Springruiters gaan voor prolongatie FEI Furusiyya Nations Cup

Team NED BARC14 X4329

De uiterst succesvolle Nederlandse sportploeg van de afgelopen jaren – de springruiters van Rob Ehrens - heeft komend weekend weer een doel: prolongeren van hun titel in de FEI Furusiyya Nations Cup finale. In Barcelona op de Real Club de Polo waar Jan Tops, Piet Raijmakers, Jos Lansink en Bert Romp in 1992 Olympisch goud binnen haalden en waar vorig jaar door Jeroen Dubbeldam, Gerco Schröder, Maikel van der Vleuten en Jur Vrieling de finale van de FEI Furusiyya Nations Cup werd gewonnen, moet het gebeuren. Na het winnen van de Europese titel vorige maand horen de springruiters van Rob Ehrens zeker bij de favorieten. Nederland start morgen als 11e land voor de eerste ronde. Zaterdagavond weten we of de missie is geslaagd.

‘Never change a winning team’ lijkt het credo van bondscoach Rob Ehrens aanstaand weekend. De bondscoach van de springruiters doet net als op het EK in Aken een beroep op zijn ´gouden´ team. Dat bestaat uit Jeroen Dubbeldam met SFN Zenith N.O.P., Gerco Schröder met Glock´s Cognac Champblanc, Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi TN N.O.P., Jur Vrieling met VDL Zirocco Blue N.O.P. en Nederlands kampioen Leopold van Asten en VDL Groep Zidane (reserve op het EK). Het is het team dat vorig jaar op het WK en vorige maand op het EK sensationeel het teamgoud veroverde. Ehrens vertelt; “Donderdag gaan in Barcelona de combinaties die op het EK reden van start, daarna kijk ik hoe alles er voor staat en beslis ik over het vervolg. De verwachtingen zijn hoog gespannen en we hopen natuurlijk maximaal te presteren. We staan er heel goed voor en we zijn er klaar voor, maar blijven nuchter. Het blijft sport en de concurrentie is groot en het ligt allemaal dicht bij elkaar.”

Negentien landen komen in Barcelona op de Real Club de Polo aan de start voor de finale van de FEI Furusiyya Nations Cup. Landen die zich in zeven divisies op de verschillende continenten geplaatst hebben. Donderdag rijden vier ruiters per land de eerste wedstrijd. De beste drie resultaten per land tellen, maar nog belangrijker is dat de beste acht landen doorgaan naar de beslissende omloop om zaterdagavond. De nummers 9 tot en 19 rijden vrijdagavond de ´troost´ finale.

Vorig jaar wonnen de Nederlandse springruiters de finale van de FEI Furusiyya Nations Cup, prolongatie is komend weekend het doel. De concurrentie komt van over de hele wereld en bijna alle Europese landen komen net als Nederland met hun EK-team aan start. Wordt Oranje weer het nieuwe goud? Dat is de leus die de FEI sinds de Wereldruiterspelen en het EK in Aken steeds bezigt: Orange is the new gold. Na het EK Para Dressuur kwam daar ook nog ‘The unstoppable Dutch’ bij. De verwachtingen zijn duidelijk van alle kanten hoog gespannen.

Nederlands team

Jeroen Dubbeldam (Weerselo), SFN Zenith N.O.P. (v.Rash R), ruin, 11 jaar

Gerco Schröder (Tubbergen), Glock’s Cognac Champblanc (v.Clearway), ruin, 12 jaar

Maikel van der Vleuten (Someren), VDL Groep Verdi TN N.O.P. (v.Quidam de Revel), hengst, 13 jaar

Jur Vrieling (Holwierde), Zirocco Blue VDL N.O.P. (v.Mr. Blue), hengst, 11 jaar

Leopold van Asten (Duizel), VDL Groep Zidane (v.Heartbreaker), ruin, 11 jaar

Programma Finale FEI Furusiyya Nations Cup, Barcelona

Donderdag 24 september, 16.30 uur

1e omloop landenwedstrijd, 19 landen

Vrijdag 25 september, 21.00 uur

Troostfinale landenwedstrijd, landen 9 – 19 uit eerste omloop

Zaterdag 26 september, 21.00 uur

Finale landenwedstrijd, beste 8 landen uit 1e omloop

  • Deel dit artikel