Top League seizoen 2011 van start

Nations cup2010 web

Komende vrijdag wordt in het Franse La Baule de eerste wedstrijd van het seizoen verreden in deze meest prestigieuze competitie die de mondiale springsport kent. In 2010 wist Nederland dankzij het winnen van de laatste wedstrijd van de competitie, de landenwedstrijd in Dublin, zich ervan te verzekeren ook in 2011 in deze competitie van start te mogen gaan. "Vorig jaar namen tien landen deel en besloot de FEI om het aantal landen voor 2011 weer terug te brengen tot acht. Daardoor moesten maar liefst vier landen degraderen om de instroom van twee landen uit de 'promotional league' mogelijk te maken, om zodoende toch op acht deelnemende landen uit te komen. België en Denemarken zijn de nieuwe landen en nu kijkend naar de sterkte van Denemarken, dan lijkt het waarschijnlijk dat zij in 2011 de rol gaan spelen die in 2010 de Polen hebben gespeeld. Als dit waarheid wordt zal de strijd tussen de overige zeven landen er om gaan om die één na laatste plaats te ontlopen", stelt Rob Ehrens.

Natuurlijk wil Ehrens ook het liefst in 2012 in deze competitie van start gaan en daarom heeft hij er voor gekozen de tijdens eerste drie wedstrijden - La Baule, Rome en Sankt Gallen - de aanval te kiezen. "Mijn doel is om na de eerste drie wedstrijden twintig punten te hebben verzameld. De ervaring heeft geleerd dat als dit lukt en met dan nog vijf wedstrijden te gaan, we ook in 2012 in deze competitie van start kunnen gaan. Kijkend vanaf 2003, het eerste jaar van de serie. lag het aantal punten dat we dienden te hebben om niet te degraderen op dertig. Dan moeten we toch in staat worden geacht om in de resterende vijf wedstrijden samen minimaal tien punten te scoren. Als we dan dus vijf maal zesde worden scoren we 18 punten, gevoegd bij de twintig waarop ik hoop tijdens de eerste drie wedstrijden, dan zijn we ruimschoots veilig. De reden dat ik voor deze opzet kies is dat ik gedurende het gehele outdoor seizoen de combinaties, zonder grote druk te laten voelen, wil kunnen inzetten op een wijze die opbouwt richting Madrid", aldus Ehrens. Voor de bondscoach van de springruiters is er het komende outdoor seizoen één doel. Dat doel is zich met het Nederlandse springruiterteam te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Londen 2012. De enige plaats waar dat kan gebeuren is het Europees Kampioenschap, dat van 13 tot en met 18 september in de Spaanse hoofdstad Madrid wordt verreden. "We zullen daar met ons Oranje kwartet een plaats bij de eerste drie moeten veroveren op de geschoonde lijst. Groot-Brittannië heeft zich als gastland reeds geplaatst en daarnaast hebben landen als Duitsland, Frankrijk en België door hun prestaties op de WEG 2010 zich ook reeds weten te plaatsen.

Het lijkt er op dat Rob Ehrens in 2011 uit een veel sterkere groep combinaties kan kiezen om zijn team te formeren dan in 2010 het geval was. Zo presteerde onlangs Jeroen Dubbeldam met BMC Van Grunsven Simon ijzersterk in de wereldbeker finale te Leipzig door derde te worden en was de zesde plek van Gerco Schröder met Eurocommerce New Orleans eveneens zeer overtuigend. Harrie Smolders wist met de relatief onervaren Regina Z ook door te dringen tot de finalewedstrijd op zondag in Leipzig. Ook VDL Bubalu bewees in de twee eerste onderdelen van het Nederlands Kampioenschap in Mierlo samen met Jur Vrieling in vorm te zijn. "Ik denk dat we in La Baule - van 12 tot en met 15 mei met de landenwedstrijd op 13 mei - met Marc Houtzager met Sterrehof's Tamino, Jur Vrieling met VDL Bubalu, Eric van der Vleuten met VDL Groep Utascha SFN, Albert Zoer met Sam en Vincent Voorn met Audi's Alpapillon-Armanie een zeer sterk team hebben geformeerd. In Rome - van 26 tot en met 29 mei, met de landenwedstrijd op 27 mei - komen naast Eric van der Vleuten met VDL Groep Utascha SFN ook de drie Nederlandse wereldbeker finalisten aan de start: Jeroen Dubbeldam met BMC Van Grunsven Simon, Gerco Schröder met Eurocommerce New Orleans en Harrie Smolders met Exquis Walnut de Muze of Regina Z. Maikel van der Vleuten, die afgelopen weekeinde nog excelleerde met Verdi in de GCT wedstrijd in Valencia door derde te worden, gaat mee als reserve. Ik ga deze combinatie wel inzetten in Sankt Gallen - van 2 tot en met 5 juni en de landenwedstrijd op 3 juni - samen met vader Eric, alsmede Jur Vrieling met VDL Bubalu. Wie ik als vierde en vijfde ruiter mee ga nemen naar deze wedstrijd laat ik afhangen van de prestaties de komende twee weken", aldus Ehrens.

De conclusie die de bondscoach trekt over de toegenomen breedte en kwaliteit wordt ondersteund door te kijken naar het onlangs geformeerde Olympisch kader, waar op dit moment zeven combinaties deel van uitmaken, te weten Jeroen Dubbeldam met BMC Van Grunsven Simon, Marc Houtzager met Sterrehof's Tamino, Gerco Schröder met Eurocommerce New Orleans, Harrie Smolders met Regina Z, Leon Thijssen met Tyson, Eric van der Vleuten met VDL Groep Utascha SFN en Jur Vrieling met VDL Bubalu. Regerend Nederlands kampioen Dubbeldam maakt met BMC Quality Time TN deel uit van het B-kader, net als Houtzager met Sterrehof's Opium en Smolders met Exquis Walnut de Muze. Verder wordt het B-kader gecompleteerd met Leopold van Asten met VDL Groep Santana B en VDL Groep Quinara, Gert-Jan Bruggink met Andrea, Willem Greve met Ukato, Piet Raijmakers jr. met Van Schijndel's Rascin, Wout-Jan van der Schans met Eurocommerce Seoul, Ben Schröder met BMC Unaniem, Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi, Vincent Voorn met Audi's Alpapillon-Armanie en Albert Zoer met Sam en Uraquay. "Ik kan nu putten uit 21 combinaties en met deze kwalitatief zeer goede groep moet het mogelijk zijn om niet alleen een zeer sterk team te formeren dat deel gaat nemen aan het EK, maar ook om gedurende het seizoen steeds weer met een sterk Oranje kwartet aan de start te verschijnen van de landenwedstrijden", aldus een immer optimistische bondscoach Rob Ehrens.

Programma FEI Nations Cup wedstrijden:

  • La Baule (Fra) - 12/15 mei
  • Rome (Ita) - 26/29 mei
  • St.Gallen (Zwi) - 2/5 juni
  • Falsterbö (Zwe) - 7/10 juli
  • Aken (Dui) - 12/17 juli
  • Hickstead (Eng) - 28/31 juli
  • Dublin (Ier) - 3/7 aug.
  • Rotterdam (Ned) - 25/28 aug.
  • Deel dit artikel