Ron Voskuilen: Kijken hoe we oud & nieuw goed kunnen combineren

CHIO
LF DSC0623

Het was zijn allereerste CHIO Rotterdam als algemeen directeur en hij heeft er lang op moeten wachten. Het evenement zit erop, de eerste evaluatierondes hebben plaatsgevonden en er was zelfs tijd voor een korte vakantie. We blikken terug op het afgelopen CHIO Rotterdam met Ron Voskuilen.

“Bij de meeste mensen die ik tot nu toe heb gesproken, is het afgelopen CHIO erg goed ontvangen. Ruiters, media, bezoekers, vrijwilligers, etc. hebben het als een bevrijding ervaren om een paar dagen weer even in een bubbel met elkaar te zijn en ‘hun ding’ te kunnen doen. We hadden natuurlijk een heel andere constellatie dit jaar, met beperkte hospitality rond de ring en de ruiters en media heel dichtbij, maar daarmee werd het evenement meteen ook heel intiem. Dat is zeker een beleving die we vast willen houden in volgende edities maar dan hopelijk wel zo dat we dat intieme gevoel met meer mensen kunnen delen.

Voor het eerst sinds lang weer kippenvel

Onze directeur sportief dressuur, Patrick van de Meer, beschreef het tijdens de evaluatie heel mooi: “Je had voor het eerst sinds lange tijd weer een kippenvelmoment.” Naast het feit dat we weer een echt evenement hadden, droegen natuurlijk de overwinningen van de Nederlanders bij zowel de landenwedstrijd dressuur als springen en de overwinning van Sanne Thijssen bij de Longines Grand Prix zeker bij aan dat kippenvel. Het was al best een tijdje geleden, dat we zo vaak het Wilhelmus in een weekend in het Kralingse Bos hebben gehoord.

De aanloop naar het evenement vond ik heel spannend. Allereerst omdat het mijn eerste CHIO was, maar ook omdat de maatregelen zo vaak veranderden en de opzet zo anders was. Mensen vragen me soms hoe we deze CHIO editie hebben weten te plannen. Net nadat de versoepelingen werden afgekondigd en juist voordat ze weer werden teruggedraaid. We hebben steeds goed opgelet en afgewogen wat er mogelijk was, maar ik moet ook eerlijk toegeven dat we ook wel geluk hebben gehad. Het had ook heel anders kunnen lopen met alle maatregelen. Het meest spannend vond ik de COVID-situatie tijdens het evenement. Zou het testen voor toegang en de maatregelen die we verder getroffen hebben, wel werken? Daar ben ik voor en tijdens het evenement eigenlijk het meeste mee bezig geweest. Achteraf ziet het er naar uit dat ook dat allemaal goed is verlopen.

Oud & nieuw combineren

En ik denk dat we met deze editie, die voor 85% anders was dan voorgaande CHIO’s, heel veel informatie hebben gekregen over nieuwe mogelijkheden. We hebben positive ervaringen opgedaan met het dichterbij halen van de ruiters en media, de openheid in het bos voor overige gebruikers van het Kraligse Bos en het in eigen beheer online uitzenden van het evenement. Meer online is sowieso al een route die we voor ogen hadden, daar hebben we nu (noodgedwongen) al flinke stappen voor gezet. Een goede basis voor de toekomst. Ook voor de facilitaire opzet van het evenement hebben we op basis van deze editie mooie ideeën voor de toekomst. De uitdaging zal zijn om oud & nieuw zo goed mogelijk te combineren met als voorwaarde dat we de beleving voor zoveel mogelijk paardensportliefhebbers weten uit te bouwen.

Daar komen we vast een zeker nog de nodige uitdagingen bij tegen, verwacht ik. Zelfs als alle maatregelen vervallen en de economie het goed blijft doen, zal het nog wel even duren voordat we weer op het oude niveau zitten. Daarbij denk ik aan de sponsoren maar ook aan de evenementenwereld, die door COVID-19 ernstig is aangetast. Ook hier gaan we de komende tijd zeker mee aan de slag."

  • Deel dit artikel