Springruiters geplaatst voor finalewedstrijd in Barcelona

Rsz 2sfn zenith nop dubbeldam jeroen 3235

Met de zesde plaats in de eerste wedstrijd van de FEI Furusiyya Nations Cup finale hebben de springruiters zich geplaatst voor de finalewedstrijd zaterdagavond. Er gebeurde veel in de spannende wedstrijd met slechts zeven foutlozen van de van de 75 starters, waaronder natuurlijk Jeroen Dubbeldam en SFN Zenith N.O.P. Zaterdagavond beginnen de acht beste landen van vandaag weer op nul, dus is prolongatie van de Cup voor Nederland nog altijd mogelijk.

"Jullie hebben goed gereden", zei Rob Ehrens na de wedstrijd tegen zijn ruiters. Maar de spanning was tijdens de wedstrijd van Ehrens’ gezicht af te lezen. Er gebeurde veel en het bleef tot de laatste ruiters spannend. Europees Kampioen Jeroen Dubbeldam en SFN Zenith N.O.P. reden het parcours met een gemak zoals we van hen gewend zijn. Foutloos. Dat lukte in totaal slechts zes andere ruiters van de 75 starters. Het streepresultaat kwam voor Nederland op naam van Maikel van der Vleuten, die met VDL Groep Verdi TN N.O.P. 17 strafpunten kreeg.

Jur Vrieling baalde: „Ik kwam te dicht onder de planken sprong“. In de voorwaartse afstand na de dubbel erna kreeg de machtig springende VDL Zirocco Blue N.O.P. een zeldzame springfout en een tijdfout aan de finish. De druk lag daarbij bij Gerco Schröder en Glock’s Cognac Champblanc om Nederland in de race te houden. In de laatste lijn, in het middelste element van de driesprong viel de balk. Het was de balk die het vaakst viel in de wedstrijd. Het zorgde bij Schröder voor wat hoofdschudden. „Hij sprong zo goed het eerste deel van het parcours.“ Even later toen duidelijk was dat Schröder zijn teamleden in de finale had geloodst kwam de ontlading. „Bouw voor mij maar een dubbel van steilsprongen“, dolde Dubbeldam zijn teamgenoten. „Daar heb ik geen moeite mee.“

Met een totaal van 10 strafpunten eindigde Ehrens’ ‘gouden’ team als zesde. De beste acht landen van de eerste wedstrijd vandaag op de Real Polo Club in Barcelona rijden zaterdagavond de finale. Dan begint iedereen weer op nul en is de strijd weer helemaal open. Morgenavond rijden nummers 9 tot en met 19 de troostfinale.

Uitslag eerste wedstrijd van de FEI Furusiyya Nations Cup finale Barcelona, 1.60m
1. België, 5 strafpunten
2. Duitsland, 8 strafpunten
2. Zweden, 8 strafpunten
4. Groot Brittannië, 9 strafpunten
4. Verenigde Staten, 9 strafpunten
6. Nederland, 10 strafpunten
Jeroen Dubbeldam (Weerselo), SFN Zenith N.O.P. 0
Maikel van der Vleuten (Someren), VDL Groep Verdi TN N.O.P. (v.Quidam de Revel), 17
Jur Vrieling (Holwierde), Zirocco Blue VDL N.O.P. (v.Mr. Blue), 5
Gerco Schröder (Tubbergen), Glock’s Cognac Champblanc (v.Clearway), 5
7. Ierland, 13 strafpunten
8. Zwitserland, 15 strafpunten

  • Deel dit artikel