Springruiters TeamNL eindigen als achtste in landenwedstrijd

KNHS - photo by Nils Boeser
NB Marc Houtzager Sterrehof s Calimero NED S G Bay 2007 Qui DS5 2915

De eerste twee dagen van het EK voor de springruiters in Rotterdam waren voor TeamNL weinig succesvol verlopen. De formatie van bondscoach Rob Ehrens begon vandaag in negende positie aan de finale. In die teamfinale wisten de springruiters, ondanks knap gesprongen rondes, het tij niet te keren. Het Oranje-team klom nog wel naar de achtste eindpositie. “We hadden gehoopt hier voor een thuispubliek een medaille te kunnen bemachtigen, maar winnen of verliezen zit nu eenmaal dicht bij elkaar”, reageert bondscoach Rob Ehrens.

Frank Schuttert met Lyonel D en Doron Kuipers met Charley verlieten de piste ieder met één springfout, waar er bij Kuipers nog een tijdfout bijkwam. Marc Houtzager hield met Sterrehof’s Calimero het hout boven, maar moest door een overschrijding van tweehonderdsten van een seconde een ongelukkige tijdfout incasseren. Maikel van der Vleuten wist zich met Dana Blue na twee teleurstellende optredens eerder in de wedstrijd goed te herpakken en sloot als enige oranjeruiter het parcours foutloos af.

Alles op een rij zetten
Rob Ehrens gaat verder: “We mogen misschien niet over geluk praten, maar toch zat het ons wat dat betreft niet mee. We kwamen niet in de juiste flow. Nu moeten we alles op een rij zetten en kijken wat we moeten verbeteren. Een achtste plaats in de landenwedstrijd voor Nederland op een EK hoort niet. We zouden mee moeten doen voor de medailles. Dat was ook het doel toen we begonnen, maar de neerwaartse spiraal hebben we hier in Rotterdam helaas niet kunnen ombuigen.”

Niet getreurd
Ehrens is desalniettemin positief over de vooruitzichten voor zijn TeamNL-ruiters. “In de springsport is alles mogelijk. Ik ben van nature optimistisch ingesteld en ook van dit kampioenschap neem ik pluspunten mee. In de zoektocht naar combinaties richting Tokio kunnen we wel weer een paar duo’s toevoegen waar we verder mee kunnen. Dus niet getreurd. We gaan hard werken, vooruitkijken en strijden.”

In de finale van de landenwedstrijd veranderde in de top drie van het tussenklassement niets meer. Onze zuiderburen waren oppermachtig en eisten voor het eerst het EK-goud op. Duitsland was goed voor het zilver en het Britse team keert huiswaarts met brons. Het individuele klassement wordt aangevoerd door de Brit Ben Maher met de Nederlands gefokte Explosion W. Voor Nederland hebben Marc Houtzager (11e) en Frank Schuttert (24ste) zich gekwalificeerd bij de beste dertig ruiters, die zondag in de in individuele finale van start mogen gaan.

Tokio
Behalve de Europese titel waren er voor de landenteams dit EK ook Olympische tickets te verdienen. Tijdens de wereldruiterspelen in Tryon in 2018 hadden de Nederlandse springruiters al een ticket voor Tokyo 2020 veiliggesteld. Tijdens het EK in Rotterdam waren het België, Groot-Brittannië en het als vierde geplaatste Frankrijk die het felbegeerde Olympische startbewijs wisten te bemachtigen.

Landenwedstrijd:
Goud - België - 12.07
Zilver - Duitsland - 16.22
Brons - Groot-Brittannië - 21.41
8. Nederland - 38.90

Kijk hier voor de volledige teamuitslag

Individueel klassement:
1. Ben Maher (Gbr) - Explosion W, 0.62
2. Jos Verlooy (Bel) - Igor, 1.68
3. Martin Fuchs (Zwi) - Clooney 51, 3.46
11. Marc Houtzager (Rouveen) - Sterrehof's Calimero, 8.20
24. Frank Schuttert (Ommen) - Lyonel D, 13.31
34. Maikel van der Vleuten (Someren) - Dana Blue, 17.65
39. Doron Kuipers (Mijnsheerenland) - Charley, 23.39

Kijk hier voor de volledige tussenstand van het individuele klassement

  • Deel dit artikel