Stichting Trustfonds Hippische Alliantie Rotterdam: Behoud van Historische Rijtuigen

CHIO / J.W. Körner
9 A71 AF9 B814248 A481 FA8 C2 C4 E9006 F2

Een van de doelstellingen van Stichting Trustfonds Hippische Alliantie Rotterdam is het bewaken en conserveren van hippische tradities en hippisch cultuurgoed van Nederland en van Rotterdam. In lijn met die doelstelling heeft het Trustfonds ervoor gezorgd dat een aantal historische rijtuigen, ooit in bezit van de familie Van Hoboken, behouden blijft.

De familie Van Hoboken was een vooraanstaande familie in Rotterdam, die o.a. een rederij bezat – die nog voor de VOC gevaren had -, een bank, A. van Hoboken & Zn, en een handelshuis. Jan H. van Hoboken Sr. (1893-1970) was een paardenliefhebber, die vooral graag met paard en rijtuig reed. In het begin van de vorige eeuw woonde hij met zijn familie een aantal jaren in San Francisco, waar hij op het Nederlandse consulaat werkte.

In 1929 kwam de familie terug naar Nederland, met o.a. twee paarden en enkele Amerikaanse rijtuigen als bagage op de boot. De paarden werden gestald in de Rotterdamsche Manège, die toen nog in de Tuinderstraat in het centrum van Rotterdam was gevestigd.

In 1933 bouwde hij een mooi huis met stallen en koetshuis in Overschie, “Nieuw Rhodenrijs”, waar de familie ging wonen. Het huis bestaat nog. De paarden en de rijtuigen gingen toen ook naar Overschie, vanwaar Jan van Hoboken zich iedere dag per rijtuig naar zijn kantoor in het Scheepvaartkwartier liet brengen.

Van Hoboken bezat een fraaie collectie tuigen en rijtuigen, die allemaal in dezelfde rode kleur waren geschilderd, en gaf voor zijn aanspanningen de voorkeur aan grote maat Hackneys. Na zijn overlijden in 1970 werd de collectie grotendeels verkocht. Een Franse jachtwagen (die inmiddels naar Amerika is verkocht), een shooting break, een kerkbrik en een slee werden gekocht door een rijtuigliefhebber in Wassenaar. Ook een zes-spantuig met Van Hoboken-wapens, twee mooie eiken tuigenkasten en allerlei accessoires gingen daarheen.

Jan H. van Hoboken Jr. (1915-2013), die in San Francisco was geboren, hield zelf een Amerikaanse buggy en een spider phaeton (fabrikant V.+ J. Snutsel, Brussel), maar reed daar nooit mee. Hij en zijn vrouw Märeli zaten liever op het paard dan in een rijtuig.

Jan Jr. en zijn vrouw speelden een grote rol in de Rotterdamsche Manège, waar ze altijd twee paarden hadden gestald. Van 1953 tot 1970 was Jan Jr. bestuurslid, vanaf 1958 in de functie van penningmeester. Van 1954 tot 1969 was hij ook penningmeester van het CHIO Rotterdam en hij zorgde in 1969 voor de oprichting van de Stichting CHIO Rotterdam, zodat de financiën en verantwoordelijkheden van de Manège en het CHIO sindsdien gescheiden waren.

Na zijn aftreden als bestuurslid en de verkoop van de bank A. van Hoboken & Zn. aan Pierson verhuisde Jan Jr. met zijn vrouw, zijn paarden en eerdergenoemde twee rijtuigen in 1970 naar Assel bij Apeldoorn.

Omdat hij toch niet met de rijtuigen reed, werden deze rond 1980 door Jacques Schoufour overgenomen en verhuisden ze naar Putte, waar ze tot 2016 stonden en sporadisch door Jacques, die nog meer rijtuigen bezat, werden gebruikt. Na het overlijden van Jacques Schoufour heeft Jan Willem Körner ervoor gezorgd dat de Van Hoboken-rijtuigen als Rotterdams historisch erfgoed weer naar Rotterdam terug kwamen. De buggy en de spider phaeton uit de nalatenschap overgenomen zijn nu gestald op het terrein. Ze zijn te mooi voor dagelijks gebruik, maar voor speciale gelegenheden en ritten zijn het fijne rijtuigen. In 2016 waren de rijtuigen nog in actie te zien tijdens de prijsuitreikingen van het CHIO Rotterdam.

  • Deel dit artikel