Santiago Varela: we houden allemaal van paarden

CHIO
Man met meetwiel spring parcour 1

Santiago Varela is de parscourbouwer voor het komende CHIO Rotterdam en de Olympische Spelen in Tokio. Hij is een level 4 parcoursbouwer (hoogste niveau) maar heeft de afgelopen tijd nauwelijks 5* springparcoursen kunnen bouwen. Hij wacht dus al bijna twee jaar maar is toch heel positief. We spreken hem over het afgelopen jaar en zijn planning voor de komende tijd.

In 2011 was Santiago Varela voor het eerst parcoursbouwer bij het CHIO Rotterdam. "Louis Konickx had me uitgenodigd voor 'zijn' concours. Louis is een echte gentleman in onze sport. In de afgelopen tien jaar zijn Louis en ik goede vrienden geworden en hebben we heel vaak samengewerkt als parcoursbouwer en technical delegate. Ook dit Olympische jaar werken we weer samen. Dit wordt mijn derde keer in Rotterdam, eerder was ik er in 2001 en 2014. Ik ben heel blij dat het CHIO er nu aan komt want het is mijn laatste concours voordat de Olympische Spelen beginnen."

We vroegen aan Santiago welke impact de pandemie voor hem heeft gehad. "Ik had mijn laatste concours in Mexico begin 2020 en vanaf dat moment werd opeens alles geannuleerd. Ik kwam thuis en vertelde mijn gezin om vooral rustig te blijven omdat we niet wisten wat er zou gaan gebeuren. En dat hebben we gedaan. We zijn een hechte familie, we zijn vanuit huis gaan werken, hebben ons een nieuwe routine aangewend en onze tijd benut om veel te leren. Dat werkte prima. Ik begon dit nieuwe jaar met goede verwachtingen maar toen kregen we ook het Rhino virus nog. Dus opnieuw kalm blijven en afwachten wat er ging gebeuren. Maar gelukkig... recent mocht ik bouwen in Oliva, Praag en Madrid en nu mag ik binnenkort naar Rotterdam.

Paardensport is geen wiskunde

Onze sport is geen wiskunde, omdat we werken met paarden is alles anders. Sommige paarden missen het wedstrijdritme maar ik ben er van overtuigd dat de topruiters, zoals
Steve Guerdat, Scott Brash weten wat ze doen en met de situatie juist omgaan."

Is er iets dat Santiago anders gaat doen na de lange lockdown periode? "Niet echt. M'n collega's en ikzelf hebben zo onze eigen ideeën en blijven daarbij. We houden ons aan de regels en focussen ons op de technische kant van de parcoursen. We zijn allemaal mensen die van paarden houden, maar we zijn ook gewoon mensen. Het goede van de pandemie is dat we tijd hadden om video's en resultaten te bekijken en met elkaar te bespreken. Rotterdam is een selectiemoment en daarvoor een belangrijk moment voor de ruiters. Een goede reden om geen hele grote veranderingen door te voeren."

Na Rotterdam en Tokio bouwt Santiago Varela de finale van de Longines FEI Nations Cup Jumping Final in Barcelona. "Ik ben een positief mens en kijk uit naar de finale. Je kan zeggen dat we maar een paar kwalificatiewedstrijden hebben gehad dit jaar (in Europa: Sankt Gallen, Sopot, La Baule en Rotterdam) terwijl we er in een normaal jaar 29 wereldwijd hebben. Ik zou liever zeggen we hebben dit jaar vier kwalificaties en een finale, dat is 500% meer dan een jaar geleden!"

We waarderen deze positieve houding, Santiago, en kijken er naar uit je over een maand in Rotterdam te zien!

  • Deel dit artikel