Regerend Europees kampioen kijkt uit naar Rotterdam

Lotta Amnestal, Swedish Equestrian Federation
Peder Fredricson2017 LLR

Regerend Europees kampioen Peder Fredricson kijkt uit naar de Longines FEI European Championships en Rotterdam. "Rotterdam heeft een prachige locatie en ik heb er goede herinneringen aan," zegt Peder Fredricson (die in 2017 de Longines Grand Prix van Rotterdam won en met het team de FEI Nations Cup. Hij brengt zijn toppaard H&M All In mee naar het EK.

'Allan' is weer helemaal in topvorm, dat bewees hij in ieder geval in Falsterbo, waar de combinatie zowel de Grand Prix won als deel uitmaakte van het winnende team in de FEI Nations Cup. H&M All In krijgt nu een mix van wedstrijden, traning en rust om op z'n best te zijn voor de belangrijke dagen in Rotterdam in augustus. “Allan is een grote persoonlijkheid met een heel duidelijke eigen mening over hoe hij zijn dagen voorafgaand aan een kampioenschap wil doorbrengen en tot nu toe heeft dat steeds goed gewerkt," zegt Peder.

H&M All In is niet een flamboyant paard op stal maar hij laat je daardoor niet in de maling nemen. Hij heeft als bijnaam op de Zweedse sportradio, heel toepasselijk 'de Panter'. Ook al zegt Peder geen nee tegen een nog een Europese gouden medaille, hij is toch vooral een teamspeler en zijn hart ligt bij de wedstrijd voor de landenteams. "Om in het team, samen met je teamgenoten te springen is echt heel bijzonder. Je deelt succes en tegenslag en helpt elkaar om de beste resultaten te halen. En het is natuurlijk een eer om je land te mogen vertegenwoordigen. Ik voel me bijzonder bevoorrecht dat ik al verschillende malen onder de Zweedse vlag heb mogen starten."

Hij moedigt jonge ruiters aan om vooral hun kans te pakken wanneer ze een uitnodiging krijgen om aan de Nations Cup deel te nemen. "De ervaring en de lessen die je krijgt wanneer je in het team rijdt zijn onbetaalbaar," aldus Peder en hij vervolgt: "Team competities zijn een uitstekende leerschool voor zowel paard als ruiter."

Peder Fredricson startte als een Eventing ruiter en was in het Olympische team in Barcelona in 1992 en nam deel aan de Wereldruiterspelen in Den Haag in 1994. "Eventing geeft je zekerheid wanneer het op snelheid en balans aan komt. Er is in een cross geen tijd om te twijfelen. Mijn eventing jaren komen me erg van pas bij het springen. "

Rond de eeuwwisseling is Peder geswitcht naar springen. Hij herinnert zich z'n eerste wedstrijden als teamlid waar hij samen reed met ruiters als Peter Eriksson, Maria Gretzer, Rolf-Göran Bengtsson en Malin Baryard Johnsson, als waardevolle lessen. "Ik heb van hen allemaal veel geleerd. Ze hebben al hun wijsheid met me gedeeld, net zoals we nu onze ervaringen delen met de jongere ruiters in het Zweedse team."

Het Zweedse springteam heeft dit seizoen vier Nations Cup wedstrijden gewonnen waaronder de thuiswedstrijd in Falsterbo, maar ook Aken. Daar was het de eerste overwinning voor Zweden sinds 2919.

Peder Fredricson is de aanvoerder en de persoon wiens prestaties in vele gevallen cruciaal waren voor het team. Hoe gaat hij met de druk om? "Het is mijn taak om een foutloze ronde te rijden, het maakt niet uit tijdens welke wedstrijd. Maarals je weet dat al je teamgenoten op jou rekenen voor een foutloze ronde geeft dat soms wat extra spanning.

Peder Fredricson is nummer 2 in de wereld op dit moment en Stuteri Arch´s H&M All In, evenals sommige van zijn andere paarden Stuteri Arch´s H&M Christian K, Ms Ebba Berglöf´s Catch Me Not S, Mrs Astrid Ohlin´s en Måsel AB´s Hansson WL and Håkansson Häst AB´s Zacramento, hebben aan die ranking bijgedragen. "Het gezegde is, je bent nooit beter dan je beste paard. Ik heb veel geluk gehad met mijn paarden en hun eigenaren. Ze zijn er 100% voor mij en die goede samenwerking geeft mij de gelegenheid om met te concentreren op de volgende wedstrijden thuis in alle rust te trainen."

Als ervaren ruiter heeft Peder nog wat tips. " Je moet je altijd bewust zijn dat ieder paard een eigen persoonlijkheid heeft. Je moet elkaar goed kennen, zowel op de grond als wanneer je samen aan het werk bent. En je moet samen hetzelfde willen. Onder geen omstandigheden kun je een paard dwingen om op topniveau te presteren."

De zomer van 2019 was tot zover zeer succesvol voor Peder Fredricson en zijn paarden. "Natuurlijk is het mijn doel om dit outdoor seizoen af te sluiten met nog een Europese medaille en met mijn teamgenoten op de hoogste trede van het podium te staan. Maar de marges bij het springen zijn minimaal, een fout kan je naar onder op de uitslag sturen. Het beste is om niets te beloven maar ik ga het de andere ruiters zeker lastig maken! Ik kijk ernaar uit om jullie in Rotterdam te ontmoeten!"

Recente resultaten
2017 – FEI European Championships, Gothenburg, (SWE) - individueel goud, team zilver (H&M All In), winnaar Longines Grand Prix Rotterdam, winnaar FEI Nations Cup Rotterdam (H&M All In)
2018 – FEI World Equestrian Games, Tryon, NC, (USA) – team zilver (H&M Christian K)
2019 – FEI World Cup Final, Gothenburg, (SWE) – brons (Catch Me Not S)

  • Deel dit artikel