Teamzilver met gouden rand voor Para-dressuurteam in Tokio

KNHS
C7 E052 D7 3 E54 4 E8 F AFAD 7 D1616 F0676 E 1 105 c

De Nederlandse para-dressuurploeg heeft de zilveren medaille veroverd bij de Paralympische Spelen in Tokio. Met een minimum verschil van 0.656 procent moest het drietal van bondscoach Joyce van Rooijen-Heutink de Britten, die nog steeds ongeslagen zijn in de landenwedstijd op de Paralympische Spelen, voor zich dulden. De favoriete Amerikanen waren op ruime afstand goed voor brons. “Dit is zilver met een gouden rand. Ik ben zo enorm blij”, reageert Joyce van Rooijen uitgelaten.

Wat een ongelooflijk spannende landenwedstrijd. Alleen het nog immer op de Paralympische Spelen ongeslagen team van Groot Brittannië wist ook in Tokio van geen wijken te weten.
“Het was zo close. Het is nog nooit zo close geweest”, vertelt de bondscoach. “Dit is een zilveren medaille met een gouden rand. Frank, Rixt en Sanne hebben zo goed gereden. Het zijn ruiters met zulke koele koppen. Sanne zei voordat ze als laatste van ons team de ring in moest: ik pak ze.”

Het verschil met de Britten was miniem. “Er was zelfs nog een verschil in de telling”, vertelt Van Rooijen. “Bij het binnenrijden van Sanne riep de stadionspeaker om dat ze een score van 78.125 nodig had voor goud. Dat bleek niet te kloppen. We hebben de scores nog na laten tellen. Ik wilde gewoon zeker zijn dat alles klopte.”

“Ik ben enorm, enorm blij. Vijf jaar geleden brons en nog nooit wonnen we zilver in de landenwedstrijd op de Paralympische Spelen.” Over drie jaar goud in Parijs? “Als het aan mij ligt wel. Dat moet mogelijk zijn. We hebben in Nederland zoveel talent en zoveel goede paarden en ruiters. Ik zie dat wel zitten.”

De Landenwedstrijd van de Para-dressuur werd over twee dagen verreden. Frank Hosmar reed op dag 2 als eerste voor TeamNL. “Ik heb mijn best gedaan. Ik was heel tevreden met mijn proef”, vertelt Frank Hosmar na zijn teamtest in Grade V. “Alphaville was heel goed vandaag. Elke pas van hem was van mij. In de individuele test op donderdag was hij iets minder zeker. Vandaag vertrouwde hij gewoon weer op mij.”

De druk lag bij laatste starter Sanne Voets. Na een fantastische proef kwam er een score van 78.200% op scherm. Dat bleek net niet genoeg om de Britten van het goud af te houden. “Het doel was om mijn beste proef ooit te rijden. Dat is gelukt”, klinkt Sanne tevreden. “Ik hou er van om de proef op muziek te rijden. Ik ben zo blij. We hebben alle drie gereden zoals we wilden. Geen van ons heeft fouten gemaakt en dat moet ook in dit format waarbij er geen streepresultaat is voor het team. Dat is gewoon heel goed. Het is nog nooit zo spannend geweest als vandaag.”

Rixt van der Horst reed haar proef in Grade III voor de landenwedstrijd op zaterdag. “Findsley deed het gewoon. Ze was heel vertrouwd in de ring. Ik moest haar zelfs wat tegenhouden. De kleine foutjes die we gisteren hadden, waren er vandaag niet”, liet Rixt na haar proef weten. “Ik heb mijn best gedaan. We hebben een sterk team en we gaan echt voor goud. Dit is een goede start.” De Nederlands kampioene zette TeamNL op medaillekoers en dat maakten Frank en Sanne vandaag heel goed af. Als werd het geen goud, maar zilver met een gouden rand.

Morgen kunnen er voor TeamNL nog para-dressuurmedailles bijkomen als Rixt, Frank en Sanne hun finaleproef rijden, de Kür op Muziek.

Uitslag Landenwedstrijd Para-dressuur Tokio
GOUD - Groot Brittannië, 229.905%
ZILVER - Nederland, 229.249%
Rixt van der Horst, Findsley N.O.P. (v.Belissimo M), 76.235%
Frank Hosmar, Alphaville N.O.P. (v.Sandreo), 74.819%
Sanne Voets, Demantur RS2 N.O.P. (v.Vivaldi), 78.200%
BRONS - Verenigde Staten, 224,427%

Klik hier voor de volledige uitslag

  • Deel dit artikel