Strijden voor je land, de spannendste en meest eervolle wedstrijd

Parade landenwedstrijd dd 24 juni 2016

De afkorting CHIO staat voor Concours Hippique International Officielle. Alleen topsportevenementen met twee of landenwedstrijden mogen die naam dragen. En dat zijn er slechts enkele in de wereld want de Fédération Equestre Internationale (FEI) staat maximaal één landenwedstrijd per land per discipline toe. Het CHIO Rotterdam heeft al vanaf het begin in 1948 de landenwedstrijd springen en sinds begin jaren vijftig ook de landenwedstrijd dressuur en mag daarom de naam CHIO dragen.

Springen en dressuur zijn doorgaans zeer individuele sporten. Een ruiter of amazone is vaak jaren in training met één paard om op het allerhoogste niveau te komen. Tijdens de FEI Nations Cup wordt in teamverband gestreden. Vier springcombinaties strijden voor de eer van hun land. De Longines FEI Nations Cup Jumping™ is de belangrijkste competitie binnen de paardensport. Deze wereldwijde competitie kent een aantal leagues (Amerika, Midden Oosten en Europe Division 1 en 2). Nederland en het CHIO Rotterdam behoren in Europe Division, daarin strijden de tien allerbeste landen uit Europa. Daarvan strijden thuisland Nederland, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Zweden, Belgium en Groot Brittannië tijdens het 70ste CHIO Rotterdam. Als achtste land heeft het CHIO Rotterdam de Verenigde Staten uitgenodigd.

Dit jaar vindt de Longines FEI Nations Cup Jumping™ of the Netherlands plaats op de zondagmiddag waarmee het ook tijdens het CHIO Rotterdam het absolute hoofdnummer wordt. De wedstrijd start met een officiële landenparade waarin de deelnemers en bondscoaches zich voorstellen. Voor elk land rijden dan vier springcombinaties ieder twee manches waarbij per manche het slechtste resultaat geschrapt wordt. Bij een gelijke stand volgt er nog een barrage één combinatie van de teams die gelijk staan. Dan is het muisstil in het Rotterdamstadion… Zo spannend!

Afgelopen week maakte bondscoach Rob Ehrens zijn team bekend voor de Longines FEI Nations Cup Jumping of the Netherlands.

  • Deel dit artikel