Springruiters winnen de landenwedstrijd in La Baule

Labaule

De Nederlandse springruiters hebben in het Olympisch jaar hun visitekaartje afgegeven door in La Baule de eerste landenwedstrijd van het seizoen te winnen. Met slecht 1 strafpunt was de overwinning afgetekend met de Amerikanen (4 strafpunten) en de Fransen (5 strafpunten) op zilver een brons. “Een mooie overwinning”, reageert bondscoach Ehrens tevreden. “De paarden sprongen allemaal top. Deze eerste wedstrijd heeft voor ons heel goed uitgepakt.”

Samen met de Zwitsers, de Britten en de Amerikanen ging het team van Rob Ehrens met een schone lei aan die leiding na de eerste manche. De Amerikanen zorgden voor de meeste tegenstand in de beslissende tweede manche, die Nederland afsloot met slecht 1 strafpunt. De springfout van de Amerikaanse combinatie Todd Minikus en Babalou deed het Wilhelmus klinken in de Noord-Franse badplaats. Een zeer goede seizoenstart waarmee Nederland ook de leiding neemt in de FEI Furusiyya Nations Cup series.

“Een heel mooi resultaat. Een mooie overwinning”, reageert bondscoach Ehrens tevreden. “De paarden sprongen allemaal top. De bodem was best wel glad en na de eerste manche werden er een aantal hindernissen verhoogd.” Op de vraag of zijn collega coaches niet verveeld raakten door weer een Oranje-overwinning, lacht Ehrens: “Nee hoor, de vonden het mooi. De sfeer is goed onderling.”

Wout Jan van der Schans en Aquila SFN reden twee superieure foutloze rondes en daarmee waren ze de besten van het Oranje-team. “Wout Jan reed heel sterk. Omdat Wout Jan altijd goed op de tijd rijdt, had ik hem als eerste ruiter van het team opgesteld.” Leopold van Asten en Willem Greve reden hun door het Nederlands Olympiade Paard vastgelegde paarden VDL Groep Zidane N.O.P. en Carambole N.O.P. foutloos in de eerste manche. In de tweede manche liepen ze tegen een minieme tijdoverschrijding aan en dat betekende voor beide 1 strafpunt. “Leopold reed de wendingen in de tweede manche net iets te ruim en dan heb je zo een tijdfout. Dat gold voor Willem ook.”

Jur Vrieling deed wat van hem verwacht werd en verbeterde zijn 8 strafpunten uit de eerste manche met een fenomenale foutloze ronde met zijn nog relatief onervaren tienjarige hengst VDL Glasgow van ’t Merelsnest. “Jur kwam in de eerste manche iets te hard de driesprong in. In de tweede manche sprongen ze heel goed.”

Over veertien dagen is de volgende wedstrijd in Rome, waar de springruiters de leiding in de tussenstand van de Nations Cup Series verdedigen.

Uitslag FEI Furusiyya Nations Cup La Baule, 1.60m

1. Nederland, 1 str pnt
Wout Jan van der Schans (Nijkerk), Aquila SFN (v.Ovidius), 0 - 0
Leopold van Asten (Duizel), VDL Groep Zidane N.O.P. (v.Heartbreaker), 0 - 1
Jur Vrieling (Holwierde), VDL Glasgow vh Merelsnest (v.Nabab de Reve), 8 - 0
Willem Greve (Markelo), Carambole N.O.P. (v.Cassini I), 0 - 1
2. Verenigde Staten, 4 str pnt
3. Frankrijk, 5 str pnt
4. Duitsland, 8 str pnt
4. Zwitserland, 8 str pnt
6. Groot Brittannië, 12 str pnt
7. België, 18 str pnt
8. Brazilië, 22 str pnt

Stand FEI Furusiyya Nations Cup series, na 2 van de 8 wedstrijden (1e wedstrijd in Lummen afgelast)

1. Nederland, 100 pnt
2. Frankrijk, 80 pnt
3. Duitsland, 70 pnt
4. Groot Brittannië, 60 pnt
5. België, 50 pnt

  • Deel dit artikel