Rob Ehrens: We moeten het pakken zoals het komt

CHIO
NB Rob Ehrens D51 3433

Rob Ehrens is sinds 2004 bondscoach van de Nederlandse springruiters en zal het dit jaar, meer dan ooit tevoren, vooral moeten hebben van zijn ervaring. Toen we hem twee jaar geleden spraken in aanloop naar het EK Springen in Rotterdam was het een lastige opgave om de juiste combinaties in de juiste vorm te selecteren omdat er teveel wedstrijden waren. Nu is het tegendeel het geval, de bondscoach van het Oranjekwartet heeft slechts enkele wedstrijden op 5* niveau om z'n team te observeren en selecteren voor de Olympische Spelen in Tokio. Het CHIO Rotterdam is daarbij de allerlaatste troef. We vroegen hem hoe zijn planning eruit ziet.

"We moeten het pakken zoals het komt, veel keus hebben we niet", aldus Rob Ehrens. "De paarden hebben nog niet veel wedstrijden kunnen lopen en voor veel combinaties is dat verre van ideaal. Gelukkig komen er nu een paar grote wedstrijden aan. Wij starten tijdens de Longines FEI Nations Cup Jumping in Sankt Gallen (3-6 juni) en in La Baule (10-13 juni). Daarna staat Rotterdam op het programma. En de dag na het CHIO Rotterdam moet ik mijn team bekend maken voor Tokio. Deze wedstrijden moeten echt wel doorgaan, ze zijn voor de ruiters en de paarden dé momenten om dat wedstrijdritme weer op te bouwen. En voor mij zijn ze dus super belangrijk om te kijken wie ik mee ga nemen.

Het feit dat de grote wedstrijden dit jaar erg dicht op elkaar zitten betekent dat ik vermoedelijk steeds verschillende teams zal opstellen. Ik heb ongeveer twaalf combinaties op m'n longlist staan, daar zal ik er vier uit moeten kiezen voor Tokio. Gelukkig loop ik al wat langer mee en ken ik de ruiters goed. Maar anders dan andere jaren zal ik de teams zo laat mogelijk bekend maken.

Ik besteed veel uren achter de laptop om online naar wedstrijden te kijken. Ik kijk naar onze eigen combinaties maar probeer ook een goed beeld te krijgen van hoe de andere landen ervoor staan. Anders dan anders maar ik ben al lang blij dat het kan zo."

We vragen Rob hoe hij de wedstrijden zonder publiek die online te volgen zijn ervaart. "Die wedstrijden zijn super belangrijk, ik ben al lang blij dat ze doorgaan. En gelukkig zijn er goede omroepers en commentatoren die toch sfeer weten te maken. Ik ben, zoals je weet altijd positief. Alleen als je positief bent kun je winnen. De komende weken ga ik puzzelen, zodat ik op de dag na het CHIO Rotterdam de juiste ruiters en de juiste paarden doorgeef aan de organisatie van de Olympische Spelen. En dan gaan we er, als vanouds, samen aan werken om er een sterk team van te maken."

Wij weten dat dit een van de grootste kwaliteiten is van deze ervaren bondscoach; een sterk team bouwen en op het juiste moment pieken. We wensen hem en de ruiters veel succes de komende periode en blijven hen volgen op de weg naar Tokio, in Sankt Gallen, La Baule, natuurlijk in Rotterdam!

photo credits: Nils Boeser

  • Deel dit artikel

Countdown

0
Dagen
0
Uren
0
Minuten
0
Seconden