Rabo Talententeam 2015 bekend

Rsz 2lieren dinja van hexagons roumanda 3

Nieuwe en vertrouwde gezichten presenteerden zich vanmiddag tijdens Indoor Brabant als het Rabo Talententeam 2015 van de paardensportbond. Tien ruiters, waaronder maar liefst vijf nieuwe talenten, krijgen dit jaar van Rabobank de ondersteuning om zich optimaal voor te bereiden op een succesvolle carrière met als doelstelling het Olympisch kader voor de senioren. Het Rabo Talententeam bestaat uit vier springruiters, twee eventers, drie dressuuramazones en een para-dressuuramazone.

De tien leden van het Rabo Talententeam zijn door de bondscoaches gezamenlijk geselecteerd uit een grote groep talenten die voortkomen uit het succesvolle Rabo Talentenplan.

Springen

Kevin Jochems rijdt sinds januari 2013 bij Piet Raijmakers. Vorig jaar maakte de inmiddels negentienjarige springruiter zijn debuut in het Rabo Talententeam. In 2014 nam Kevin met het paard Willem (v.Regino), waarmee hij in het B-kader zit, deel aan het EK Young Riders in Arezzo, waar met het team een tiende plaats werd behaald. Hij werd met het Nederlandse team tweede in de landenwedstrijd in Wierden met Willem. De finale van de KNHS-Roelofsen Jeugd Competitie won Kevin vorig jaar met Ma Cherie (v.Conello).

Jelmer Hoekstra werkt sinds september 2014 bij Leon Thijssen in Baarlo. Net als Kevin Jochems maakt de 21-jarige ruiter sinds 2014 deel uit van het Rabo Talententeam. Vorig jaar nam Jelmer met Zippit (v.Berlin) deel aan de landenwedstrijden voor Young Riders in Hagen en Bonheiden, die beide door het Nederlandse team werden gewonnen.

Lisa Nooren is voor het eerst opgenomen in het Rabo Talententeam. De zeventienjarige amazone is met Flying Saucer das Umburanas (v.Indoctro) opgenomen in het A-kader, waarmee zij afgelopen jaar Nederlands kampioen bij de Young riders werd. Ook bij de junioren pakte ze de nationale titel met Royalty des Isles (v.Zandor Z). In augustus werd Lisa afgevaardigd naar de Jeugd Olympische Spelen in de Chinese stad Nanjing en won ze goud met team Europa.

Niels Knape won in 2014 met Anatevka (v.Ustinov) de Grote Prijs van het CSI2* in Roosendaal. De negentienjarige ruiter maakt dit jaar voor het eerst deel uit van het Rabo Talententeam. In juni 2014 is Niels bij Stal Hendrix gaan werken, waar hij begeleid wordt door Emile en Timothy.

Dressuur

Dinja van Liere maakt voor het derde jaar op rij deel uit van het Rabo Talententeam. Met Hexagon’s Roumanda (v.Rubiquil) zit de 24-jarige amazone in het A-kader U25. Met Duval’s Capri Sonne Jr. (v.Rhodium) is Dinja momenteel onoverwinnelijk en werd ze recent KNHS Indoorkampioen in de klasse Lichte Tour. Dinja werkt en traint bij Stal Hexagon met Leunus van Lieren en Thamar Zweistra.

Stephanie Kooijman maakt al sinds 2012 deel uit van het Rabo Talententeam. De 21-jarige amazone werd afgelopen jaar op het EK Young riders in Arezzo tweede met het team en individueel elfde en zevende (kür) met Winston (v.OO Seven). Ook behaalde ze een vierde plek op het NK in Hoofddorp bij de Young riders. Anne Meulendijks (Heeze) is 21 jaar en maakt in 2015 voor het eerst deel uit van het Rabo Talententeam. Met President’s MDH Avanti (v.United) werd Anne afgelopen jaar tweevoudig Europees kampioen in Arezzo bij de Young riders. Ook won de combinatie de Nederlandse titel en de finale van de KNHS-CHIO Rotterdam Cup. Ze volgt de opleiding International Business en Commercieel Management aan Business School Notenboom.

Para-dressuur

Daphne Meulenbroek neemt het stokje over van Rabo Talent en Wereldkampioen Rixt van der Horst (Grou), die vorig jaar voor het eerst als para-dressuursporter deel uit maakte van het Rabo Talententeam en werd uitgeroepen tot Rabo Talent van 2014. Daphne is 23 jaar en komt uit in Grade IV. In 2014 werd de para-amazone derde op het NK in Hoofddorp met het paard Zazia (v.Radison).

Eventing

Nienke van Roekel kwam in 2014 weer terug in het Rabo Talententeam. De 22-jarige eventingamazone maakte in 2014 met Bylbao (v.Sauveur de la Cour) de overstap naar wedstrijden op driesterrenniveau bij de senioren, met in haar achterhoofd deelname aan de OS van Rio de Janeiro in 2016. Daarnaast heeft ze diverse jonge paarden te rijden. Nienke combineert het rijden met haar studie fysiotherapie in de sportklas van HAN in Nijmegen.

Janou Bleekman neemt de plek van haar zus Althea over in het Rabo Talententeam. In 2014 werd de inmiddels achttienjarige amazone in Renswoude Nederlands kampioen bij de Junioren met het paard Dasj (v.Karandasj). Op het EK Junioren in Bishop Burton werd ze individueel tiende en vijfde met het team met Granntevka Prince (v.Grannex). Met Caliari Kiko (v.Cobra) maakt ze inmiddels deel uit van het B-kader bij de Young riders.

Over het Rabo Talententeam

Voor de Talenten betekent opname in het team een erkenning en waardering van hun talent, sportieve prestaties en motivatie. De KNHS-bondscoaches spreken hiermee een groot vertrouwen uit in hun toekomst en erkennen hen als de grootste talenten van de Nederlandse paardensport.

De teamleden krijgen een budget waarmee extra trainingen en begeleiding voor hun topsportcarrière bekostigd kan worden. De teamleden mogen niet ouder zijn dan 25 jaar en zij moeten op termijn in staat zijn aansluiting te vinden bij het Olympisch/Paralympisch seniorenkader. Opname in het Rabo Talententeam is de hoogste erkenning die je binnen het Rabo Talentenplan kan krijgen. Daarnaast behoren ook alle jeugdkaderleden en 120 nationale Beloften (gescout op de nationale Rabo Talentendag) tot het Rabo Talentenplan. Beide groepen worden vanuit het Rabo Talentenplan door de topcoaches en-trainers van het KNHS Trainersplatform begeleid.

  • Deel dit artikel