Rosalie Bos en Anne Meulendijks winnen KNHS-CHIO Rotterdam Cup

Young riders HUYBREGTS Jill EVENTZ ZAMACHO Z 3

ROTTERDAM (KNHS) - In het Interchem dressuurstadion van het Kralingse Bos werden vandaag de finale wedstrijden van de KNHS-CHIO Rotterdam Cup voor Junioren en Young Riders verreden. De ochtendwedstrijd was vooral van belang als laatste observatiemoment voor bondscoach Tineke Bartels, die Rosalie Bos en Anne Meulendijks naar huis zag gaan met de overwinningen.

Volgens bondscoach Tineke Bartels had zij op zondagochtend bij de Junioren twee sterke proeven gezien en daarbij doelde zij op de ritten van Jeanine Nekeman (RV Hasselt) en Rosalie Bos (LR Weert). "In de aanloop naar deze tweede en laatste observatiewedstrijd dacht ik dat het eenvoudiger zou zijn een team voor het EK samen te stellen, maar die gedachte werd niet bewaarheid. Sommige combinaties hadden duidelijk last van de druk die zo'n laatste observatiemoment met zich meebrengt, waardoor foutjes werden gemaakt".

Junioren

Bij de junioren gingen Jeanine Nekeman en Vlingh sterk van start in de landenproef voor Junioren. "Je ziet bij deze combinatie duidelijk de routine en in de ring tonen Jeanine en Vlingh een heel sympathiek beeld. Op een klein hakkeltje na reden ze foutloos en overall is dit voor mij een zeer betrouwbare aansprekende combinatie", vertelde Bartels, die het moeilijk vindt om een onderdeel te noemen waarin deze combinatie uitblinkt, maar die haar rit van vandaag omschrijft als 'een gewoon goede en degelijk rit van het begin tot het eind'.

Ook over de als tweede eindigende Rosalie Bos met Bolita was de bondscoach zeer te spreken. "Rosalie reed een mooie aansprekende proef, maar de amazone was hier en daar iets slordig. Maar dat valt op te lossen. Sterk punt van Rosalie is dat ze bestand is tegen de druk en voor mij is Bolita een paard met veel potentie, mede dankzij de grootramige bewegingen. In de Kűr op muziek wisselden beide combinaties stuivertje, waardoor uiteindelijk Rosalie Bos de KNHS-CHIO Rotterdam Cup bij de Junioren winnend afsloot en Jeanine Nekeman met Vlingh tweede werd.

Dankzij een sterk gereden Freestyle eindigde Marjan Hooge met Fulltime als derde. In de ochtendwedstrijd eindigde Lisanne Zoutendijk met Kostendrukker's Ringo Star als derde. Deze amazone, die naar het EK pony's gaat, reed vandaag met een wild card. "Zo jong als ze is rijdt Lisanne met enorm veel routine haar proeven, laat nergens puntjes liggen".

Lotte Meulendijks, die aan de start kwam met Tom Tom Go, eindigde 's ochtends als vierde en ook haar proef was in de ogen van Bartels een goede proef. "Bij Lotte zie je de routine die zij heeft terug in haar proef en Tom Tom Go stond er goed aan. Af en toe kantelde het hoofd iets, maar ook dat probleempje valt op te lossen".Young Riders

Bij de Young Riders lijken de problemen rond de samenstelling van het team richting EK kleiner, want er werden topprestaties neergezet. "Ik was vorige week in Hagen en als ik kijk naar de prestaties die door de top van deze wedstrijd werden neergezet kunnen we de concurrentie aan", aldus Bartels. De eerste vier in de landenproef scoorden boven de 70%. "Anne Meulendijks (LR St.George, Heeze) heeft in President's MDH Avanti een spectaculair lopend paard met een enorm drafvermogen, maar ook de stap en de galop van dit paard zijn zeer aansprekend. Daarbij is het een combinatie met heel veel uitstraling. Als deze combinatie de ring binnenrijdt komt er echt iets binnen", aldus Bartels.

Op geringe achterstand op Meulendijks werd Stephanie Kooyman met Winston tweede. "In mijn ogen is ook dit een combinatie met heel veel expressie. Een paard met een enorme sterke draf en als je dit paard ziet uitstrekken begin je spontaan ohhh te roepen", aldus Bartels, die aan het kleine foutje dat deze combinatie in de changementen op de drie maakte voorbij ging.

Net als de eerste twee in deze wedstrijd is ook Jeanine Nieuwenhuis (LR de Weelruiters, Serooskerk) een zeer ervaren amazone met Hexagon's Baldaci. "Deze amazone is erg sterk in het perfect afwerken van haar proeven. De combinatie is betrouwbaar en iets minder spectaculair bewegend, maar is taktmatig loepzuiver. Vorig jaar was dit paard nog iets gewoon, maar heeft het zich dit seizoen zeer goed ontwikkeld", aldus Bartels.

Denise Nekeman eindigde met de nog jeugdige Boston als vierde. "Ik vind dit een zeer leuke jeugdige combinatie. Boston beschikt over heel veel souplesse. Door de jeugdigheid missen ze nog iets routine, maar vandaag heeft zij erg goed en sterk gereden".

In de Kűr was de uitslag exact gelijk aan die van de ochtendwedstrijd, waardoor Anne Meulendijks en President's MDH Avanti de KNHS-CHIO Rotterdam Cup Young Riders winnend wist af te sluiten, voor Stephanie Kooyman en Jeanine Nieuwenhuis.

De KNHS-CHIO Rotterdam Cup heeft als belangrijkste doel de ontwikkeling van de Nederlandse junioren (14 t/m 18 jaar) en young riders (16 t/m 21 jaar) dressuur te stimuleren en dient als belangrijk selectiecriterium voor de kadervorming. De KNHS-CHIO Rotterdam Cup biedt de A- en B-kaderleden tevens een verantwoorde opbouw naar de Europese Kampioenschappen.Uitslag Finale KNHS-CHIO Rotterdam Cup Junioren:

1) Rosalie Bos (LR Weert) - Bolita (v. Uptown) - 74.750%

2) Jeanine Nekeman (RV Hasselt) - Vligh (v. Flemmingh) - 73.834%

3) Marjan Hooge (RV Exloo) - Fulltime (v. Fidermark) - 70.0395Uitslag Finale KNHS-CHIO Rotterdam Cup Young Riders:

1) Anne Meulendijks (LR St.George, Heeze) - President's Avanti (v. United) - 77.636%

2) Stephanie Kooyman (RV Oud-Beijerland) - Winston (v. OO Seven) - 77.398%

3) Jeanine Nieuwenhuis (LR de Weelruiters, Serooskerke) - Boston STH (v. Johnson) - 74.782%

  • Deel dit artikel