Oranje kwartet naar schitterende tweede plek in landenwedstrijd Rotterdam

Vleut Allianz

Dankzij een schitterende foutloze rit van Gerco Schröder (Tubbergen) in de tweede manche van de Furusiyya FEI Nations Cup met Glock's Londen N.O.P. dwong Nederland een barrage af met Frankrijk om de overwinning. Het Nederlandse kwartet wist zonder een strafpunt de eerste manche af te sluiten. Jeroen Dubbeldam met Zenith SFN, Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi TN N.O.P. en Gerco Schröder bleven foutloos.
De derde ruiter van het Nederlandse team Harrie Smolders noteerde met Emerald het weg te strepen resultaat door met 17 standpunten de wedstrijdring te verlaten. "Vermoedelijk heeft Emerald zich tussen de start en de sloot ergens licht geblesseerd ,want hij was in topvorm en een fout op de sloot als deze heb ik hem nog nooit zien maken", aldus bondscoach Rob Ehrens. Als reactie op deze fout of als gevolg van de lichte blessure ontstonden nog drie fouten.

In de tweede manche ging Smolders niet meer van start. "Ik weet nog niet precies wat er met Emerald aan de hand is, maar in het kader van het welzijn van mijn paard heb ik besloten in overleg met Ehrens om me terug te trekken". Na afloop gaf teamvetarinair Arie Hoogendoorn aan dat Emerald mogelijk een lichte verrekking in zijn rug heeft.

Jeroen Dubbeldam, die voor het Nederlandse team als eerste van start ging kreeg in de tweede ronde op een imposante steilsprong een lichte fout. "Ik kreeg een lichte touché op de oxer daarvoor en had misschien Zenith SFN net iets meer terug moeten nemen. Jammer, maar dit paard geeft me een heel goed gevoel en ik ben verschrikkelijk blij met hem". Dubbeldam gaf ook aangaf dat het gevoel in de tweede manche zo mogelijk nog beter was als in de eerste manche.

Ook van Maikel der Vleuten kreeg in de tweede ronde een fout en omdat Nederland na het wegvallen van Smolders niets meer kon wegstrepen telde ieder balkje. "Jammer dat foutje in de tweede manche. Op die hindernis kreeg ik voor mijn gevoel in de eerste ronde een hele mooie sprong en in de tweede was dat duidelijk minder. Misschien kwam dat wel omdat ik te mooi bij deze hindernis kwam".

Gerco Schröder was zeer tevreden over zijn London. "Ik kan alleen maar tevreden zijn met de dubbele foutloze ritten. Ik had Leprovost gezien in de barrage en die was razendsnel, dus moest ik een poging wagen, maar helaas pakte dat niet goed uit.".

De Fransen, die na de eerste manche de tweede plek innamen met vier strafpunten, kregen in de tweede ronde een tegenslag te verwerken toen na de foutloze rit van Pénélope Leprovost een van hun sterke troeven, Patrice Delaveau, op de uitsprong van de driesprong ten val kwam. Toen daarna Roger Yves Bost ook foutloos rondstuurde moest Kevin Staut foutloos blijven om de wedstrijd te winnen. Hij liep echter tegen een springfout aan en toen lag alle druk op de tengere schouders van Gerco Schröder. Zouden hij en London een foutje maken dan was Nederland tweede, bleven ze foutloos dan zou er een barrage volgen met de Fransen met als inzet de zege. Tot opluchting van het volgepakte stadion bleven Gerco en London soeverein foutloos.

De Franse chef d'equipe Phillippe Guerdat besloot zijn geld te zetten op Leprovost met Flora de Mariposa, terwijl Ehrens er voor koos om Schröder nogmaals de piste in te sturen. Leprovost startte als eerste en vroeg van de negenjarige merrie een zeer hoog tempo en passeerde de finish foutloos na een razendsnelle rit in 34.57 sec. Gerco Schröder probeerde die tijd te verbeteren, maar kreeg op de tweede hindernis een fout, waardoor de tweede plaats voor Nederland was. "Als je er zo dicht bij bent wil je natuurlijk heel graag eens hier in Rotterdam winnen. Helaas zat het er deze keer opnieuw niet in, maar ik ben trots op onze jongens hoe die hier in deze wedstrijd strijd hebben geleverd. Jammer ook van Harrie, want je moet ineens met een drie cilinder de wedstrijd afmaken, terwijl je met vier cilinders van start bent gegaan", aldus bondscoach Rob EhrensUitslag Furusiyya FEI Nations Cup Rotterdam (1.60m):

1) Frankrijk - 8 (+ 0 in barrage)

2) Nederland - 8 (+ 4 in barrage)

- Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - Zenith SFN (Rash R x Fuego du Prelet) - 0 + 4

- Maikel van der Vleuten (Someren) - VDL Groep Verdi TN N.O.P. (Quidam de Revel x Landgraf I) - 0 + 4

- Harrie Smolders (Hooge Mierde) - Emereld (Diamant de Semilly x Carthago) - (17) + NG

- Gerco Schröder (Tubbergen) - Glock's London N.O.P. (Nabab de Reve x Chin Chin) - ) + 0

3) Duitsland - 12

4) Groot-Brittannië - 16

5) Brazilië - 17

6) Zwitserland - 20

7) Ierland - 26

8) USA - 27

De met een * gemerkte landen reden voor puntenTussenstand Nations Cup 1e divisie na 4 wedstrijden:

1) Frankrijk - 345 (4 wedstrijden)

2) Zwitserland - 275 (4 wedstrijden)

3) België - 220 (3 wedstrijden)

4) Spanje - 202.5 (3 wedstrijden)

5) Nederland - 180 (2 wedstrijden)

6) Duitsland - 160 (2 wedstrijd)en

7) Ierland - 125 (2 wedstrijden)

8) Ukraïne - 120 (2 wedstrijden)

9) Zweden - 130(2 wedstrijden)

10) Groot-Brittannië - 70 (1 wedstrijd)

  • Deel dit artikel