Pilot van Werken als een Paard, ‘vergeten kinderen’

IMG 3358

Vandaag nam een groep van ongeveer 12 kinderen deel aan een pilot van een nieuw Werken als een Paard project. Met dit project bood Werken als een Paard kinderen die in crisisopvang zitten een mooie vakantiedag. De pilot is een cadeau aan de stad Rotterdam en ist opgedragen aan burgemeester Ahmed Aboutaleb, die op 17 oktober 2016 40 jaar geleden naar Nederland emigreerde.


Mede op verzoek van de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge (onderwijs) en na gesprekken met de hulporganisaties Arosa, het Leger des Heils en FlexusJeugdplein, startte Werken als een Paard dit nieuwe project voor kinderen die in crisisopvang zitten of ambulante jeugdzorg krijgen. Deze kinderen zijn vaak beschadigd door nare gebeurtenissen in hun leven. Werken als een Paard wilde deze kinderen een leuke vakantiedag én een waardevolle ervaring geven, met name door ze in contact te brengen met paarden. Contact met dieren draagt in veel gevallen positief bij aan het welbevinden van de kinderen.

Als je hard werkt, kun je veel bereiken
Voor de pilot in de herfstvakantie is samengewerkt met de afdeling Publieke Gezondheid, Welzijn en Zorg van het Cluster Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Rotterdam en met de Stichting Arosa. De deelnemende kinderen waren tussen de 9 en 12 jaar oud en zijn allemaal in aanraking geweest met geweld. Met die omstandigheid is bij de opzet en de inhoud van het programma rekening gehouden. Rode lijn van het programma is, zoals bij de andere Werken als een Paard programma's: als je hard werkt, kun je veel bereiken ook als je daarvoor barrières moet nemen.

Programma
De kinderen werden met een bus opgehaald en naar het terrein van de Rotterdamsche Manège gebracht. Het programma bestaat uit een ochtendgedeelte waarin ze in het gebouw ‘De Grandstand’ veel te horen en te zien krijgen over paarden, paardenverzorging en paardensport. Aan het eind van de ochtend speelde het theatergezelschap Lefkop speciaal voor hen de voorstelling WC monster. Met deze voorstelling heeft Lefkop veel lof geoogst tijdens de afgelopen Parade. Na de lunch gingen de kinderen in de Rotterdamsche Manège aan de slag en mochten ze paarden poetsen en paardrijden. Aan het eind van de middag zijn de kinderen met de bus weer teruggebracht.

“Wij vinden het mooi en belangrijk om iets voor deze kinderen te doen. De organisaties die zich voor het welzijn van deze kinderen inzetten bieden de kinderen volop veiligheid en structuur, maar hebben zelf niet altijd voldoende mogelijkheden om de kinderen leuke activiteiten aan te bieden. Wij helpen hier aan mee en roepen andere partijen op hetzelfde te doen. Indien de pilot op 20 oktober een succes is en we de financiering voor een vervolg rond krijgen, willen we het programma in de zomervakantie van 2017 voor een grotere groep kinderen organiseren” aldus Fred Rozendaal, secretaris van de Stichting Trustfonds Hippische Alliantie Rotterdam, de stichting die met behulp van donaties door fondsen, bedrijven en particulieren dit project kosteloos kan aanbieden aan de kinderen en Arosa.

  • Deel dit artikel