Teamcaptains CHIO Zuid-Holland Cup powered by UVEX aan het woord

CHIO
AL1 1862

Vorig jaar was hij terug van weg geweest, de CHIO Zuid Holland Cup Dressuur powered by UVEX. Dat hebben we geweten. Het enthousiasme en de strijdlust waren groter dan ooit. Naar de finale gingen de teams van Westland, de Biesbosch Ruiters en Oud Beijerland en verassend kwamen de Biesbosch Ruiters als uiteindelijke winnaar uit de bus.

Inmiddels is de startlijst voor de selectiewedstrijd bekend. Traditiegetrouw wordt deze kwalificatie tijdens het Pinksterweekend in de Rotterdam piste in het schitterende Kralingse bos gereden. Dit jaar op tweede Pinksterdag, maandag 29 mei. Toegang gratis! Om de voorpret, om iedereen nog fanatieker te maken, om de fans uit te nodigen te komen kijken en natuurlijk ook uit nieuwsgierigheid belden we een rondje met team captains van een aantal verenigingen.....

Patrick van der Meer – Hoeve Westland Ruiters

Als eerste spraken we met Patrick van der Meer, coach van de Hoeve Westland Ruiters. Patrick: “Ik ben heel trots op het team dat ik heb samen kunnen stellen. Het is een kwartet van ervaren ruiters. In de klasse M start voor ons Jessica Buying. Jessica heeft vaker de Zuid-Holland Cup gereden, is Grand Prix amazone en heeft een eigen stal. Je kunt haar wel om een boodschap sturen. Ook in de klasse M rijdt voor ons Lizz Kok. Lizz rijdt al vanaf dat ze een heel klein meisje was bij ons en is ook een Grand Prix amazone met veel ervaring. In de klasse Z2 komt Dominique Fillion in de ring. Zij is lid van onze vereniging, maar heeft hier nooit getraind. Ze heeft veel verschillende paarden gereden en heeft dan ook veel ervaring. Ze heeft me verteld dat ze een paard heeft dat geschikt is voor deze wedstrijd en als zij dat zegt, hoef ik niet te twijfelen. Tenslotte komt voor ons team in de klasse ZZ-L Philip van Ommen aan de start. Hij heeft een oude liefde van hem onder het zadel en vindt het heel leuk om mee te rijden. Samengevat hebben wij ervaren ruiters in ons team, waarvan twee met onervaren paarden. Maar het zijn stuk voor stuk ruiters waar ik van op aan kan en we gaan ervoor. Tenslotte wil ik zeggen dat ik hoop dat iedereen op een sportieve manier de strijd aangaat.”

Tim Coomans – Oud Beijerland

Als volgende bellen we Tim Coomans, coach van één van de finalisten van vorig jaar en veelvuldig winnaar van de wisselbeker. Het lijkt of hij ons belletje verwacht, want hij neemt enthousiast op. Tim: “Wij hebben twee ruiters in de klasse M, onze stalruiters Robert Jan de Visser en Lola Middelburg. In de klasse Z rijdt Elizabeth Geluk en in het ZZ-L Dirk Jan van de Water. Het leuke is dat op het paard van Dirk Jan na, de andere drie nakomelingen zijn van mijn eigen hengst Dream Boy, wat mij betreft letterlijk en figuurlijk een Dream Team dus. Ik heb er veel zin in, mede om het feit dat vroeger vooraf de finalisten eigenlijk vooraf al bekend waren, maar dat is sinds vorig jaar veranderd. Er zijn een paar nieuwe teams bijgekomen met goed paardenmateriaal. De top drie zal mijns inziens mede afhangen van de vorm van de dag. Tenslotte wil ik graag nog zeggen dat het team van de Biesbosch Ruiters mij vorig jaar positief verrast heeft. Of eigenlijk ook niet, want hun coach Janine van Twist vind ik echt een vakvrouw”.

Robin Bernoski – Bernoski

We bellen vervolgens naar Bleiswijk, Stal Bernoski. In 2017 wonnen zij de CHIO Zuid-Holland Cup. De coach op papier, Hans Bernoski, verontschuldigt zich en verwijst ons door naar zijn zoon Robin. Hij heeft dit jaar het team samengesteld. Robin: “Wij hebben een vrij jong team. Echter wel een getalenteerd team. Wij vinden het belangrijk dat we niet alleen professionele ruiters selecteren, we willen onze beste pension- en lesklanten graag een kans geven om deze leuke wedstrijd te rijden. Het moet geen feestje van ons zelf worden. Vorig jaar hebben we niet mee gedaan. We kwamen toen net uit Corona en veel mensen hadden weinig gestart. Maar dit jaar hebben we er zin in en gaan we er weer voor. Een jong team, ik zei het al. Onze ruiters zijn 23, 24 en 25 jaar. Ik kom zelf in de klasse M aan de start met een zesjarig paard. Heel getalenteerd, maar ik heb haar tot heden nog niet gestart. Ook in de klasse M start Romée van Paassen, een ervaren amazone met een onervaren, pas vijfjarig paard. In de klasse Z2 een pony tussen de paarden onder het zadel van Cheyenne Vermeulen. Cheyenne heeft heel goed gereden op de regiokampioenschappen en is bezig met een overgang naar het ZZ licht. Naomi Nijgh is net ZZ licht gestart en zij komt ook voor ons uit in Rotterdam. Het paard is nog niet heel ervaren in deze klasse, maar het ziet er al goed uit”.

Joop van Uytert – Westland

Door naar een andere finalist van vorig jaar, team Westland. Coach Joop van Uytert kennen we als hengstenhouder uit het Gelderse Heerewaarden, maar zijn vrouw en vereniging Westland zijn 100% Zuid-Hollands. Joop: “In de klasse M rijden voor ons Robin Heijden en John Tijssen. Robin rijdt een aantal jonge paarden voor ons en zal in Rotterdam Next Romancier starten, een paard wat nog iets groen is in de wedstrijdsport, maar het is een goede ervaring en zij vindt het gewoon heel leuk om mee te doen. John Tijssen zal Nick Wimphof starten, een vijfjarige KWPN hengst die wij als veulen hebben gekocht. John zat vorig jaar ook in ons team. Onze andere twee combinaties komen in de klasse Z1 aan de start. Natuurlijk mijn vrouw Renate. Zij rijdt My 7th Sunday, een door ons zelf gefokte KWPN ruin uit onze hengst In Style. Als laatste ruiter rijdt voor ons Michael Ruijgrok met Mauricio. Ook Michael zat vorig jaar al in ons team en rijdt dit jaar zelfs het zelfde paard weer, maar dan een klasse hoger. Michael is al jaren een goede vriend van Renate en zij zijn samen eigenlijk de aanjagers van ons team. Overigens vind ik het ook een heel leuk concept. Het in teamverband rijden met een leuke club is gewoon eens iets anders en natuurlijk is het doel heel mooi, de finale mogen rijden op het hoofdterrein van het CHIO Rotterdam. Er mogen maar drie teams die finale rijden, maar we gaan ervoor. Zoals gezegd, niet alle paarden zijn even ervaren, maar als we die finale halen, hebben we nog een paar weken om te oefenen”.

Janine van Twist – Biesbosch Ruiters

Het laatste woord is aan de winnende coach van vorig jaar, Janine van Twist. Janine: “Wij komen met een team amazones die op een professionele, mooie manier met de sport bezig zijn. Ze nemen jonge paarden mee, maar wel talentvolle jonge paarden. De CHIO Zuid-Holland Cup dient voor ons voor meerdere doelen. Natuurlijk willen we een goede prestatie neerzetten en voor elkaar strijden, maar ook de paarden ervaring op laten doen in een ambiance als die van het CHIO. Kim Noordijk start in de klasse M met een pas vijfjarig NRPS gefokt paard. Ook Lynne Maas rijdt in de klasse M. Zij neemt eveneens een prachtig jong paard mee. Jong, maar getalenteerd. Lynne heeft dan net drie dagen Nederlands Kampioenschap in haar benen, maar daar is ze prof voor en ze vindt het een mooie ervaring voor haar paard. In de klasse Z1 start een oude bekende van vorig jaar, Mara de Vries. Ook weer met een jong paard, maar dat maakt het leuk en houdt het sportief. De amazones hebben genoeg ervaring. Als laatste in het ZZ-L voor ons Sanne van der Giessen. Het paard van Sanne heeft al wat meer ervaring en ziet deze wedstrijd als een leuke afsluiting van de basissport, zij maakt binnenkort de overgang naar de Subtop. Ik heb veel zin in die tweede Pinksterdag. Vorig jaar wonnen we, maar ik heb begrepen dat de andere teams niet stil gezeten hebben. Geen probleem, want van concurrentie wordt je scherper, dat maakt de sport. Thuis is iedereen kampioen. Tenslotte wil ik graag zeggen dat volgens mij dit jaar de finale van de CHIO Zuid Holland Cup powered by UVEX spannender wordt dan de landenwedstrijden waar het CHIO om bekend staat. Natuurlijk is de Zuid-Holland Cup van een ander niveau, maar het enthousiasme is zo groot en het leeft als nooit te voren. Alle teams hebben goede ruiters en amazones en de vraag is wie het hoofd het meest cool weten te houden”.

Moeten we hier nog iets aan toevoegen? Tweede Pinksterdag vanaf 9.00 uur in de Rotterdampiste aan de Kralingseweg in Rotterdam. Laten we de deelnemers met zijn allen aan gaan moedigen, hoe meer zielen hoe meer vreugd. De startlijst vind je hier. De toegang is gratis en er kan overdekt gekeken worden vanaf de mooie Grandstand tribune. Voorafgaand aan de prijsuitreiking verzorgt Patrick van der Meer een clinic. Heel graag tot dan!

  • Deel dit artikel