Springruiters herhalen winst in Longines FEI Nations Cup Falsterbo

BJS9132 098 Chat Botte du Ruisseau Z Johnny Pals

Na een zinderend spannende barrage met vier landen hebben de Nederlandse springruiters de FEI Longines Nations Cup van Falsterbo gewonnen. Een herhaling van vorig jaar. De debuterende combinatie Johnny Pals en Chat Botte du Ruisseau Z bezorgden Oranje de overwinning met een superieur gereden barrage, nadat ze net als Jur Vrieling en VDL Glasgow vh Merelsnest N.O.P. beide omlopen foutloos bleven. “Een magistrale barrage van Johnny Pals”, klinkt Rob Ehrens trots.

“Spectaculair”, begint bondscoach Rob Ehrens. “Als er vier landen in de barrage zitten, moet je echt van leer trekken. Het was even improviseren, omdat we pas heel laat hoorden dat we in de barrage zaten. Ze hadden ons een fout aangerekend op de sloot van Maikel van der Vleuten en Idi Utopia. Maar dat hadden ze niet goed gezien en toen kwamen we van 8 op 4 strafpunten. Ik moest toen snel beslissen om Johnny Pals de barrage te laten rijden.”

Zelden was een Nations Cup spannender dan die van Falsterbo, waarin vier landen na twee omlopen met 4 strafpunten in een barrage de prijzen moesten verdelen. Italië beet het spits af in de beslissende ronde en werd daarna verbeterd door thuisland Zweden. Johnny Pals gaf alles met zijn spectaculair springen hengst Chat Botte du Ruisseau Z en was sneller dan Henrik von Eckermann voor Zweden. Aan de tijd van 39.33 seconden kwam de Ier Daniel Coyle niet en daarmee won Nederland voor het tweede jaar op rij in de Zweedse badplaats.

“Chat Botte du Ruisseau Z van Johnny Pals is echt een paard richting de Olympische Spelen in Tokyo. Glasgow vh Merelsnest N.O.P. van Jur Vrieling sprong ook weer als vanouds”, aldus Ehrens. Routinier Maikel van der Vleuten reed met Idi Utopia zijn eerste landenwedstrijd met slechts een springfout in de eerste omloop. “Ook dat paard sprong heel goed.” In de tweede omloop moest Oranje het zonder Michel Hendrix doen, wiens Baileys in de eerste omloop niet in vorm was. “Dat ging niet lekker en voor het welzijn van het paard hebben we gekozen om niet te starten in de tweede.” Daarmee kreeg de overwinning van de Nederlandse springruiters nog meer glans.

In de tussenstand stijgt Nederland nu naar de vijfde plaats in de eerste Europese divisie met de wedstrijden in Hickstead en Dublin nog te gaan. Daarmee is Nederland zo goed als zeker van de finale van de FEI Longines Nations Cup begin oktober in Barcelona, waar Oranje titelverdediger is.

Uitslag Longines FEI Nations Cup CSIO5* Falsterbo

Maikel van der Vleuten, Idi Utopia (v.Quasimodo Z), 4 + 0

Michel Hendrix, Baileys (v.Indoctro), eli + niet gestart

Johnny Pals, Chat Botte du Ruisseau Z (v.Casall), 0 + 0

Jur Vrieling, VDL Glasgow vh Merelsnest N.O.P. (v.Nabab de Reve), 0 + 0

Tussenstand FEI Longines Nations Cup, 1e Europese divisie

1. België, 360 pnt (4/5)

2. Zwitserland 340 pnt (4/5)

3. Duitsland 315 pnt (5/5)

4. Frankrijk, 292,5 pnt (4/5)

5. Nederland, 260 pnt (3/5)

Photo credits: Ben Schellekens

  • Deel dit artikel