Sterk deelnemers veld en veel innovaties tijdens 69ste editie CHIO Rotterdam

CHIO2016 HOUTZAGER Marc Houtzager Calimero

Tijdens de voorbeschouwing met vertegenwoordigers van de media lichtten voorzitter Belle de Bruin en algemeen directeur Jan de Mooij de innovaties toe die het CHIO Rotterdam tijdens de komende 69ste editie van 22 t/m 25 juni a.s. nog aantrekkelijker maken voor deelnemers, sponsoren en publiek. Directeur sportief dressuur, Laurens van Lieren gaf een vooruitblik op het zeer sterke deelnemersveld van de dressuur en zijn collega directeur sportief springen, Yves Houtackers, kondigde aan dat het overgrote deel van de top van de wereldranglijst tijdens het 69ste CHIO Rotterdam aan start komt.


Het CHIO Rotterdam heeft dit jaar forse investeringen gedaan in de terreinindeling en de rijbanen. Het InterChem Dressuurstadion is van locatie gewisseld met de Dura Vermeer losrijpiste. Daarmee komen er veel meer plaatsen voor toeschouwers bij de CDI3* Grand Prix rubrieken, de U25 rubriek voor ruiters onder 25 jaar en de finales van de Alllianz Para-Dressuur Trophy en de CHIO Zuid-Holland Cup dressuur.
De Dura Vermeer losrijpiste is fors groter geworden. Daarnaast is geïnvesteerd in het vernieuwen van de all weather bodems van de hoofdpiste en de Dura Vermeer piste. Ook de routing voor de bezoekers op het terrein heeft een nieuwe opzet gekregen met een prestigieuze promenade en nog meer standhouders.

"Het CHIO Rotterdam heeft de ambitie om wereldwijd tot de beste hippische evenementen te behoren. Dan moeten we blijven groeien en innoveren," zegt Belle de Bruin, voorzitter van het CHIO Rotterdam. "Daarbij komt dat we in 2019 de FEI Europese Kampioenschappen Springen, Dressuur en Para-dressuur mogen organiseren. Daar willen we ons goed op voorbereiden, reden om de CHIO Rotterdam edities van dit jaar en van volgend jaar al in de richting van de EK's te laten groeien."

"Over 16 dagen start hier in het Kralingse Bos voor de 69ste keer het oudste internationale topsportevenement van Rotterdam en het enige outdoor 5* hippische evenement van ons land," zegt Jan de Mooij. "We zien een enorme belangstelling voor ons evenement. De kaarten voor de Kür op Muziek op zaterdagavond en de Longines Grand Prix Port of Rotterdam op zondag zijn nu al zo goed als uitverkocht en de andere dagdelen zijn ook erg in trek. Ook het bedrijfsleven heeft wederom op grote schaal gekozen voor de hospitality van onze unieke evenement."


Directeur sportief dressuur Laurens van Lieren is blij met de extra capaciteit voor de dressuur: "We zien dat de belangstelling voor de dressuursport nog altijd groeit. Met België, Engeland, Duitsland, Zweden, de Verenigde Staten, Frankrijk en de Nederlandse dressuurruiters zien we de sterkste dressuurlanden van de wereld over twee weken hier tijdens de landenwedstrijd in het Kralingse Bos. We zijn erg blij met zoveel sterke Nederlanders zowel in de CDIO5* als in de CDI 3* rubrieken en ook de Amerikanen, de Zweden en de Duitsers hebben combinaties opgesteld die erg goed in vorm zijn, waaronder Laura Graves (USA) met Verdades die vorig jaar hier in het Kralingse Bos en ook in Rio tijdens de Olympische Spelen ontzettend goed presteerden.
Ook hebben wij een flinke investering gedaan in het prijzengeld voor de FEI Nations Cup Dressuur. De ontknoping van deze wedstrijd vindt op de zaterdagavond plaats, al enige jaren goed voor een uitverkocht huis. Daar hoort een passende beloning voor de hoofdrolspelers bij."

Collega Yves Houtackers kijkt ook uit naar een topeditie. "We hebben tijdens de FEI Nations Cup presented by Longines met Nederland, Ierland, Duitsland, Zwitserland, Zweden, Italië en Spanje maar liefst zeven landen uit Europe Division 1 die voor ons evenement kozen. Uit Europe Division 2 verwelkomen we onze zuiderburen, België. Rob Ehrens heeft voor de FEI Nations Cup een heel sterk team, we hopen natuurlijk dat zij de prestatie van vorig jaar in Rotterdam gaan evenaren. De Zweden komen met een zeer ervaren team met o.a. Ralf-Göran Bengtsson en Malin Baryard-Johnsson en het Italiaanse team heeft de afgelopen FEI Nations Cup wedstrijden laten zien dat ze in supervorm zijn. Op individuele basis zien we straks ook toppers als Markus Ehnung en Steve Guerdat in de ring maar ook enorm veel goed presterende jonge combinaties waar ik heel veel van verwacht. Ook de winnaar van de Longines Grand Prix Port of Rotterdam van vorig jaar, Luciana Diniz, is er weer."

Technisch Directeur van de KNHS, Maarten van der Heijden maakte namens bondscoaches Rob Ehrens (springen) en Rien van der Schaft (dressuur) de teams bekend die voor Nederland uitkomen in de FEI Nations Cup springen en dressuur.
Het springteam bestaat uit: Jur Vrieling met Glasgow van ´t Merelsnest, Harrie Smolders met Don VHP Z of Emerald , Gerco Schröder met Glock´s Champblanc en Marc Houtzager met Sterrehof´s Calimero. Maikel van der Vleuten is reserve met
Het dressuurteam bestaat uit: Diederik van Silfhout met Four Seasons, Madeleine Witte met Cennin, Hans Peter Minderhoud met Glock's Johnsonn N.O.P. en Edward Gal met Glock's Voice.
Daarnaast is het CHIO Rotterdam een belangrijke observatiewedstrijd voor de Europese Kampioenschappen in Gothenburg in augustus van dit jaar.

  • Deel dit artikel