Schitterend zilver voor TeamNL in landenwedstrijd EK dressuur

KNHS
DV prijsuitreiking 00188

De landenwedstrijd dressuur op de Longines FEI Europese kampioenschappen in Rotterdam kende een ongekend spannende ontknoping. De hoop van TeamNL was op de laatste rit van Edward Gal en GLOCK's Zonik N.O.P. gevestigd. De combinatie stelde niet teleur en verzamelde met een knappe rit een percentage van 78.758%. Hiermee was de totale teamscore genoeg voor een bronzen medaille. Maar bij het in ontvangst nemen van de felicitaties bleek dat de Britse Charlotte Dujardin gediskwalificeerd was, waardoor Nederland niet op de derde, maar tweede trede van het podium plaats mocht nemen. Duitsland veroverde goud.

Vandaag kwamen voor Nederland Emmelie Scholtens met Desperado N.O.P. en Edward Gal met GLOCK's Zonik N.O.P. in de baan. De proef van Scholtens werd door de jury beoordeeld met 76.087%. “Ik heb zeker een goed gevoel over mijn rit”, vertelt Emmelie. “Desperado heeft vandaag een mooie bijdrage geleverd. Je hebt altijd wel verbeterpunten, maar mijn doel was een vloeiende rit rijden en dat is goed gelukt. Hopelijk goed genoeg voor een medaille”.

Blij met dit resultaat

De concurrenten van Nederland voor het brons, Denemarken en Zweden, gooiden vervolgens hoge ogen, waardoor Edward Gal een score boven de 78.5% moest rijden om een medaille zeker te stellen. “Ik wist dat ik goed moest rijden. Niet perse hoeveel procent, maar je wilt er voor het team toch het beste uithalen wat erin zit. Ik wist dat een proef zonder fouten beloond zou worden en ik had bijvoorbeeld met het uitstrekken en nog wat andere onderdelen het idee dat het ook echt goed ging. Ik ben blij dat ik met GLOCK’s Zonik dit resultaat neer hebben kunnen zetten”.

Schitterend zilver

De diskwalificatie van Dujardin, door een minuscuul spoortje bloed op de linker flank van haar paard Mount St John Freestyle, betekende onherroepelijk uitsluiting. Hierdoor verloor het Britse team hun medaille positie en viel terug naar de vierde plaats. TeamNL schoof derhalve op naar de tweede plaats met 230.140 punten. Voor Zweden betekende dit onverwachts het brons (229.923). Duitsland was oppermachtig en won, voor de vierentwintigste maal in de geschiedenis, het teamgoud met 244.969 punten.

Tevreden bondscoach

Bondscoach Alex van Silfhout is een blij mens na afloop van de super spannende strijd. “Dit is leuker dan leuk. We gingen hier naar toe wetende dat er helemaal niets verkeerd mocht gaan. In onze sport kan er al snel iets verkeerd gaan dus het was heel spannend. Je hoopt vooraf dat ze allemaal boven zichzelf uitstijgen, dat is niet gebeurd, maar het was genoeg. Hans Peter had voor dit moment een hele goede rit met GLOCK’s Dream Boy N.O.P.. De druk was er af en het paard was heel mooi scherp, bovendien zit daar ook nog groei in”.

‘We kunnen nog beter’

Van Silfhout gaat verder: “Edward daar hoeven we het verder niet over te hebben, dat was geweldig. Op het voorterrein was het echt even een probleem omdat GLOCK’s Zonik N.O.P. was afgeleid door verschillende merries, dat herstelde zich net voordat hij de ring in moest en ze reden een top proef. Emmelie Scholtens reed ook een hele goede proef, maar er zijn nog best verbeterpuntjes dus dat is een fijn vooruitzicht. Anne deed het voor de eerste keer ook prima, die had een paar foutjes, maar in zijn geheel kan ik niet meer dan blij zijn. En we kunnen nog beter!”

Olympische titels

In het individuele klassement gaat Isabell Werth met Bella Rose aan de leiding met 85.652%. Haar landgenoten Dorothee Schneider met Showtime FRH en Sönke Rothenberger met Cosmo volgen op de tweede en derde plaats. Edward Gal en GLOCK's Zonik N.O.P. sloten de Grand Prix af met een vierde plaats. Vreugde was er niet alleen bij de medaillewinnaars. Denemarken, Ierland en Portugal bemachtigden in Rotterdam bemachtigden met hun optredens een startbewijs voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Iets was de medaillewinnaars al eerder hadden gerealiseerd.

De beste dertig combinaties mogen door naar de Grand Prix Special die donderdag wordt verreden. Alle Nederlandse combinaties zullen hierbij aan de start verschijnen.

Teams:

Goud Duitsland - 244.969
Zilver Nederland - 230.140
Brons Zweden - 229.923

photo credits: Danielle Vink

  • Deel dit artikel