Roos Nagel: Hard werken & genieten

Concoursen en evenementen kunnen niet zonder vrijwilligers. Zo ook het CHIO niet. Ieder jaar nemen honderden vrijwilligers een dag, meer dagen of zelfs een hele week vrij om te helpen in het Kralingse bos. Roos Nagel was er dit jaar één van. Ze combineerde haar vrijwillige inzet met haar eindstage aan de Hogeschool Van Hal Larenstein en was zo van februari tot en met juni aan het CHIO verbonden. We waren benieuwd hoe ze dat ervaren heeft en belden haar.
Haar accent verraadde haar in Rotterdam dat ze verre van een Rotterdamse is. Zelfs geen Zuid-Hollandse. Roos: “Ik ben 22 jaar en geboren in Geldrop. Nu woon ik tijdelijk bij mijn ouders en na de vakantie ga ik in Leuven (BEL) wonen voor mijn nieuwe studie. Ik heb een zusje en twee broertjes”. Lacht: “Ik ben de grote eigenwijze zus zeg maar. Mijn hobby’s zijn paardrijden, wielrennen en actief bezig zijn.
Studie Equine, sport & business
Voor mijn afstuderen moest ik een paard gerelateerd bedrijf vinden en evenementen vind ik interessant. Ik moest in de zomer afstuderen en zo kwam ik op het CHIO. Ik studeerde vee- en dierenhouderij met als specialisatie paarden: Equine, sport & business. Het tijdvak van het CHIO was ideaal voor mij, zowel de voorbereiding als het CHIO vielen precies voor mijn afstuderen. Ik was nog nooit op het CHIO Rotterdam geweest, maar ik had er veel over gelezen en gezien op internet en het evenement trok me erg aan.
Mijn afstudeeropdracht was een onderzoek. Ik heb gekeken naar de livestream, hoe die winstgevend gemaakt zou kunnen worden en hoe de bezoekers beter geïnformeerd kunnen worden. Voor dit laatste heb ik me bezig gehouden met de zogenaamde “Close to CHIO Rotterdam” app. Tijdens het concours ben ik daarnaast in het media team bijgesprongen waar nodig was.
Hard werken & genieten
Natuurlijk heb ik naast mijn eigen schoolopdracht goed om me heen gekeken. Ik kom niet regelmatig op concoursen, maar vind het wel heel leuk als ik er ben. Gezien mijn afkomst kom ik altijd wel op The Dutch Masters – Indoor Brabant en ben ik wel eens op De Peelbergen geweest. De laatste tijd heb ik meer tijd aan het wielrennen besteed, maar door het CHIO is de interesse in de paardensport weer aangewakkerd. Wat me is opgevallen bij het CHIO is hoe gemakkelijk alles gaat en hoe bezoekers ervan genoten. Ik zag zeker ook dat er door organisatie en vrijwilligers hard gewerkt wordt en dat er lange dagen gemaakt worden, maar ook dat iedereen het ook echt leuk vindt.
Plezier & saamhorigheid
Het meest bijzondere wat ik heb meegemaakt, vond ik toen bij de FEI Longines Nations Cup bij de laatste starter, een Ier een balk viel en dat het grootste gedeelte van het publiek in juichen uitbarstte. Ja, TeamNL springen had hiermee de wedstrijd gewonnen, maar ik bedacht me toen dat dit eigenlijk echt niet kon. Een deel van het publiek bedacht dit gelukkig ook meteen en het was snel weer stil. Wat ik ook bijzonder vond, was dat ik heel makkelijk aansluiting vond bij andere teams naast mijn eigen media team en ik zeg het weer, dat iedereen echt plezier had. In het hotel zag ik bijvoorbeeld altijd bij de servicemedewerkers, waar de saamhorigheid echt groot is, maar ik was er meteen welkom. Ook vond ik het contact met alle mogelijke aanwezigen heel interessant. Zo ontmoette ik in de shuttle de dierenartsen. Tenslotte wil ik graag zeggen dat het contact met mijn stagebegeleidster Anita, de perschef van het CHIO, heel goed was. Haar begeleiding was super en ik kreeg ook echt de gelegenheid om wat van de sport te zien. Iets minder vond ik de lange, zware dagen die ik moest maken, maar dat hoort bij een evenement en het was het zeker waard.
Meer dan een afstudeeropdracht
Ik vind dat ik het doel van mijn stage behaald heb. Ik wilde graag veel leren en dat is gelukt. Het achter de schermen mogen werken van een groot evenement en alles meemaken van het begin tot het einde, ja ik kan eigenlijk wel volmondig zeggen dat ik mijn doel behaald heb. Eigenlijk wel meer. Voor school hoefde ik alleen mijn opdracht te doen en ik heb veel meer gedaan. Waar ik zeker geen spijt van heb. Ik vond het een hele geslaagde ervaring en als het uitkomt, kom ik zeker terug. Als ik volgend jaar weer van de partij kan zijn en ik weer iets zou moeten onderzoeken, zou ik het interessant vinden om te kijken hoe de paardensport meer mensen kan bereiken die tot nu toe niets met de sport hebben. Ik persoonlijk denk dat daar de factor spanning een belangrijk onderdeel van is. Als voorbeeld neem ik mijn vader en broertje. Zij hebben niets met paardensport, maar waren vrijdag aanwezig en toen het bij de landenwedstrijd springen spannend werd en het zogenaamde oranjegevoel aangewakkerd werd, was heel snel hun interesse gewekt.
Het allerleukste onderdeel van het programma vond ik ook die FEI Longines Nations Cup springen. Mijn vader en broertje waren zoals gezegd die dag in Rotterdam komen kijken en vonden het zelfs ook leuk en vooral spannend. Monaco N.O.P. , het paard van Harrie Smolders, heeft het meeste indruk op mij gemaakt. Geweldig hoe makkelijk dat paard foutloos springt.
75 jaar CHIO vieren
Tenslotte wil ik zeggen dat ik heel erg hoop dat Rotterdam ook volgend jaar weer onderdeel uit mag maken van de Nations Cup serie en dat jullie het 75 jarig bestaan groots en goed kunnen vieren. Het CHIO is een evenement met historie op een geweldige locatie.”
Dank voor je inzet Roos! We vinden het een eer dat je ons evenement hebt uitgekozen voor je afstudeeropdracht en waarderen je verdere inzet. De sympathie was zeker wederzijds, wij vonden je een welkome aanvulling op onze grote groep medewerkers. Succes met je verdere studie en wie weet tot ziens bij het 75e CHIO. Je bent altijd welkom.
