Oranje equipe hekkensluiter in La Baule

Web Knoll Y5 G3121

De Nederlandse springploeg onder leiding van bondscoach Rob Ehrens is vanmiddag in La Baule met 32 strafpunten als achtste en laatste gefinisht in de Furusiyya FEI Nations Cup. Daarmee is Nederland op achterstand begonnen aan de landenwedstrijdenreeks, waarvan de finale in het derde weekend van september in Barcelona plaatsvindt. De wedstrijd werd gewonnen door Engeland met slechts zeven strafpunten.

De oorspronkelijke ambitie was om direct in La Baule vooraan mee te doen en punten te scoren, maar Rob Ehrens zag in het voortraject zijn sterke team uitdunnen. “Alleen Harrie Smolders bleef over. De rest heb ik moeten improviseren doordat ruiters en paarden in de aanloop van de wedstrijd uitvielen”, vertelt hij. Naast Smolders deed Ehrens nu een beroep op Gert Jan Bruggink met MCB Ulke en debutanten op dit niveau Michael Greeve met Whitney Bb en Stefanie van den Brink met Ace.

Harrie Smolders maakte de verwachtingen waar met slechts één springfout over beide omlopen met een subliem springende Emerald (v. Diamant de Semilly), maar hij kon het team niet redden. “Vooral in de eerste manche viel het alles behalve mee, op Harrie na dan”, aldus Ehrens.

Eerste teamruiter Gert-Jan Bruggink, die zijn toppaard Vampire op stal moest laten staan vanwege lichte koorts, kreeg met zijn ‘tweede’ paard MCB Ulke (v. Lux Z) drie springfouten. Voor Bruggink bleef revanche uit, want in de tweede omloop werd het duo uitgebeld na weigeringen op de sloot en de voorlaatste hindernis.

Michael Greeve ging als tweede van start voor Nederland, hij begon met Whitney BB (v. Nabab de Reve) met negen strafpunten en herhaalde dit in de tweede manche ondanks vakkundig rijden.

Stefanie van den Brink, nummer drie van het Oranje kwartet, verbeterde haar score wel spectaculair met de pas tienjarige Ace (v. Berlin). De amazone, enkele jaren geleden lid van het Rabo Talententeam, werd last-minute van de reservebank gehaald doordat Wout-Jan van der Schans zich donderdag verwondde aan zijn hand. Van den Brink vergiste zich in de eerste omloop door een galopsprong minder te rijden naar hindernis vijf, waardoor Ace een tussenpasje maakte en een fout kreeg, maar ze herpakten zich goed. Met een pechfout aan het eind finishte de bijna 23-jarige amazone met negen strafpunten. In de tweede omloop kwamen haar kwaliteiten tot uiting: zeer stijlvol foutloos met slechts één strafpunt vanwege tijdoverschrijding.

Smolders kwam als meest ervaren ruiter als laatste van het team in actie en deed dit zoals eerder vermeld naar verwachting. “Emerald van Harrie sprong top, maar Ace en Stefanie waren ook fantastisch in de tweede ronde. Ik had Stefanie als vijfde ruiter meegenomen zodat ze ervaring op kon doen in deze entourage. Zo’n landenwedstrijd is dan wel even een heel ander niveau, maar ik vind het knap hoe ze zich staande hield. Chapeau. Ze leert hier veel van, net als Michael Greeve.”

Rob Ehrens kijkt uit naar de volgende etappe in Rome, waar hij zijn kampioensteam van vorig jaar in actie hoopt te zien en punten wil pakken. “Meer uitval dan voor La Baule kan ik toch niet meer hebben?”, lacht hij.

Het winnende Britse team, dat in La Baule overigens niet voor de punten meedeed, bestond uit Michael Whitaker, Guy Williams, Spencer Roe en Joe Clee. Frankrijk volgde op slechts twee strafpunten afstand als tweede, voor Ierland. België deelde de vierde plaats met Spanje.

Uitslag FEI Furusiyya Nations Cup La Baule (Frankrijk)

1. Groot Brittannië - 7
2. Frankrijk * - 9
3. Ierland * - 12
4. Spanje * - 13
4. België * – 13
6. Brazilië – 20
6. Zwitserland - 20
8. Nederland *- 32
Gert-Jan Bruggink (De Lutte), MCB Ulke (v. Lux Z), 12 – eli
Michael Greeve (Veeningen), Whitney BB (v. Nabab de Reve), 9 - 9
Stefanie van den Brink (Nijkerkerveen), Ace (v. Berlin), 9 - 1
Harrie Smolders (Grobbendonk), Emerald (v.Diamant de Semilly), 4 - 0

* = landen die voor de punten meestreden

  • Deel dit artikel