Toekomstige spring- en dressuurtoppers presenteren zich tijdens Centrale Keuring

DSC 0667

Alweer voor het tweede jaar vond in onze mooie Rotterdampiste de centrale keuring van het KWPN Zuid-Holland plaats. Merries, veulens en jonge paarden zetten hun beste beentje voor om een plekje op de landelijke keuring te verdienen. Het was een mooie dag. Fokkers, eigenaren en ruiters dromen ervan om met deze toekomstige dressuur- en springtoppers ooit aan o.a. het CHIO Rotterdam deel te nemen.

Pavo Cup: 84 punten voor complete Jeffreydale

Al om 7 uur vanmorgen maakten de eerste Pavo Cup-paarden al hun opwachting in Rotterdam. Dertien vierjarigen mogen hun mogelijkheden laten zien in de halve finale, waarvan vier paarden boven de 80 punten scoorden. Fairytale-zoon Jeffreydale kwam onder Jos Hogendoorn tot de hoogste punten. Juryvoorzitter Gert van den Hoorn blikt tevreden terug: “We hebben een aantal goede paarden kunnen selecteren, waarvan we verwachten dat ze in Ermelo goed mee kunnen doen.”

De complete Fairytale-zoon Jeffreydale (uit Salina van Metall, fokker H. Strik-De Leeuw uit Maasbree) liet drie goede basisgangen zien. “Als we heel kritisch zijn, zou de stap net wat meer overstap mogen tonen. In draf laat Jeffreydale veel takt zien, alle passen zijn hetzelfde en de overgangen zijn altijd van hoge kwaliteit. De galop is goed doorgesprongen, al zouden we wat meer ritme willen zien. Dit paard laat zich goed rijden en wordt voorgesteld zoals een jong paard gereden moet worden.”

Grootramige Jamaica
De grootramige en door Miranda Pakvis goed voorgestelde Jamaica (Vivaldi uit So What elite pref sport-dres PROK, fokker R. van Heuvelen en H.F. Bernoski) loopt goed in balans en liet 83 punten noteren. “Een heel makkelijke manier van bewegen, een mooie natuurlijke gedragenheid en veel techniek in de benen. In de stap kon ze wat meer overtuigen.”

82 punten voor Johnny Depp
De opwaartse Johnny Depp (Bordeaux uit Wiana ster pref prest van Jazz, fokker J.A. & B. Naber uit Vredenheim) kwam onder Renate van Vliet tot 82 punten. “Een paard met een goede manier van stappen, al heeft hij haast teveel overstap. In draf zien we veel techniek, al zou hij wat meer over de rug mogen bewegen. In galop zien we graag wat meer ruimte, al is ook hier de goede techniek opvallend.”

Aansprekende manier van draven
Dimaggio-dochter Jadimi-Leida (uit Paleida II ster van Houston, fokker M. van Wakeren uit Meteren) heeft een bijzonder aansprekende manier van draven (8,5). “We zien in de draf veel elastisch vermogen en veel cadans, bijzonder aansprekend. Galopperen doet ze op een makkelijke manier, maar zou ze ze meer afdruk en ritme mogen behouden.” Totaal: 81 punten.

Pavo Cup: Fantastisch galopperende Ironman naar 85 punten

In alle vroegte werd vanmorgen de Pavo Cup afgewerkt. Elf vijfjarigen en twee zesjarigen wisten voldoende punten te bemachtigen voor een ticket naar de halve finale. Ferro-nazaat Ironman kwam met Martine van Vliet tot 85 punten en had daarmee de hoogste dagscore.

Ferro-zoon Ironman (uit Anne elite pref IBOP-dres sport-dres PROK van Tuschinski, fokker Y. Copal uit Biest Houtakker) imponeerde vooral met zijn manier van galopperen waar hij een negen voor kreeg. “De galoppade was zijn hoogtepunt”, stelt juryvoorzitter Arie Hamoen over de hengst die met veel zelfhouding door de baan heen gaat. “De stap was in het begin wat aarzelend, dat werd later veel beter, voor de draf konden we een acht kwijt. Ironman liep ongedwongen door zijn verrichting heen en voor deze keurige manier van voorstellen konden we een acht kwijt.”

Imposant
Laurens van Lieren bracht Everdale-nazaat Imposant (uit Marybelle elite pref prest sport-dres PROK van Contango, fokker G.H. de Vries-Teeuwen uit Brakel) naar 80 punten en daarmee doet Imposant zijn naam eer aan. “Een paard met een indrukwekkende voorhand en voorbeengebruik. Er komt echt wat de baan binnen. Hij draafde voor een 8,5, de galoppade was soms wat hoog in het kruis. Een heel correct voorgesteld paard.”

Tweemaal Everdale
Ook keurig voorgesteld werd de door Charlotte Fry naar 80 punten gereden Everdale-zoon Iondale (uit Donauperle van Donnerhall, fokker H.A.B. Rutten uit Zwolle). “Een paard met drie goede basisgangen, al was hij af en toe wel wat geïmponeerd door zijn omgeving. Soms was hij daardoor wat kort in de hals en dat drukte het cijfer voor de harmonie.”

Twee zesjarigen met 80 punten
Bij de zesjarigen kon de jury tweemaal 80 punten kwijt. De met veel souplesse bewegende Cachet L-zoon Hashtag (uit Wabiola elite IBOP-dres D-OC van Montecristo, fokker M.A. van de Goor uit Herpen) stapt volgens juryvoorzitter Gert van den Hoorn voor een negen. “De stap is zeer ruim altijd zuiver. In draf zien we veel balans en een goede souplesse, in het uitstrekken gaat hij wat wijd. De galoppade was met veel gemak en zagen we een goede beentechniek met voldoende sprong. We vielen een klein beetje over de harmonie. We vonden dat hij wat mooier naar de hand toegereden kon worden, daarom bleven we steken op een zeven.”

Veel front
De veel front makende Happy L is volgens Van den Hoorn een royaal paard dat zich goed liet rijden. “In alle drie de basisgangen zouden we wat meer activiteit willen zien. Een netjes voorgesteld en meewerkend paard”, licht de juryvoorzitter toe over de door Renate van Vlieg gereden Jazz-zoon (uit Olymbria keur pref van Ferro, fokker J. Lamers uit Oss).

Nalenci TC beste dressuurveulen in Zuid-Holland

Door de warmte waren er wat afmeldingen op de veulenkeuring in Rotterdam. Desondanks toch twee gegadigden voor de Nationale Veulenkeuring in Ermelo. Nalenci TC (v.Just For You) overtuigde met haar rassige, opwaartse type en werd zo kampioene van Zuid-Holland.

Juryvoorzitter Marian Dorresteijn beschrijft Nalenci TC (Just For You uit Trendy ster pref van Kennedy, fokker Tim Coomans uit Oud-Beijerland als een compleet veulentje met een aansprekende voorhand en een mooie hals. “Nalenci TC beweegt op de goede manier. Ze heeft veel zelfhouding en kan makkelijk schakelen. Het fundament straalt veel kwaliteit uit.”

Ermelo-ticket voor Novelty
Ook een Ermelo-ticket is er voor Novelty (Incognito uit Danira ster D-OC van De Niro, fokker J. Wilmink uit Oud-Gastel). “Een goed ontwikkeld veulen, waarbij de hals er op stand verticaal op staat. Op dit moment is ze een fractie overbouwd. Een veulen dat goed kan stappen en ook in de draf veel ruimte en souplesse laat zien.”

New Star beste hengstveulen
Het beste hengstveulen is New Star (Glock’s Toto Jr. uit Caliana PROK van Johnson, fokker mevr. Peereboom uit Dordrecht). Volgens Dorresteijn een ruim voldoende ontwikkeld veulen dat net wat meer belijning in de bovenlijn zou mogen hebben. “We zien daar graag wat meer bespiering en nog meer lengte. De draf is lichtvoetig en met voldoende gedragenheid, al zou ze een klein beetje meer ruimte en meer macht kunnen vertonen.

CK Zuid-Holland: Apache-dochter Jesjena koningin van de dag

Een prachtige dag voor Jan de Bruijn uit Schelluinen. Nadat hij gehuldigd werd als Zuid-Hollandse Fokker van het Jaar, mocht ook de door hem gefokte Jesjena (v.Apache) aantreden als dagkampioen en beste vier- tot zevenjarige merrie. De charmante zus van de KWPN-hengst Indian Rock, met een Governor-veulen aan de voet, liep er met veel overtuiging overheen en werd zo Zuid-Hollands kampioene.

Jesjena heeft het niet van een vreemde. Moeder Crisjena (keur pref IBOP-dres van Vivaldi) werd behalve kampioen van Zuid-Holland ook al eens gehuldigd als NMK-kampioene. Volgens juryvoorzitter Marian Dorrestein is de Jesjena een goed naar boven gebouwde merrie die uitblinkt in haar verbindingen. De merrie liep al naar 84 punten in haar merrietest en laat in beweging veel kwaliteit zien. “Jesjena heeft een fijne manier van stappen en in het draven laat ze veel gemak zien. De beweging loopt altijd van achteren naar voren door en ze heeft geen snelheid nodig om te imponeren.

Kensie Ballerina beste driejarige
Beste driejarige merrie was Kensie Ballerina. Een fokproduct van W. den Besten uit Oldebroek die veel beweging laat zien, maar ronder zou mogen zijn in de bespiering. “Ze stapt correct en heeft in de draf veel ruimte en heeft veel expressie in haar voorbeen. Kensie Ballerina heeft veel buiging in de gewrichten en gaat met kracht en macht door de baan heen.” Moeder Wensie RP stamt af van Krack C en gaf ook het leven aan het succesvolle Young Riders- en U25-paard Esperanza (Jasmien de Koeijer).

Kadence
Net als Kensie Ballerina was er ook een NMK-ticket voor de royale Kadence (Negro uit Evidence of Famous elite IBOP-dres, PROK, f/g familie Moesman uit Nootdorp). De naar boven gebouwde merrie maakt indruk met haar prachtige front en zelfhouding.

Royaal ontwikkelde Karamella VDJ beste Zuid-Hollandse springmerrie

Nadat in de ochtend de stamboekkeuring van de springpaarden was afgewerkt, vervolgde het programma, door de warmte eerder dan gepland, met de Centrale Keuring van de springpaarden. De royaal ontwikkelde Freeman VDL-dochter Karamella VDJ werd gehuldigd als kampioene. Alle op de Centrale Keuring in Rotterdam voorgestelde springmerries werden bevorderd tot (voorlopig) keur.

Juryvoorzitter Arnold Kootstra beschrijft het fokproduct van J.A. Ruizeveld en P.H. van der Jagt uit Zuid-Beijerland als een rassige en jeugdige merrie die goed ontwikkeld is. “We weten hoe belangrijk vermogen is voor een springpaard en in de ochtend viel Karamella VDJ op met haar vermogen waar we 80 punten voor kwijt konden.” Daarmee bleef de Freeman VDL-dochter (uit Donatella elite EPTM-spr D-OCvan Quasimodo Z) voor op Krimsonia VDP.

Reservekampioene Krimsonia
Fabriano VDL-nazaat Krimsonia (uit Gidonia elite IBOP-spr PROK van Baltic VDL, fokker A. vd Poel en geregistreerd bij P. Rodenburg uit Ouderkerk aan den IJssel) werd zo reservekampioen. “Zij zou een fractie meer jeugd mogen hebben. In het springen valt zij op met haar reflexen, techniek en vermogen.”

Next Touch veulenkampioene
Bij de springveulens werd het merrieveulen Next Touch kampioene. Deze Heart Touch-dochter (uit Varnike ster sport-spr van Heartbreaker, fokker J.C. Boekee en M. Boekee uit Monster) is volgens Kootstra een goed ontwikkeld veulen met veel ras. “ Ze valt op met haar mooie halsvorm en sterke bovenlijn.” Reservekampioen werd Nickelback VDJ (Comthago uit Donatella elite EPTM-spr D-OC van Quasimodo, fokker J.A. Ruizeveld en P.H. van der Jagt uit Zuid-Beijerland).

In verband met het warme weer werd het programma aangepast. Zo is er extra vroeg begonnen, werd het programma op het heetst van de dag stilgelegd en mochten paarden en veulens (en trailers) in de schaduw van de bomen wachten.

Bekijk al het nieuws over de Centrale Keuring op KWPN.nl

  • Deel dit artikel