Portugese amazone Luciana Diniz wint Longines Grand Prix Port of Rotterdam

NBF 8871 CHIO2016 DINIZ Luciana Fit For Fun 13 164 CSIO POR

In het individuele hoofdnummer van het 68ste CHIO Rotterdam ging de zege vandaag naar de Portugese Luciana Diniz met Fit For Fun 13. De Amerikaan Kent Farrington werd tweede met Creedance en met een gedeelde derde plaats eindigden Harrie Smolders met Emerald N.O.P. en Mclain Word met Hh Azur. Beide combinaties hadden een foutloze barragerit in exact dezelfde tijd van 42,89 sec.

Smolders was een van de 17 barrage kandidaten in de Grote Prijs en haalde alles uit zijn met veel macht springende voshengst. Na zijn rit ging Smolders aan de leiding, maar achter hem kwamen nog een paar snelheidsduivels aan de start.

Emerald N.O.P. sprong zowel in de Furusiyya FEI Nations Cup op vrijdag als in de Grote Prijs vandaag geen balk naar beneden. “Dat doe ‘ie wel vaker!”, lacht Harrie Smolders. “Maar in Rotterdam met zo’n deelnemersveld en dan in beide hoofdproeven geen enkele fout maken, dat is niet voor veel paarden weggelegd!” De uitmuntende prestaties dit weekend geven Harrie Smolders wellicht weer een zetje in de juiste richting naar een eventuele teamplek op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. “Ik hoop dat dit inderdaad helpt, Emerald steekt in heel goede vorm dit jaar en dit weekend is daar een bevestiging van. Door te pieken in de Wereldbekerfinale heb ik laten zien dat Emerald een kampioenschapswaardig paard is en met de prestaties dit weekend en eerder in Rome hebben we laten zien dat de vorm daar is. Nu is het de kunst om hem in deze vorm te houden”, besluit harrie Smolders.

Behalve Smolders drongen er nog meer Nederlanders door tot de barrage. Marc Houtzager reed zijn Sterrehof’s Calimero zeer sterk naar de zesde plaats. Gerco Schöder werd met Glock’s Cognac Champblanc N.O.P. zevende, Leopold van Asten met VDL Groep Zidane N.O.P. 15e. Ook Jeroen Dubbeldam drong met Carusso LS La Silla door tot de barrage, maar hij kreeg te maken met materiaal pech. Met een gebroken teugel moest Dubbeldam de piste vroegtijdig verlaten.

Mooie resultaten van de Nederlandse ruiters die allemaal nog op de Olympische longlist van bondscoach Rob Ehrens staan. “Na de winst in La Baule en afgelopen vrijdag in Rotterdam geeft het ook opnieuw een heel goed gevoel dat er nu in de Grote Prijs weer een hele serie Nederlandse combinaties foutloos springen en vooraan staan in de prijsuitreiking”, vindt Rob Ehrens. “Degene die op het lijstje staan richting Rio, presteren momenteel ook heel goed. Ik kijk natuurlijk niet alleen naar een foutloos resultaat, maar ook hoe de paarden springen en hoe ze het doen. Het is geweldig dat wij in zo’n klein land als Nederland zo’n grote groep top combinaties hebben. Veel andere landen kijken hier ook wel naar met argusogen”, glimlacht de bondscoach. Maar toch zijn velen blij de komende weken niet in de schoenen van Rob Ehrens te staan wat betreft de beslissingen richting de Olympische Spelen. “Ik maak me daar eerlijk gezegd ook best druk om. Het is heel positief dat we zoveel te kiezen hebben, maar het maakt het voor mij wel veel moeilijker en ik heb ook geen glazen bol. Ik zal sommige mensen enorm moeten gaan teleurstellen, maar hopelijk kunnen we het in Rio wel waar gaan maken!”

  • Deel dit artikel