Richard Reurings: druk met CHIO en pony's

CHIO
Richard Reurings3
Foto: Jessica Pijlman

Om hippische topsport en een evenement zoals het CHIO te organiseren zijn heel veel medewerkers en vrijwilligers nodig. Regelmatig zetten wij er daar één van in het zonnetje. Dit keer is het de beurt aan één van onze ringmeesters. De benjamin van Nederland in dit circuit. Hij is op vakantie als we bellen, maar maakt graag tijd voor ons. We spraken met Richard Reurings!

Richard stelt zichzelf voor: “Ik ben een jongeman van 40 jaar, die geboren is in Woerden, maar al geruime tijd in Beesd woont. Daar ben ik door de liefde terecht gekomen. Ik ben alleen weinig in mijn woonplaats. Door mijn werk en mijn hobby’s. Ik werk als inspecteur van elektrotechnische installaties, zorg dus voor de veiligheid van mensen. Daarnaast breng ik een groot deel van mijn 'vrije' tijd door in Nistelrode waar ik officieel sinds 2017 samen met Dennis Dolleweerd ons bedrijf D&R Sportpony’s run.

Op CHIO begon het

Eigenlijk is op het CHIO alles begonnen. In 2014 hoorde ik op een ander concours waar ik als toeschouwer was, dat er voor het team Servicemedewerkers vrijwilligers gezocht werden. Dat leek me leuk en ik meldde me aan. Mooi om zo’n groot evenement eens van een andere kant mee te maken. Als servicemedewerker werk je in een team dat ervoor zorgt dat alles op rolletjes loopt voor ruiters, gasten en publiek. Waar kan assisteer je en dat vond ik heel leuk om te doen.

D&R Sportpony’s

Als servicemedewerker ontmoette ik ringmeester Dennis Dolleweerd. Ik had pony’s, hij had pony’s en zo ontstond onze samenwerking en later D&R Sportpony’s. Wij kopen hengstveulens aan die we klaarmaken voor de hengstenkeuring. Ook maken we pony’s klaar voor keuringen en bemiddelen we bij aan- en verkoop van pony’s.

Ringmeester

Op kleine concoursen in de omgeving deed ik al wel eens ringmeesterwerk. Het grotere werk als ringmeester begon in 2019 tijdens het EK in Rotterdam. Er waren toen in Rotterdam extra ringmeesters en handjes nodig en Dennis introduceerde mij. Inmiddels vervul ik deze rol ook bij Jumping Amsterdam, The Dutch Masters – Indoor Brabant, Jumping Indoor Maastricht en het WK en NK dressuur. Alles bij elkaar is het hard werken en ik slaap weinig, daarom ben ik nu met vakantie, om de batterij eens goed op te laden. maar je hoort mij niet klagen. Er zijn momenteel overal mogelijkheden en door hard werken kom je ergens.”

Rotterdam voel je

Mooie woorden van een ambitieuze paardenman in hart en nieren. Hij komt bijna iedere week wel op een concours of keuring en we zijn dan ook benieuwd wat hij van het CHIO vindt. Richard: “Ik vind Rotterdam een heel mooi, uniek outdoor concours. Zo’n evenement vind je verder niet in Nederland. Als je het terrein op komt, voel je het, ik ben in Rotterdam. De accommodatie, het niveau van de sport, fijn werken met een goed team, dat is voor mij het CHIO Rotterdam. In het Kralingse Bos maak je wel veel kilometers, maar dat vind ik geen probleem.

Jessica Pijlman

Maastricht, Den Bosch, Amsterdam en Rotterdam

Het mooie aan de grote concoursen in Nederland is dat ze qua publiek en sfeer allen hun eigen charme en identiteit hebben. Ik doe eigenlijk alle grote concoursen van Nederland en leef naar alle erg toe. Zo is Jumping Indoor Maastricht kleinschalig en gezellig. Jumping Amsterdam is een feestje en het is daar wat losser. Het CHIO Rotterdam is wat sjieker en zakelijker en heeft de landenwedstrijden springen en dressuur voor Nederland. Heel eerlijk gezegd en daarmee wil ik de andere concoursen niet te kort doen is mijn favoriete concours Indoor Brabant. Inmiddels officieel The Dutch Masters. In Den Bosch komt alles bij elkaar, dat evenement heeft de perfecte mix van topsport, sfeer, hospitality en publiek.

Ehning en Dubbeldam

Mijn favoriete discipline is springen. Ik ben daar zelf ooit mee begonnen en ik vind dat hier meer actie en sfeer is. Ook loopt een springrubriek lekker door. Na een aantal dressuurproeven ben ik eerlijk gezegd met een dressuurrubriek wel klaar. Mijn favoriete ruiter is Marcus Ehning. Zoals hij op een paard zit, zoals hij rijdt, zo fijn. In Nederland is Jeroen Dubbeldam net zo’n type. Ook hij rijdt heel fijn, netjes en makkelijk en daar hou ik van. Zenith van Jeroen was een paard waar ik heel graag naar keek. Blue Hors Zack is één van de dressuurpaarden die ik graag zie. Vooral gezien zijn leeftijd van negentien jaar en dan nog zo meedraaien en er zo goed uit zien.”

Wat brengt de toekomst?

Richard is pas 40 jaar, maar heeft al veel beleefd en bereikt. We zijn benieuwd of hij nog dromen heeft en hoe hij zijn leven over tien jaar ziet. Richard: “Ik wil graag spoedig verhuizen richting Nistelrode en hoop dat D&R Sportpony’s zo goed blijft draaien als het nu doet. We willen graag alles meer bij elkaar, bij Dennis en z’n vrouw het trainen, het dekstation en bij mij de opfok. Ook willen we graag meer goede pony’s voor derden klaarmaken. Als dit voor elkaar is, komt de rest. Ik zou dan heel graag eens een groot internationaal evenement in het buitenland doen als ringmeester, bijvoorbeeld in Amerika. Wat dichterbij huis staat de Stephex Masters in Brussel bovenaan mijn lijstje. Mijn 'gewone' werk als inspecteur hoop ik nog meer af te bouwen en de focus nog meer op de pony’s te leggen.”

Druk met pony's

Zoals vaker bij onze gesprekken vragen we onze ambitieuze gesprekspartner het interview zelf af te sluiten. Vaak moet over deze vraag nagedacht worden, maar Richard heeft direct zijn antwoord. Richard: “Ten eerste wil ik graag zeggen dat ik het super leuk vind dat ik door jullie gevraagd ben voor dit gesprek. Het CHIO is meer dan een concours voor mij. In Rotterdam is alles begonnen, zowel D&R Sportpony’s als mijn werk als ringmeester op de grote concoursen. Vervolgens wil ik benadrukken dat Dennis en ik met ons bedrijf paardenwelzijn hoog in het vaandel hebben staan. Zo brengen wij onze pony’s pas als ze vier jaar zijn bij het verrichtingsonderzoek voor, een jaar ouder dan gewoonlijk. Ook worden ze een jaar later dan andere zadelmak gemaakt. Dit alles voor de rust in het hoofd van de pony’s en om het lijf langer heel te houden in de toekomst.

Tenslotte wil ik graag nog vertellen over het Dutch Pony Championship. Hier willen we de beste pony’s van vier, vijf en zes jaar in de disciplines springen en dressuur en de beste ruiters en amazones tot achttien jaar zo laagdrempelig mogelijk bij elkaar brengen. Ook willen we sport en fokkerij zo dichter bij elkaar brengen. Inmiddels hebben we met dit initiatief twee seizoenen achter de rug. De KNHS wil hier overigens nog niet zo in mee. Met behulp van de stamboeken Welsh, New Forest en NRPS hebben wij de stichting kunnen opstarten en werken wij hiermee samen. Mijn rol is de algehele organisatie en ik doe mijn best sponsoren binnen te halen. Dennis is wedstrijdleider en hij doet allerlei hand- en spandiensten voor de stichting.”

We begrijpen dat je vakantie nodig hebt om bij te tanken Richard. We vragen ons zelfs af waar je de tijd vandaan haalt om te slapen. Respect voor dit alles. Voor je inzet voor de ponysport, de ponyfokkerij en de concoursen die je doet. Tenslotte dank voor het feit dat je zelfs tijdens je vakantie tijd voor onze mooie sport maakte. Heel graag tot op het 75 jarig jubileum in juni 2024.

  • Deel dit artikel