Renske Satijn: We struikelen vooruit maar barsten van de creativiteit en energie

CHIO
Image008

CHIO-bezoekers en oplettende lezers zullen denken, heb ik Renske Satijn al niet vaker gezien in relatie tot het CHIO Rotterdam? Dat klopt, zij was van 2011 tot en met 2019 vrijwilligster in ons ceremonie team, dat onze prijsuitreikingen verzorgt. Sinds Renske in augustus 2020 werd aangesteld als directeur bij Rotterdam Festivals zien we haar bij het CHIO niet meer als vrijwilligster maar gelukkig wel als ambassadeur en als partner vanuit Rotterdam Festivals. Ook voor Rotterdam Festivals en Renske Satijn zijn het uitdagende tijden. Ze vertelt het in dit interview.

“Toen ik solliciteerde naar deze functie bij Rotterdam Festivals was er nog helemaal geen sprake van Corona, halverwege de procedure barstte de pandemie los en toen ik aangesteld werd in augustus 2020 zaten we er al middenin. Gelukkig waren de maatregelen in de zomer van 2020 ietsje versoepeld. Dat gaf mij in ieder geval de kans om kennis te maken met mijn team en een aantal andere stakeholders. Er werden afgelopen zomer ook wat kleinschalige dingen georganiseerd. Zo heb ik toch heel even de sfeer kunnen proeven, maar toen ik echt begon kon er helemaal niks meer. Soms moet ik mezelf in m’n armen knijpen, het lijkt wel of we met elkaar in een bizarre film zitten”.

En toch, deze stad is fantastisch! Als ik zie hoeveel creativiteit en veerkracht ik dagelijks zie dan geeft mij dat ongelooflijk veel energie. We zitten vol ideeën, werken voortdurend plannen en scenario’s uit om er vervolgens weer heel veel in de prullenbak terecht te zien komen. We struikelen vooruit. Maar toch blijven we met de hele stad werken aan wat er wel kan. Op z’n Rotterdams! Make it happen!

De sector heeft het zwaar. Het is een zeer intense tijd . We werken keihard momenteel. Bijvoorbeeld aan het Eurovisie Songfestival. Daar willen we toch in hybride vorm de Eurovision Village realiseren, zodat we online en in de buitenlucht toch het Eurovisie Songfestival in de stad kunnen beleven. Omdat we nog altijd niet precies weten hoe in mei de Corona-maatregelen zullen zijn, hebben we tal van scenario’s uitgewerkt. We willen het liefst zoveel mogelijk mensen erbij hebben maar we zijn afhankelijk van de situatie van de dag. We blijven optimistisch en zijn ook realistisch. We merken dat iedereen zo graag wil, maar veiligheid voor alles.”

We vragen hoe Renske vanuit haar nieuwe rol naar het CHIO Rotterdam kijkt.

“Ik heb mijn vrijwilligerstaak neergelegd maar blijf het evenement natuurlijk een heel warm hart toedragen. Het CHIO-gevoel blijf ik zeker houden. Ik hou van de sport en ik ken de mensen en als het kan, ben ik graag van de partij. Ik hoop in mijn nieuwe rol een goede ambassadeur voor het evenement te zijn en waar mogelijk onze uitgebreide kennis van en ervaring met stedelijke evenementen te kunnen aanbieden. Het CHIO Rotterdam is van belang voor de stad, het is een prestigieus evenement waar (normaal gesproken) iedereen samenkomt. Voor de topsport, voor de netwerkfunctie van de hospitality en het Stroodorp. Wellicht kunnen wij meedenken over de toekomst bijvoorbeeld als het gaat om verduurzaming of hoe we de Rotterdammers naar het Kralingse Bos krijgen als het CHIO plaatsvindt. In het EK-jaar zijn daar al mooie stappen mee gemaakt, bijvoorbeeld door het reuzepaard Tebbie de stad door te laten gaan, het springparcours voor scholen en met het Werken als een Paard programma. Ik geloof echt dat je met Werken als een Paard impact maakt, het verbindt mensen.

Eerst moeten we samen zorgen dat er weer een CHIO komt, in welke vorm dan ook. Ik ben ervan overtuigd dat de evenementensector een belangrijke rol zou moeten spelen in deze Corona tijd. Als je ziet hoeveel kennis en ervaring deze sector heeft als het gaat om crowdmanagement, logistiek en veiligheid dan heb ik er veel vertrouwen in dat evenementen, ook al moet het anders, mogelijk zijn. Op een veilige manier!”

  • Deel dit artikel