Twee ronden met drie springfouten is te veel

DUBLIN (KNS) - Bondscoach Rob Ehrens was duidelijk: "We hunnen het ons niet permitteren om in een landenwedstrijd twee rondes met drie springfouten te hebben. Dan zijn we te ver weg, ook al rijden de andere twee ruiters een foutloze rit. In deze wedstrijd eindigden we als zevende en de oorzaak? We reden goed, maar niet goed genoeg. Het is een schrale troost om voor het eerst als klassementsleider naar Rotterdam af te reizen, maar daar zullen we toch alles op alles moeten zetten om dit FEI Nations Cup seizoen winnend af te sluiten", aldus Ehrens.

Voor Nederland ging Leon Thijssen met Tyson als eerste van start. In beide manches noteerden zij een fout. Piet Raijmakers jr. had de pech in de eerste manche, na geen paal geraakt te hebben, toch een strafpunt aan zijn rijbroek te krijgen voor het overschrijden van de tijd. In de tweede manche noteerde hij met Van Schijndel's Rascin één springfout. Leopold van Asten, die met de schimmel VDL Groep Santana B aan de start verscheen, noteerde in de eerste manche drie springfouten en wist in de tweede ronde de schade beperkt te houden tot één springfout. Ook Wout-Jan van der Schans, die met Eurocommerce Seoul aan de start verscheen, noteerde in de eerste ronde drie springfouten. Hij revancheerde zich door in de tweede ronde foutloos te blijven. Zijn prestatie kon echter niet verhinderen dat Nederland als zevende, met één puntje achterstand op Duitsland eindigde, maar wel voor de dit seizoen traditioneel als laatste eindigende Denen.

Na de eerste manche leken de Fransen met de overwinning terug te kunnen keren, want de beste drie combinaties van dit land hadden in de eerste omloop de lei geheel schoon weten te houden. De Ieren wisten in de eerste manche de schade beperkt te houden tot één hindernisfout, terwijl de Britten op twee hindernisfouten stonden, samen met de Belgen. In de tweede manche noteerden alle Franse ruiters een springfout, waardoor zij op een totaal van twaalf strafpunten als derde eindigden, samen met de Belgen. Omdat drie Britten foutloos wisten te blijven en slechts twee Ieren, en Dennis Lynch tegen een fout op de sloot aanliep eindigden, na twee manches de Ieren en de Britten beiden op acht strafpunten. In de barrage die volgde wist Nick Skelton met Carlo foutloos te blijven. Voor Ierland verscheen Billy Twomey met Tinka's Serenade in de ring, maar zij maakten een springfout, waardoor de Britten voor 40.000 toeschouwers in het ruiterstadion van Ballsbridge deze wedstrijd winnend wisten af te sluiten.


"Ik had graag met een iets ruimere voorsprong de reis naar Rotterdam ondernomen, maar ik ben er van overtuigd dat we de vier punten voorsprong op de Duitsers en de Britten vast kunnen houden, net als de 4.5 p. op de Ieren. Spannender is het voor de USA, de Belgen en de Fransen in Rotterdam, want geen van deze drie landen is zeker ook volgend jaar in deze FEI Nations Cup competitie van start te mogen gaan. Ik ben niet jaloers op de positie van hun chefs d'equipe, die ik me maar al te goed voor de geest kan halen", aldus Ehrens, die daarmee refereerde aan het gegeven dat hij pas na het winnen van de nations cup competitie in Dublin 2010 zeker was ook in 2011 in deze meest prestigieuze competitie van start te kunnen gaan.

Tussenstand:
1) Nederland - 44
2) Duitsland - 40
2) Groot-Brittannië - 40
4) Ierland - 39.5
5) Frankrijk - 34.5
6) België - 30.5
7) USA - 28.5
8) Denemarken - 9

  • Deel dit artikel