Oranje kwartet staat er nu in FEI Top League beter voor dan ooit

ERMELO (KNHS) - De Nederlandse springequipe heeft tot nu toe aan drie wedstrijden deelgenomen in het kader van de FEI Nations Cup, en sinds het ontstaan van deze reeks in 2004 heeft Nederland er nog nooit beter voor gestaan dan nu. Met 23.5 punten na 3 wedstrijden staat Nederland 4.5 punten voor op de nummer 2.

Toch is ons Oranje kwartet nog lang niet zeker van deelname in 2012, want de geschiedenis leert dat men pas met 30 punten echt zeker lijkt van startgerechtigheid in het volgende jaar van deze competitie.

In 2004, het eerste jaar van wat toen de Samsung Super League werd genoemd, won Nederland in Sankt Gallen en Rome, maar door de gedeelde zesde plaats in La Baule stonden we na drie wedstrijden op 21.5 p. Uiteindelijk eindigde Nederland als zesde met 30.5 p. Dat was net een puntje meer dan de Ieren. De Italianen degradeerden met een totaal van 14 p. en Frankrijk sloot het seizoen winnend af, op een totaal van 56.3 p.

In 2005 namen de Zwitsers de plaats in van de Italianen en was het mede dankzij de dubbele punten die de overwinning in de finale opleverden, die in Barcelona werd verreden, dat Nederland als vijfde eindigde en uitkwam op een totaal van 38.5 p. De Belgen degradeerden met een totaal van 20.5 p. De competitie werd winnend afgesloten door de Amerikanen, die 55 punten hadden weten te verzamelen.

Ondanks een matige start in 2006 bracht de finalewedstrijd in Barcelona wederom redding. De 14 punten die daar werden verdiend tilden het totaal van Nederland naar 35.125 p., waardoor Nederland als derde eindigde, achter de winnende Duitsers, die dankzij vijf zeges een totaal hadden verzameld van 65.125 p. De Ieren degradeerden met een totaal van 22 p. De Zweden, die in 2005 voor deelnamen, wisten nipt te overleven.

In 2007 stroomden de Belgen weer binnen en eindigde Nederland als tweede in het eindklassement, achter Duitsland. De Duitsers hadden 67.75 p. verzameld en Nederland was blijven steken op 37.50 p. De Fransen, die een desastreus seizoen kenden, degradeerden met een totaal van 27.25 p.

In 2008 keerden de Zwitsers terug en eindigde Nederland als derde met een totaal van 44.50 p., terwijl de Duitsers wederom wisten te winnen en uitkwamen op een totaal van 67 p. De Zweden degradeerden.

In 2009 veranderde er veel. Samsung ging en Meydan kwam, maar ook maakten ineens tien landen deel uit van deze competitie. Er degradeerden twee landen en de punten in de finalewedstrijd telden niet meer dubbel. De Fransen, die na degradatie waren teruggekeerd, sloten de competitie winnend af en Nederland was met de vijfde plek een goede middenmoter. De Belgen en de Italianen degradeerden. Dat laatste was nog even spannend, want de Britten en Belgen eindigden beiden op 22 punten, maar in de finalewedstrijd in Dublin eindigden de Britten in de wedstrijd als tweede en de Belgen als zevende en dat gaf de doorslag.

In 2010 completeerden de Polen en de Spanjaarden het deelnemersveld van tien landen. Het was een uitermate spannend jaar, want de FEI had besloten om in 2011 weer met acht landen van start te gaan in deze competitie en daardoor moesten er aan het einde van het seizoen maar liefst vier landen degraderen. Dat zorgde voor een bikkelhard strijd, die Nederland pas in haar voordeel kon beslechten in de allerlaatste wedstrijd van het seizoen in Dublin, die winnend werd afgesloten. Nederland eindigde als zesde, terwijl de Fransen de competitie opnieuw winnend afsloten. Spanje, Zweden en Zwitserland degradeerden, evenals en de Polen, die geen enkele maal tot de tweede manche wisten door te dringen en op 0 punten bleven staan.

  • Deel dit artikel