Paardensport als eerste sport zeker van Spelen Rio de Janeiro

Team Ned CAEN1418637

Sportkoepel NOC*NSF heeft paardensportbond KNHS bevestigd dat de Nederlandse ruiterteams in springen, dressuur, eventing en para-dressuur zeker zijn van deelname aan de Olympische en Paralympische Spelen over twee jaar in Rio de Janeiro. “We zijn de eerste sport in Nederland die zich rechtstreeks plaatst voor Rio”, vertelt Maarten van der Heijden, technisch directeur van de paardensportbond. “Een bekroning op een fenomenaal en meest succesvolle jaar uit de geschiedenis van de Nederlandse paardensport.”

De Nederlandse toppers uit de paardensport waren vorige maand uitermate succesvol tijdens de wereldkampioenschappen in Frankrijk. De springruiters veroverde de wereldtitel en de dressuur- en eventingteams wonnen brons in de landenwedstrijd. Daarmee voldeden de Nederlandse paardensporters aan de kwalificatie-eis van NOC*NSF, maar de formele voordracht moest nog gedaan worden. Vandaag kwam vanaf Papendal, de thuisbasis van NOC*NSF, de bevestiging van technisch directeur Maurits Hendriks dat de vier disciplines rechtstreeks geplaatst zijn voor de Spelen in Rio de Janeiro 2016.

Een zeer tevreden technisch directeur Maarten van der Heijden vertelt: “Ik kan gerust zeggen dat Oranje de mondiale springwereld domineert. Ons dreamteam met Jeroen Dubbeldam, Maikel van der Vleuten, Jur Vrieling en Gerco Schröder heeft niet alleen tijdens het WK vorige maand, maar ook vorige week met de overwinning in de Nations Cup finale in Barcelona een fantastische teamprestatie neergezet. We zijn op dit moment gewoon de absolute wereldtop. Het is echt fenomenaal wat bondscoach Rob Ehrens met zijn dreamteam weet te bereiken.”

Bondscoach Ehrens licht toe: “We gaan in dezelfde lijn verder, maar kunnen ons nu in alle rust voorbereiden op Rio. Natuurlijk willen we ook volgend jaar op het EK in Aken presteren, alleen de druk is nu net iets minder en dat voelt goed.”

De Nederlandse dressuurruiters horen al jaren bij de mondiale top en bewezen eind augustus tijdens het WK met het brons in de landenwedstrijd hun klasse. Van der Heijden vertelt over deze knappe prestatie: “De kwalificatie-eis werd met de derde plaats precies behaald. En dat terwijl een week voor het WK twee ervaren paarden door blessures afvielen en we met een half nieuw team aan de start verschenen. Het feit dat bondscoach Wim Ernes met zijn ruiters toch die medaille heeft weten te winnen, bewijst dat het goed zit in de breedte van deze sport. Dat geeft vertrouwen en is een mooie opsteker richting Rio de Janeiro.”

Voor het eerst in de geschiedenis wonnen de Nederlandse eventingruiters een medaille op een Wereldkampioenschap. “De kwalificatie-eis van NOC*NSF was een plaats bij de beste zes. Alle vier de teamruiters hadden dit jaar bij de beste 21 gereden in de zwaarste viersterren-wedstrijden ter wereld. We wisten dat die zesde plaats op het WK haalbaar was. Dat we een medaille wonnen is echt uniek. Het is het resultaat van goed topsportprogramma met nu bewezen kennisuitwisseling vanuit de dressuur en het springen en het centraal stellen van het teamdoel. Zaken waarvoor bondscoach eventing Martin Lips enorm hard gestreden heeft”, aldus Van der Heijden.

“Het is heel bijzonder dat we met al onze teams rechtstreeks geplaatst zijn voor Rio de Janeiro. Het geeft heel veel rust en we kunnen goed periodiseren in de voorbereiding de komende twee jaar. Ook het para-dressuurteam is met een unieke zilveren teammedaille op het WK rechtstreeks geplaatst voor de Paralympische Spelen in Rio. “De laatste jaren waren we altijd vierde op grote kampioenschappen. Dat we dit jaar tweede worden met het team op het WK is een fantastische prestatie. We zijn hiermee de eerste parasport in Nederland die zich plaatst voor de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Een prachtige opsteker voor bondscoach Joyce Heuitink, die nog maar relatief kort aan het werk is met deze groep ruiters.”

WK successen

Tijdens de Olympische Spelen in Londen waren de paardensporters goed voor vijf van de 20 Nederlandse medailles. Dit jaar oogstte de paardensport op de Wereldruiterspelen een record van 18 medailles (een verdubbeling van het tot dan toe staande record van 9 in 2010). Van de 74 deelnemende landen (984 atleten) won Nederland de meeste medailles.

Daarvan waren er in de Olympische- en Paralympische disciplines vijf van goud. Jeroen Dubbeldam is de eerste Nederlandse springruiter die individueel de titel won, het springruiterteam won na 2006 zijn tweede wereldtitel. Bij de para dressuurruiters waren Rabo Talent Rixt van der Horst (2x) en Sanne Voets de gouddelvers.

  • Deel dit artikel