image 2020 07 19 at 22 35 49

40 fantastiche dressuurruiters en -paarden zorgden afgelopen weekend voor meer dan zes uur top dressuur in de huiskamers van vele, vele dressuurliefhebbers over de hele wereld tijdens de Equine America Rotterdam Hickstead Grand Prix Challenge, georganiseerd door het CHIO Rotterdam en Dressage at Hickstead. Kijkers uit Nederland, Groot Britannië, België, Canada, Ierland, USA, UAE, Australië, Scandinavië, etc. keken op zaterdag en zondagavond naar www.rotterdamhicksteadgpc.com of Horse & Country TV en namen zelf plaats in de juryhokjes om hun waardering voor de proeven te geven via de Spectator Judging App. Alle kijkers waren het erover eens dat regerend Olympisch kampioen Charlotte Dujardin en MSJ Freestyle de besten waren, via de Spectator Judging App werd hun proef beloond met 78.885%.

De proeven waren in juni opgenomen op de terreinen van het CHIO Rotterdam en CDI Hickstead. Voor de ruiters waren deze opnames de allereerste keer na lock down om weer in slipjas en witte rijbroek tussen de hekjes te rijden tijdens een officiële proef. De meesten van hen hadden tijdens lock down doorgetraind en nieuwe dingen uitgeprobeerd. Na afloop van iedere proef vertelden de ruiters hoe zij het tijdens lock down hadden aangepakt en waarom dit virtuele evenement zo belangrijk voor hun was.

Voor een keer konden de kijkers zelf horen wat het commentaar was van de 5* Grand Prix juryleden Mariette Sanders - van Gansewinkel en Stephen Clarke en die commentaren vergelijken met hun eigen jurering via de Spectator Judging app. Mariette en Stephen gaven geen punten maar legden uitvoerig uit hoe elk onderdeel van de proef door paard en ruiter werd uitgevoerd.

"Geweldig hoeveel je kunt leren als je ruiters van top niveau in een proef ziet waar niet alles perfect gaat met juryleden die op een heel ontspannen manier uitleg geven", zei een van de kijkers. "Meestal laten televisiebeelden alleen de allerbeste stukken van dressuurproeven zien. Op deze manier is het heel inspirerend en leerzaam om als 'eenvoudige' ruiter te zien dat deze topruiters soms ook met uitdagingen moeten omgaan. Een mooie initiatief voortkomend uit COVID-19".

"Ik vond de jury commentaren geniaal... ik heb zo veel geleerd en het maakte de uitzending meer dan het kijken waard", zei een andere kijker.

Het evenement is terug te zien via het on demand channel van Horse & Country TV

De highlights:

  • Deel dit artikel