Sanne & Sanne; jong, vol ambities & succesvol!

CHIO
Ab 1

Springen en dressuur, Limburg en Zuid Holland. Beiden blond, jong en al een palmares waar menig oude rot jaloers op is: Sanne Thijssen & Sanne van der Pols. Sanne Thijssen (22) woont in Sevenum, reed onlangs voor de eerste keer in Rotterdam en won meteen de 5* Longines Grand Prix of Rotterdam. Sanne van der Pols (17) woont in Abbenbroek, won dit jaar op het jeugd EK in het Spaanse Oliva Nova teamzilver met het Junioren team en reed al diverse keren op het CHIO terrein, omdat zij deel uitmaakte van het voor het TTC ZH talententeam (Talenten Trainings Centrum Zuid-Holland). In gesprek met twee Sannes.

We vragen de twee amazones hoe de reacties waren op hun recente successen.

Sanne Thijssen struikelt over haar woorden en we horen de lach op haar gezicht: “Ontzettend gaaf! Ik had thuis al een paar keer gezegd hoe gaaf het me leek om Rotterdam te winnen, ondanks dat het mijn debuut daar was. Ik durf te zeggen en ik zei het ook al tegen jullie vóór het concours, het zat in mijn hoofd dat het zo maar eens zou kunnen. Con Quidam is zo in conditie en in vorm, het moment was perfect, ik wist gewoon dat hij goed zou lopen. Die barrage heb ik nog vaak terug gekeken. Die laatste hindernis, die afstand, niet normaal! Maar ik ken mijn paard zo goed en ik wist dat hij het kon en ik wist dat hij dat wist. Con Quidam is niet zomaar een paard, hij is mijn vriend. De reacties daarna waren overweldigend. Natuurlijk krijg je altijd felicitaties na een overwinning, maar vaak uit beleefdheid. Dit was anders. Bij de felicitaties zat veel tekst, wat mensen zo mooi vonden, waarom ze het me zo gunden, dat ontroerde me oprecht. Alleen al via Facebook en Whatsapp heb ik meer dan 400 berichten ontvangen! Het heeft me veel tijd gekost, maar ik heb ze allemaal persoonlijk beantwoord, dat vond ik wel zo netjes”.

Sanne van der Pols lijkt een beetje verlegen onder de aandacht, maar is minstens zo enthousiast: “Het was geweldig ! Een droom eigenlijk, mede omdat dit succes totaal onverwacht kwam. Het was super warm die dag en ik moest als laatste voor ons team rijden. We hoopten vooraf op teambrons en ik zou een monsterscore moeten rijden voor meer. Maar dat lukte ! En dat niet alleen, de manier waarop... Excellentie ging zo ontzettend fijn, ik heb nog nooit zo’n proef gereden. Individueel werd ik derde in die proef. Ook ik heb heel veel reacties gehad. Via Whatsapp, maar ook via sociale media, al ben ik daar niet zo van. Ook thuis en op alle hippische media waren de reacties overweldigend, ik heb ervan genoten.

Nu is de rust weder gekeerd en hebben zowel Excellentie als ik vakantie. Daarna gaan we ons richten op de Young riders proeven. Dat is een hele stap, waarvan ik hoop dat die ook weer gaat lukken. Dit jaar wil ik nog wel de KNHS Anemone Horse Trucks Greenpoint Cup rijden, maar verder staan er geen wedstrijden meer op de planning.” Sanne Thijssen: “Ik heb meteen na Rotterdam Valkenswaard nog gereden en nu doe ik met Con Quidam ook even rustig aan. Er zijn de komende drie weken weinig grote wedstrijden. Ik rij de 4* in Opglabeek (België) en de Longines 5* Global Tour mag rijden in Valkenswaard en daarna is het afwachten”.

Het Rotterdamgevoel

Sanne Thijssen reed dit jaar voor de eerste keer de Rotterdam piste binnen, Sanne van der Pols deed dit al eerder. Toen ze 11 jaar (!) was, werd ze voor de eerste keer geselecteerd voor het TTC Zuid-Holland: “Dat was heel leuk. Er werd voor mij een uitzondering gemaakt, eigenlijk mocht je pas in het team vanaf 12 jaar. Het was nog in mijn ponytijd en dan ben je speels en jong. Ik heb daar niet alleen veel gehad aan de lessen, maar ook mentaal veel geleerd. Ik leerde omgaan met stress, maar ging ook nadenken over mijn toekomst. Vanuit het TTC Zuid-Hollland ben ik doorgegroeid naar het KNHS Talentenplan en zo ben ik bij Coby van Baalen terecht gekomen waar ik nu al vijf jaar train. Ik weet nog goed dat ik, toen ik destijds in de Rotterdam piste reed, bedacht hoe gaaf het zou zijn als ik hier eens zou mogen rijden als het echt concours is. Gezien mijn huidige leeftijd zal ik nog even moeten wachten, maar wellicht zijn er kansen met de CHIO Zuid-Holland Cup als die weer op het programma komt. Ik ben lid van een Zuid-Hollandse vereniging en heb een jong paard, dus wie weet”. Sanne Thijssen maakte tijdens het afgelopen CHIO haar debuut in het Rotterdam Stadion: “Ik vond het al een mooi concours toen ik er voorheen met mijn vader kwam, maar dit jaar was natuurlijk door de Corona beperkingen anders. Ik vond het er geweldig uit zien en het was top georganiseerd. Ondanks dat er geen publiek was, vond ik het heel sfeervol, respect voor dit alles!”

Jong maar zeer succesvol

Sanne en Sanne zijn nog erg jong, maar hebben hun prijzenkast is al meer dan behoorlijk gevuld. Hebben de dames nog dromen ? Sanne Thijssen: “Op de lange termijn niet echt, ik kijk niet zo ver vooruit, maar over een maand staan zowel Calgary als Aken op het programma, twee top concoursen en ik zou het wel heel erg gaaf vinden als ik één van de twee mag rijden”. Sanne van der Pols is nuchter: “Gezien mijn leeftijd kan ik, tot ik 25 jaar ben, niet zo veel dromen. Ik hoop dat ik met de paarden die ik nu heb zo ver mogelijk kan komen en nog meer mooie EK’s mag meemaken, maar tot ik bij de senioren ga rijden, is dat het hoogst haalbare. Natuurlijk wil ik meer, ook bij mij staan concoursen als Rotterdam en Aken hoog op mijn lijstje, maar die mogelijkheden zijn voorlopig beperkt”.

Zelf zijn ze al een voorbeeld voor nog jongere ruitertjes en amazones gezien hun vele volgers op sociale media. Hebben ze zelf ook zo’n voorbeeld ? Sanne van der Pols: “Jazeker! Mijn trainsters Coby van Baalen en Marije de Lange. Beiden hebben ze Grand Prix gereden en hun manier van rijden past bij mij, ze hechten veel waarde aan een goede basis en het paard staat voorop”. Sanne Thijssen moet even nadenken, maar antwoordt dan dat zij niet een bepaald voorbeeld heeft: “Iedere ruiter is anders en ik kan van veel mensen wat leren. Ik kijk wel naar anderen en soms probeer ik wat uit. Wat bij iemand anders goed werkt, kan bij mij of bij mijn paarden heel anders uitpakken”.

Mooiste momenten uit hun carrière

We zijn benieuwd. De maand juli was voor de beide Sannes heel succesvol. Zien ze de recente successen als het mooiste moment uit hun carrière of zijn er nog mooiere momenten ? Sanne Thijssen: “Voor mij is Rotterdam wel de allermooiste. Echter ik heb een top drie. Toen ik 19 was, in 2017, won ik de 4* Grote Prijs van Dortmund, ook met Con Quidam en in 2016 won ik als jongste deelneemster ooit de Derby van Eindhoven, dat waren ook geweldige momenten. Sanne van der Pols: “Mijn mooiste moment was ook het recente EK in Oliva Nova. Toen ik uit de ring kwam als laatste van het team en bleek dat we zilver hadden, iedereen begon te gillen en was zo blij! We hadden het helemaal niet verwacht, ik hoopte dat ik 72% zou kunnen rijden, nodig voor brons en toen scoorde ik 74,242%, ongelooflijk. In het verleden heb ik bij de Children weliswaar gouden medailles gehaald, maar deze proef was zo geweldig, het resultaat was niet alleen goed, ik heb ook nog nooit zo fijn gereden”.

School & klussen

Paarden, paarden, paarden, ze kunnen er allebei eindeloos over praten, maar er is tot onze verbazing, ook nog tijd voor andere dingen. Sanne van der Pols, een beetje verontschuldigend: “Ik ben ook gek op school. Komend jaar doe ik het laatste jaar van de Havo en daarna wil ik HBO gaan doen. En ik heb een vriend, een heel sociaal leven met veel vrienden en ga ik graag shoppen. Nee, niet alleen paarden, daar ben ik te nuchter voor ……….”. Het antwoord van Sanne Thijssen doet ons ook verbazen, sterker, met open mond luisteren: “Jaaaaaa ! Ik ben dol op klussen! Van alles opknappen, iets in huis ophangen, iets repareren, iets simpels aan de vrachtwagen maken, super leuk vind ik dat. Timmeren vind ik ook heel leuk en ik heb zelfs mijn eigen gereedschapskist. Het begon al toen ik heel jong was, toen we nog in Baarlo woonden, heb ik zelfs mijn eigen Derby parcours van 32(!) hindernissen gebouwd. Inclusief op- en afsprongen, een waterbak, een sloot, ik heb wat afgesjouwd, maar ik was er apetrots op !”

Genoeg plannen en ambities

Heerlijke verhalen van twee geweldige meiden. Net als iedereen mogen ook zij dit interview zelf afsluiten. Sanne van der Pols: “Afgelopen jaar was moeilijk om de motivatie te houden in de training. Door Corona kon je niets plannen. Ik trainde wel, maar wist niet waar naar toe. Doelen stellen is voor mij belangrijk en het laatste jaar wist ik niet wanneer we weer wat zouden kunnen. Mijn paarden vonden het ook raar, zij zijn ook gewend een focus te hebben. Maar samen met mijn trainsters is het gelukt en daar ben ik trots op. Ook voor mijn sponsoren vond ik het een vervelende situatie. Zij bleven gelukkig in mij investeren, maar ze wisten niet precies waarvoor ze het op dat moment deden. Ik ben hen daar heel dankbaar voor. Tenslotte wil ik jullie bedanken voor de interesse in mij, super leuk! Ik hoop dat ik snel eens echt op jullie concours mag rijden, niet alleen als training zoals in het verleden. En dan de Grand Prix winnen zoals mijn naamgenote, wat zou dat geweldig zijn ………”. Sanne Thijssen: “Als ik de paarden ervoor heb, kom ik heel graag volgend jaar bij jullie terug, ik heb zo ontzettend genoten en het smaakt naar meer. Echter, ik ben afhankelijk van mijn paarden, al doe ik er alles aan om ze zo gezond en blij mogelijk te houden. Nu Con Quidam het zo ontzettend goed doet al een poosje, ben ik hem echt niet anders gaan behandelen. Hij gaat nog gewoon de wei in en ik cross nog steeds met hem door het bos. Op het moment lijkt hij onsterfelijk, zo sterk voelt hij, maar dat moet ik misschien even afkloppen. Wat ik ook leuk vind om te vertellen is dat ik vanaf augustus gedeeltelijk voor mezelf ga beginnen. Ik ben mijn ouders eeuwig dankbaar, zonder hun geweldige steun in alles wat ik doe zou dit alles niet mogelijk zijn, maar ik vind de handel ook leuk. Dit ging tot nu altijd via mijn vader, maar ik wil zelf die deal ook eens sluiten. En contacten leggen en onderhouden met eigenaren, ik wil het allemaal graag zelf gaan ervaren. Tenslotte wil ik nogmaals iedereen en alles rond het CHIO Rotterdam bedanken. De organisatie voor het geweldige evenement, maar ook iedereen die mij op wat voor manier dan ook gefeliciteerd heeft, ik heb er zo ongelooflijk van genoten en doe dat eigenlijk nog steeds ………”.

Sanne en Sanne, springen en dressuur. Jong en succesvol, maar ook al zo volwassen en erg veelbelovend. Met een zeer groot hart voor hun paarden en de sport. Lieve dames, dank voor al de mooie sport die jullie ons nu al gebracht hebben. We hopen dat we nog tot in de verre toekomst van jullie gaan genieten in de ring. Natuurlijk liefst in ons Rotterdam Stadion in het mooie Kralingse bos. Dank voor jullie tijd en openhartigheid en heel graag tot ziens tijdens het CHIO Rotterdam!

  • Deel dit artikel