Oranje dressuurruiters oppermachtig

Adelinde Cornelissen 1

Net als in de Grand Prix op donderdag waren in een meer dan volgepakt Rotterdamstadion de Nederlandse dressuurruiters oppermachtig. Adelinde Cornelissen zegevierde met Jerich Parzival N.O.P., voor Edward Gal met Glock's Undercover N.O.P., terwijl Daniëlle Heijkoop met Kingsley Siro N.O.P. derde werd. Net als donderdag eindigde Hans Peter Minderhoud met Glock's Johnson TN als vierde, maar net als in de Grand Prix opnieuw een all time high score. Minderhoud werd op eerbiedige afstand gevolgd door de eerste buitenlandse combinatie de Zweedse Minna Telde met Santana.

"Nu nog hier en daar nog even de puntjes op de i zetten", vatte bondscoach Wim Ernes de hegemonie van zijn Oranje kwartet samen. De ruiters waren na afloop van hun ritten de eersten die bereid waren toe te geven dat Ernes daarin alle gelijk van de wereld had. "Ik begon super goed, maar het leek wel of ik zelf de problemen begon op te zoeken. Zo had ik iets meer dan een hakkel in de changementen om de twee en ging ik niet vloeiend de piaffe in na een goede galoppade. Het was net of ik in de tweede helft van de proef zelf even de scherpte miste", aldus Adelinde Cornelissen. Ook Edward Gal had zijn handen vol aan Undercover N.O.P.. " Mijn paard was op het voorterrein al erg gespannen geraakt en maakte door die spanning in de ring net te veel foutjes. Daarbij moet je dan als ruiter er te veel aan gaan rijden, waardoor het vloeiende beeld wat je steeds nastreeft niet gehaald wordt", aldus Gal.
Daniëlle Heijkoop werd naar eigen zeggen geconfronteerd met een steeds fitter worden Siro. "Tijdens de voorbereidingen op het voorterrein werd Siro steeds fitter en bedacht mij hoe ik daarmee om zou moeten gaan in de ring. Eigenlijk liep het allemaal voor mijn gevoel vrij gemakkelijk, alhoewel er een paar kleine foutjes tussen zaten", meldde Heijkoop na afloop van haar rit.
"Ik blijf door oefenen want we maken nog steeds progressie. Hier en daar een kleine hapering, maar dat komt vanzelf goed", vertelde Hans Peter Minderhoud, die op nieuw zijn persoonlijke record met deze nog jeugdige hengst naar boven bijstelde.

Mariëtte Sanders fungeerde als voorzitter van de jury en zij was enthousiast over het optreden van de Nederlandse ruiters. "Adelinde Cornelissen reed een technisch moeilijk opgebouwde lijn in het galopgedeelte en dat lukte. Dan bedoel ik goed uitgevoerde pirouettes, de uitgestrekte galop, scherp gereden appuyementen, alleen verdienden de changementen om de twee niet helemaal de schoonheidsprijs. Daarbij bleef de aanleuning heel mooi op lengte en bovenin. Voor het foutje dat ze maakte na de galop om de piaffe in te gaan konden we geen lage punten toekennen, omdat dit hakkeltje zich in een grijs gebied bevindt", aldus Sanders. Volgens Sanders moest Edward Gal er echt aan rijden, waardoor het vloeiende en vanzelfsprekende niet altijd aanwezig was. "Toch zie je veel zaken die verbeterd zijn, zoals meer lengte in het lichaam van het paard en ook de stap was duidelijk verbeterd".
In de ogen van Sanders reed Daniëlle Heijkoop in het begin van haar proef iets voorzichtig. "Die schroom gooide de amazone snel van zich af, waardoor zij ons hele mooie wissels om de twee voortoverde. Ook de tweede piaffe was zeer goed, evenals de appuyementen naar rechts. Op de centerline reed Daniëlle een perfect in balans gereden piaffe en passage, maar in de laatste zat een klein hakkeltje. Dat drukte onze waardering voor haar piaffe toch iets", vertelde Sanders, die ook onder de indruk was van de wissels die Hans Peter Minderhoud hadden gereden. "Een combinatie die heel veel harmonie toont en mooie verruimingen laat zien. Daarbij zijn zowel de wissels om de één en om de twee erg fraai. In de uitgestrekte stap zou Johnson net iets meer door zijn lijf mogen bewegen. Volgens mij zou Hans Peter zijn Freestyle opnieuw moeten bekijken. Met iets langere lijnen kan de moeilijkheidsgraad omhoog. Volgens mij is deze combinatie daar nu aan toe".

Dankzij de ruime zege in de Grand Prix op donderdag en de ruime voorsprong van de vier Nederlandse ruiters in de Freestyle sloot het Nederlandse team ook een nieuwe wedstrijd in Rotterdam winnend af. In deze wedstrijd de Interchem Overall Prijs dressuur worden de resultaten van de beste drie teamleden in zowel de Grand Prix als in de Kűr bij elkaar opgeteld. Het begin van een nieuwe traditie.

  • Deel dit artikel