Rodrigo Pessoa: Het is nu of nooit

Rodrigo Pessoa for Horse Sport Ireland
Winning Team 68 A1892 pr

Horse Sport Ireland Senior Show Jumping High Performance Director, Rodrigo Pessoa deelt zijn visie in deze column. In Rotterdam gaat het Ierse springteam de Europese titel verdedigen, maar er staat meer op het spel!"

"De Nations Cup competitie 2019 startte voor het Ierse team in La Baule, Frankrijk. Dit is een van de belangrijkste competities in de springsport en wij (Team Ireland) willen goed presteren en zorgen dat we onze plek in de Super League handhaven. Maar mijn grootste prioriteit dit jaar is om onze Olympische kwalificatie veilig te stellen.

Veel van onze springruiters hebben nog nooit deelgenomen aan de Olympische Spelen omdat Ierland in 2004 in Athene voor het laatst een team had. DIt is onze kans. We misten helaas onze kans om te kwalificeren tijdens de Wereldruiterspelen in Tryon. We hebben het daar niet goed gedaan. Gelukkig hebben we in augustus nog een kans tijdens de Longines FEI Europese Kampioenschappen in Rotterdam. We hebben alles geanalyseerd we weten wat ons te doen staat. Alle focus is op de EK's in Rotterdam.

Een uitdaging

De ruiters weten dat de Olympische kwalificatie in Rotterdam de uitdaging is. Ze weten dat ze dit jaar moeten presteren. Maar het zijn allemaal top professionals en weten hoe belangrijk het is om te presteren. Veel Ierse paarden en ruiters voldoen al aan de minimum eisen om Ierland te mogen vertegenwoordigen in Tokio, we weten wie we hebben en wie we nodig hebben. Misschien dat enkele van de nieuwere paarden nog niet aan alle criteria voldoen, zij gaan dit seizoen deelnemen aan de FEI Nations Cup of andere 5* wedstrijden. Dan kan ik meteen zien of zij wellicht geschikt zijn om mee te doen in Rotterdam. Maar tegelijkertijd moeten we zuinig op onze paarden zijn want ze moeten fit en in goede conditie zijn om in Rotterdam goed te kunnen presteren.

Cian O’Connor heeft twee nieuwe paarden Irenice Horta and PSG Final. De merrrie [Irenice Horta] behaalde een zevende plaats met de Italiaan Lorenzo de Luca tijdens de afgelopen Wereldruiterspelen. Zij heeft veel ervaring.De ruin [PSG Final ] heeft wat minder ervaring, maar heeft al deelgenomen aan grote wedstrijden zoals de 2018 FEI Nations Cup Finale in Barcelona. Cian leert zijn nieuwe paarden steeds beter kennen.

Ik hoop ook Bertram Allen en Harley VD Bisschop aan het begin van het seizoen in te zetten en Shane Sweetnam heeft ook een nieuw paard, Alejandro. Die ga ik ook volgen. We gaan deze paarden afwisselen met de meer ervaren combinaties, die zich niet meer zo nodig oeven te bewijzen. Die zetten we in waar het nodig is.

Uitdaging en verantwoordelijkheid

We hebben een mooie, interessante groep ruiters en paarden. We zijn vooral zuinig op onze paarden, je weet dat een ongeluk soms in een klein hoekje zit en als we twee of drie paarden verliezen bijv. wegens blessures kan het ineens heel lastig worden. Daar ligt onze uitdaging en verantwoordelijkheid.
Het is heel lastig om paarden te vinden die op 5* niveau kunnen springen. Helaas is er een tekort aan dat soort paarden en beslist niet aan 5* ruiters.... De markt voor goede paarden is goed, we kijken samen voortdurend of er goede paarden voorbij komen en als we een geschikt paard tegen komen dat we ook nog kunnen betalen grijpen we onze kans.

Ik ben ervan overtuigd dat we een goed team hebben en een mooi seizoen tegemoet gaan!"

Rodrigo

Horse Sport Ireland Senior Show Jumping High Performance Director


  • Deel dit artikel