Schrijven de wereldkampioenen Para Dressuur Europese geschiedenis in eigen land?

FEI / Rob Howell
Team Netherlands celebration

Komende week vinden in Rotterdam voor de derde keer de Longines FEI Europese Kampioenschappen Para Dressur plaats tegelijk met de EK's voor springen en dressuur. Zo'n 66 Para Dressuur combinaties uit 21 landen strijden om de team en individuele medailles. Welke strijd staat ons in het Para Dressuur stadion te wachten?

Groot Brittanië en Nederland gaan zeker de strijd met elkaar aan, want het Para Dressuur Team NL is vastberaden om de Europese titel toe te voegen aan de wereldtitel die ze op fabuleuze wijze vorig jaar wonnen tijdens de Wereldruiterspelen in Tryon (USA). Dat was namelijk de eerste keer in de historie dat het Engelse Para Dressuur team een landenwedstrijd verloor tijdens een groot (wereld, Europees of paralympisch) kampioenschap.

En met het EK in eigen land is een herhaling van zo'n succes voor de Nederlanders extra aantrekkelijk. Het winnende team van de Wereldruiterspelen met Nicole Den Dulk (grade II), Rixt van der Horst (grade III), Sanne Voets (grade IV) en Frank Hosmar (grade V) zal hun oranje publiek zeker willen trakteren op een fantastische prestatie terwijl Groot Brittanië met drie nieuwe ruiters naast hun ervaren Europees, wereld- en olympisch kampioen Sophie Wells (grade V) starten.

In de landenwedstrijd zal de concurrentie ook komen van landen als Denemarken, België, Duitsland, Zweden en Noorwegen. De landenwedstrijd wordt zeker spannend!

Wie moet je in elke grade in de gaten houden?

De Italiaanse Sara Morganti hoopt in Rotterdam haar eerste Europese titel in Grade 1 binnen te halen. Ze leidt op dit moment de Worldranking (over alle grades) en behaalde twee wereldtitels tijdens de Wereldruiterspelen in 2018. Rihard Snikus uit Latvia zal haar grootste uitdager zijn misschien samen met Elke Philipp (GER) en het Scandinavische trio bestaande uit Jens Lasse Dokkan (NOR), Anita Johnsson (SWE) en Katja Karjalainen (FIN).

In Grade II zal waarschijnlijk de strijd voortgaan tussen Pepo Puch uit Oostenrijk en onze Nicole Den Dulk. Zij gaan duidelijk aan de leiding ten opzichte van een twee andere ruiters, Sir Lee Pearson (GBR) en Stinna Tange Kaastrup (DEN), die de regelmatig de overige podiumplaatsen verdelen. Puch won goud tijdens de Europese Kampioenschappen in 2013 en 2015, en was individueel kampioen in 2017. Hij wil daar graag nog twee gouden medailles aan toevoegen maar Den Dulk is vastberaden om haar eerste grote internationale titel te behalen. Toch zou Georgia Wilson zomaar dit feestje kunnen bederven want zij doet het dit seizoen erg goed evenals Heidemarie Dresing uit Duitsland.

Rixt van der Horst is absoluut favoriet voor de titel in grade III met drie gouden medailles tijdens de Wereldruiterspelen in 2018 en twee in 2014 en een twee Europese gouden medailles in 2015. Echter, de Deense jonge rising star Tobias Thorning Joergensen staat op dit moment op de eerste plaats in de ranglijst en zet alles op alles om zijn eerste belangrijke titel binnen te halen. Joergensen’s teamgenoot Caroline Cecilie Nielsen zal ook zeker alles doen om een medaille te winnen. En kijk ook uit voor de Belgische dameszadelamazone Barbara Minneci, zij is al enige tijd gefocussed op een podiumplaats.

Sanne Voets was de eerste niet-Britse ruiter ooit die drie gouden medailles won tijdens één kampioenschap met haar team, indidividuele én K'ur medaille tijdens de Wereldruiterspelen van afgelopen jaar, hetgeen haar teamgenoot Rixt van der Horst later die dag evenaarde. Voets is Para Dressuur ambassadeur van het EK en rijdt in grade IV voor Team NL. Ze heeft ook het afgelopen seizoen al diverse overwinningen op haar naam staan met bovendien een aantal persoonlijke records. Concurrentie is te verwachten van de Belgische Manon Claeys, momenteel derde op de wereldranglijst in deze grade en de Zweedse Louise Etzner Jakobsson. Met z'n drieën verdeelden ze de medailles tijdens de vorige Europese Kampioenschappe en het ziet er naar uit dat het dit EK hetzelfde gaat.

In grade V zetten Sophie Wells (GBR) en Frank Hosmar (NED) hun Europese strijd voort. Wells won twee keer goud in 2009, 2011 en 2013 Europeans voordat Hosmar in 2015 beide titels pakte in 2015. In 2017 behaalde Hosmar individueel goud en Wells Kür-goud. Samen hebben ze de top posities in de Worldranking op de voet gevolgd door de Russische Natalia Martyanova, die voor het eerst sinds 2015 weer deelneemt aan het EK. De Duitse Regine Mispelkamp maakt haar Europese EK-debuut in Rotterdam,ongetwijfeld met de ambitie om net zoveel indruk te maken als tijdens haar werelddebuut afgelopen jaar waar ze twee bronzen medailles won.

De strijd in het Longines FEI Europese Para Dressuur Kampioenschap start op 21 augustus met twee dagen individuele rubrieken. Daarna wordt er twee dagen gestreden om de teammedailles en de beste combinaties per grade strijden op de slotdag om de Kür medailles.

  • Deel dit artikel